Μια μελέτη δωρεά από το Δραμινό εφοπλιστή κ. Άρη Θεοδωρίδη
Πού βρίσκεται σήμερα
το ζήτημα των κερκίδων
του Δημοτικού Σταδίου Δράμας
► Τα παράπονα του προπονητή Στέλιου Κουρομιχαλάκη
Του Θανάση Πολυμένη
ΚΑΤΑ τη διάρκεια της συζήτησης προ ημερησίων θεμάτων στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, ο επικεφαλής παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ Ηλιόπουλος, είχε αναφερθεί στο θέμα της μελέτης των νέων κερκίδων του Δημοτικού Σταδίου Δράμας.
Όπως είπε συγκεκριμένα, «πριν από λίγες μέρες δεχθήκαμε την πρόταση από τον κ. Θεοδωρίδη, να κάνει τη μελέτη για τις κερκίδες του Δημοτικού Σταδίου. Ευχαρίστως να δεχόμαστε χρήματα από κάποιους που θέλουν να δώσουν για το καλό της πόλης τους, αλλά αυτοί δεν πρέπει να κανονίζουν και το πώς θα γίνονται οι εγκαταστάσεις. Πρέπει να μας ενημερώσετε εδώ, ποιος πήρε την απόφαση να κάνει κατ’ αυτόν τον τρόπο τα σχέδια για τις κερκίδες, όταν έχει απέναντί του το σύνολο σχεδόν των αθλητικών συλλόγων, όσον αφορά το πώς θα λειτουργούν εκεί οι αθλητικοί σύλλογοι. Είναι κάτι το οποίο μας βρίσκει αντίθετους. Ευχαρίστως να δεχόμαστε τα χρήματά τους, αλλά αυτοί δεν πρέπει να κάνουν κουμάντο στην πόλη. Στην πόλη κουμάντο κάνουν τα δημοτικά συμβούλια που είναι εκλεγμένα και οι αιρετοί του».
Λίγο αργότερα, για το θέμα απάντησε ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, σημειώνοντας ότι «δεν αποφασίζουν οι δωρητές, καθόμαστε μαζί με τις Τεχνικές Υπηρεσίες και ανθρώπους που έχουν την επιστημονική βάση των προτάσεων και πιστεύω ότι η τεχνική πρόταση η οποία θα κατατεθεί, θα είναι προς το συμφέρον όλων των αθλητών. Άρα δεν αποφασίζει ο δωρητής. Ίσα-ίσα ο άνθρωπος έχει μπει στη λογική να χρηματοδοτήσει όλη αυτή την προσπάθεια. Είναι ένα επιτελείο τεχνικών που έχουν την γνώση και είναι έμπειροι σε θέματα τεχνικών έργων και από κοινού θα αποφασίσουμε όλοι για το θέμα του Δημοτικού Σταδίου».
Στη συνεδρίαση εκείνη, παρών ήταν και ο προπονητής κ. Κουρομιχαλάκης, ο οποίος θέλησε να πάρει το λόγο και να μιλήσει, παρ’ όλα αυτά ο πρόεδρος του σώματος κ. Χαραλαμπίδης δεν του το επέτρεψε, καθώς αυτό δεν μπορούσε να γίνει σύμφωνα με τον Κανονισμό, αλλά δεν ήταν και θέμα προς συζήτηση εκείνη την στιγμή, λέγοντας ότι «στα προ ημερησίας δεν υπάρχει αντίλογος».
Ο κ. Κουρομιχαλάκης όμως, εκτός μικρόφωνου, σχολίασε ότι, «η μελέτη που γίνεται τώρα από τη δημοτική αρχή, γίνεται ταφόπετρα στον αθλητισμό του Δημοτικού Σταδίου. Είναι εχθρική για τα παιδιά μας. Νομίζω είναι και παιδιά δικά σας» και στη συνέχεια αποχώρησε από την αίθουσα.
Οι κερκίδες και ο κ. Θεοδωρίδης
Τι γίνεται όμως με το ζήτημα των κερκίδων του Δημοτικού Σταδίου Δράμας; Η πραγματικότητα είναι ότι επίσημη ενημέρωση από το δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο δεν υπάρχει. Το μόνο που έχει αναφερθεί επίσημα, είναι οι παραπάνω φράσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Πριν από λίγο καιρό, ο κ. Μαμσάκος είχε βρεθεί στην Αθήνα και συνομίλησε με τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Αυγενάκη και απέσπασε υπόσχεση χρηματοδότησης για την κατασκευή των κερκίδων, ύψους 700.000 ευρώ. Στη συνέχεια, ο κ. Μαμσάκος κάλεσε μια πρώτη συνάντηση με τεχνικούς συμβούλους, δημοτικούς συμβούλους και ανθρώπους του αθλητισμού της πόλης, όπου εκεί ανακοινώθηκε ότι την μελέτη θα την αναλάβει τελικά ο Δραμινός εφοπλιστής κ. Θεοδωρίδης (είχε αναλάβει επίσης την πλήρη κατασκευή των σκοπευτηρίων για την Άννα Κορακάκη).
Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στον «Πρωινό Τύπο», ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης, τα σχέδια από τις πρώτες μελέτες που αναφέρθηκαν σ’ εκείνη τη συνάντηση, ήταν να μην κατασκευαστεί όλη η κερκίδα απ’ άκρη σ’ άκρη, αλλά να καθαιρεθεί μόνο η ανατολική πλευρά, η οποία αντιμετωπίζει και τα μεγαλύτερα προβλήματα. Το υπόλοιπο δυτικό μέρος των κερκίδων θα παραμείνει καθώς δεν έχει χαρακτηριστεί ως επικίνδυνο και λειτουργεί ακόμα. Η νέα κερκίδα θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο του προκάτ, γιατί τα πλεονεκτήματά του είναι αρκετά μεγάλα.
Όπως μας πληροφορεί ο κ. Τσιαμπούσης που είχε δει τα πρώτα σχέδια, κάτω από τις κερκίδες, θα δημιουργηθούν χώροι για γραφεία και αποδυτήρια και κάποιες αίθουσες, ενώ πίσω από τις κερκίδες θα δημιουργηθεί μια στεγασμένη λωρίδα 110 μέτρων περίπου με 4 διαδρομές για προπόνηση των αθλητών. Μάλιστα ο διάδρομος, όπως θα περνάει κάτω από την κερκίδα, θα συνεχίζει και θα μπαίνει μέσα στο γυμναστήριο που θα δημιουργηθεί. Επίσης, δίπλα στην κερκίδα, θα δημιουργηθεί ένα κλειστό προπονητήριο ύψος 8 μέτρων περίπου, του οποίου το ένα τμήμα θα είναι η λωρίδα του ταρτάν που θα τρέχει μέχρι τέλος των κερκίδων και το άλλο μέρος θα είναι ένα κλειστό γυμναστήριο.
Όπως είπε μάλιστα ο ίδιος, πρόκειται για μια συνολική κατασκευή η οποία θα αποδώσει περίπου 1.000 τετραγωνικά μέτρα στεγασμένων αθλητικών χώρων!
Όσον αφορά την ένωση των δύο κερκίδων, των παλαιών της δυτικής πλευράς που θα παραμείνουν και των νέων που θα δημιουργηθούν, πιθανότατα δεν θα υπάρξει κανένα κενό. Αν όμως τεχνικά δεν μπορεί να γίνει αυτό, το κενό που θα υπάρξει ανάμεσα στις δύο κερκίδες θα είναι πολύ μικρό, αλλά αυτό εκφράζεται ως μια μελετητική λεπτομέρεια που ακόμα δεν έχει καθοριστεί.
Χαρακτηριστικό είναι εδώ να πούμε ότι, ο κ. Κουρομιχαλάκης διαφωνεί με αυτόν τον σχεδιασμό, ενώ απ’ ότι φαίνεται, η πλειοψηφία των εκπροσώπων του αθλητισμού που βρέθηκε σ’ εκείνη τη συνάντηση, έχει συμφωνήσει με τον σχεδιασμό.
Γεγονός είναι πάντως ότι, η μελέτη φαίνεται να προχωράει πολύ γρήγορα και σύντομα θα είναι έτοιμη για την υπόλοιπη διαδικασία.
Όσον αφορά το ζήτημα της κατασκευής των κερκίδων, το αρχικό κονδύλιο αναμένεται να είναι τα 700.000 ευρώ που θα έρθουν από την υπόσχεση του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Αυγενάκη, ενώ τα υπόλοιπα πιθανότατα θα βρεθούν από τα χρήματα που υπάρχουν για μια υποτιθέμενη μελέτη που είχε συμφωνηθεί πριν από ένα χρόνο περίπου, για το ζήτημα της στατικότητας του κλειστού Κολυμβητηρίου της πόλης.
Παράπονα Στ. Κουρομιχαλάκη
Εκ μέρους του ΣΚΑ Δράμας πάντως, ο κ. Κουρομιχαλάκης εκφράζει τα γενικότερα παράπονά του, ότι η κατάσταση στο Δημοτικό Στάδιο είναι τραγική. Όπως μάλιστα αναφέρει στον «Πρωινό Τύπο», την περασμένη Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, «60 αθλητές του ΣΚΑ Δράμας προσπαθούσαν να γυμναστούν στην μεγάλη αίθουσα του Σταδίου. Στην αίθουσα του κτιρίου πολλαπλών χρήσεων, σκοτάδι. Προς δόξα αυτών που κάνουν την κατανομή των ωρών από την Δημοτική αρχή στους συλλόγους».
Ο ίδιος επισημαίνει ότι το 1988 «μετά από προσωπική συνάντηση με τον Διευθυντή Αγωνιστικού αθλητισμού της Γ.Γ.Α κ. Τσιτρούλη, παίρνω 20 εκατομμύρια δραχμές για την έναρξη κατασκευής του κτιρίου πολλαπλών χρήσεων».
Αναφορά έκανε επίσης και στο στρώμα του ύψους για τον στίβο της Δράμας, επισημαίνοντας τα εξής:
«Ο ΣΕΓΑΣ είχε δώσει στο Δημοτικό Στάδιο στρώμα του επί κοντώ για το στίβο της Δράμας. Αργότερα, ο Νομάρχης Ευμοιρίδης Κωστας δίνει ένα στρώμα του ύψους για το στίβο της Δράμας.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο ΟΠΑΠ με εισήγηση του βουλευτή Καραγιαννίδη Χρήστου δίνει ένα στρώμα του ύψους στον ΣΚΑ Δράμας, που τοποθετείται στο Δημοτικό Στάδιο.
Από την ανάληψη των καθηκόντων της καινούργιας δημοτικής αρχής αλλά και προηγούμενα, πιέζουμε για επισκευή του παλιού στρώματος του ύψους και του στρώματος του επί κοντώ. Επίσης την κάλυψη και των τριών στρωμάτων που έχουν καταστραφεί. Γινόμαστε πανελλαδικά ρεζίλι όταν εφημερίδα των Αθηνών αναφέρει ότι στο κατεστραμμένο στρώμα του επί κοντώ παίρνει τον ύπνο του ένα τετράποδο. (σ.σ. αδέσποτος σκύλος). Η καταστροφή και των τριών δεν θα αργήσει. Το κόστος τους υπερβαίνει τις 4.000 ευρώ εάν αντικατασταθούν».