Home > Πρώτο Θέμα > Μεγάλα τα προβλήματα στην οδοποιία και την προσβασιμότητα στις κτηνοτροφικές μονάδες της Δράμας ►Ο πρόεδρος Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας Γ. Κιτσουκάκης μιλάει στον «Π.Τ.»

Μεγάλα τα προβλήματα στην οδοποιία και την προσβασιμότητα στις κτηνοτροφικές μονάδες της Δράμας ►Ο πρόεδρος Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας Γ. Κιτσουκάκης μιλάει στον «Π.Τ.»

Ο πρόεδρος Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας Γ. Κιτσουκάκης μιλάει στον «Π.Τ.»

Μεγάλα τα προβλήματα στην οδοποιία

και την προσβασιμότητα στις κτηνοτροφικές μονάδες της Δράμας

► «Παρκαρισμένο» στην Περιφέρεια 1,3 εκ. € για ομβροδεξαμενές και κτηνοτροφική οδοποιία

► Να γίνουν μειώσεις για νερό και αποχέτευση στα δημοτικά τέλη

► Να ακουστούν οι κτηνοτρόφοι για τη διαβούλευση της νέας ΚΑΠ

► Να υπάρξει πλήρης έλεγχος στα εισαγόμενα προϊόντα και να χρησιμοποιούνται τα εγχώρια

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΤΑ γενικότερα αλλά και τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας κ. Γιάννης Κιτσούκακης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κιτσουκάκης αναφέρεται στην ανάγκη πλήρη ελέγχου για τις εισαγωγές γάλακτος, το οποίο όπως τονίζει, θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για εισαγόμενα προϊόντα και όχι σε εγχώρια, τονίζοντας ότι αυτή η διαφοροποίηση θα βοηθήσει σημαντικά τα εγχώρια προϊόντα.

Σημαντικό ζήτημα επίσης, αφορά στην πραγματοποίηση έργων ομβροδεξαμενών και οδοποιίας για πρόσβαση στις κτηνοτροφικές μονάδες, για τα οποία υπάρχουν «παρκαρισμένα» χρήματα 1,3 εκατ. ευρώ για την Π.Ε. Δράμας, χωρίς να χρησιμοποιούνται, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Κιτσουκάκης.

Μεταξύ άλλων επίσης, επεσήμανε πως είναι θετικά τα μηνύματα που παρουσιάζονται στη νέα σεζόν στην άνοδο των τιμών του αιγοπρόβιου γάλακτος, ενώ σε άλλο σημείο εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που λειτουργεί ο ΕΛΓΑ, χαρακτηρίζοντας τον ως «βραχνά» για τους κτηνοτρόφους.

Ο κ. Κιτσουκάκης, αναφέρεται αρχικά στη συγκέντρωση των κτηνοτρόφων που είχε γίνει λίγο πριν από τα Χριστούγεννα στη Δράμα, όπου έγινε μια μεγάλη συζήτηση για τα προβλήματά τους τα οποία και κατηγοριοποιήθηκαν, μίλησαν με τους αντιπεριφερειάρχες και τους βουλευτές, ενώ όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν εμφανίστηκε κανένας από τους Δήμους της περιοχής για να τους ακούσει» παρά μόνο ένας από το Δήμο Δοξάτου.

 

Τα εισαγόμενα προϊόντα

Στην ερώτηση για το ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα, ο κ. Κιτσουκάκης επισημαίνει: «Τα δύο βασικά προβλήματα που πρέπει να δοθεί έμφαση, είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων στις εισόδους γάλακτος και κρέατος, στις εισαγωγές. Εμείς θέλουμε να γίνεται πλήρης έλεγχος, ώστε τα προϊόντα που έρχονται από το εξωτερικό, να χρησιμοποιούνται ως προϊόντα του εξωτερικού και τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτά, να έχουν την ένδειξη ότι προέρχονται από τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Να διαφοροποιηθεί και να ξεχωριστεί δηλαδή, το προϊόν που παράγεται αποκλειστικά από εγχώριο γάλα ή κρέας, απ’ αυτό που παράγεται από εισαγόμενα. Είναι κάτι το οποίο, επειδή είναι σαφώς ανώτερη η ποιότητα των δικών μας παραγόμενων προϊόντων, έχει τη διαφορά του. Θα μας βοηθήσει αυτό και στην τελική τιμή του παραγωγού και σε πολλά άλλα. Ο καταναλωτής ξέρει να ξεχωρίζει και να επιβραβεύει το ελληνικό προϊόν. Αυτό θέλουμε, να μην χρησιμοποιούνται ξένα προϊόντα όπως το εισαγόμενα γάλα, για προϊόντα που έχουν ελληνική ετικέτα, που είναι και Π.Ο.Π. κτλ.»

 

Διαβούλευση για νέα ΚΑΠ

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Κιτσουκάκης στο ζήτημα της διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ που διεξάγεται την περίοδο αυτή με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Κιτσουκάκης σημειώνει για τη νέα ΚΑΠ, ότι θα πρέπει να γίνει από το Υπουργείο και στην Ελλάδα μια διαβούλευση:

«Ουσιαστικά, πρέπει, εκτός των διαβουλεύσεων που γίνονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να γίνει μια διαβούλευση, να γίνουν επισκέψεις – ενημερώσεις από στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να ακούσουν και τα επιμέρους προβλήματα της κάθε περιοχής. Με την προηγούμενη  ΚΑΠ και με τον τρόπο που έγιναν οι κατανομές των βοσκοτόπων, εμείς είχαμε πάρα πολλά προβλήματα σαν Περιφέρεια και αδικηθήκαμε κατάφωρα σε πολλά επίπεδα.

Η νέα ΚΑΠ έχει τόσο σοβαρά ζητήματα, που θα πρέπει να έρθουν άνθρωποι από το Υπουργείο, να ακούσουν την κάθε περιοχή ξεχωριστά και να βρουν ένα δίκαιο τρόπο κατανομής αυτής, της νέας ενίσχυσης».

GIANNHS KITSOUKAKHS PROEDROS KTHNOTROFON

Ομβροδεξαμενές – οδοποιία

Στην ερώτηση για το αν γίνονται έργα στο Νομό Δράμας για κατασκευή ομβροδεξαμενών, ποτίστρες και οδοποιία για πρόσβαση στις κτηνοτροφικές μονάδες, ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας, επισημαίνει: «Υπάρχουν προβλήματα τα οποία αφορούν γενικότερα την Περιφέρεια και την περιοχή μας. Αυτά έχουν να κάνουν με ένα κονδύλιο του 1.300.000 ευρώ που έχουμε διασφαλίσει ως Π.Ε. Δράμας, και πρέπει να χρησιμοποιηθεί για ομβροδεξαμενές, ποτίστρες σε διάφορα σημεία όπου δεν υπάρχει πόσιμο νερό για τα ζώα.

Από εκεί και πέρα έχουμε μιλήσει για τα προγράμματα τα οποία τρέχουν αυτή τη στιγμή για βελτίωση της αγροτικής – κτηνοτροφικής οδοποιίας, για προσβάσεις σε κτηνοτροφικούς χώρους και σε στάβλους γενικότερα και γενικά τέτοιου είδους παρεμβάσεις από την Περιφέρεια, ώστε να βελτιωθεί η άμεση καθημερινότητα».

 

Μείωση τελών αποχέτευσης – ύδρευσης

Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ότι τα προβλήματα στον τομέα αυτόν είναι πολύ έντονα και μας απαντά: «Εννοείται πως είναι! Είναι κοινά, υπάρχουν και πολλά άλλα ζητήματα και θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή γι’ αυτά τα θέμα στους Δήμους. Δυστυχώς όμως, από τους Δήμους της Π.Ε. Δράμας δεν είχαμε ανθρώπους στη συγκέντρωση που είχαμε πραγματοποιήσει το Δεκέμβριο και μόνο ένας εκπρόσωπος από το Δήμο Δοξάτου είχε έρθει να μας ακούσει» τονίζει ιδιαίτερα και συνεχίζει:

«Δεν μπορεί μια κτηνοτροφική μονάδα να πληρώνει με την ίδια κλίμακα και με το ίδιο κόστος, το νερό που πληρώνεται με τιμές οικιακής χρήσης. Εκεί πρέπει να υπάρξει μια διαφοροποίηση, μια έκπτωση. Κάτι πάει να γίνει μια προσπάθεια στο Δήμο Δοξάτου, δυστυχώς όμως δεν έχουμε προλάβει να το δούμε ακόμα αυτό. Οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζονται ως επαγγελματίες και ως κτηνοτρόφοι, ώστε να έχουμε κάποια έκπτωση στο ζήτημα αυτό. Για παράδειγμα, θα θέλαμε να έχουμε εκπτώσεις στα τέλη αποχετεύσεως και στην τιμή των κυβικών του νερού, γιατί είναι για άλλη χρήση».

 

Αποζημιώσεις

Ερωτώμενος για το τι έχει γίνει με τις αποζημιώσεις προηγούμενων χρόνων, κυρίως από τους προηγούμενους χειμώνες όπου αρκετοί κτηνοτρόφοι είχαν να αντιμετωπίσουν αρκετά προβλήματα με τα χιόνια και τους παγετούς που έπληξαν την περιοχή, ο κ. Κιτσουκάκης απαντά: «Αυτό το κονδύλι που αναφέραμε παραπάνω, το 1.300.000 ευρώ, είναι χρήματα που δόθηκαν στην Περιφέρεια για να γίνουν έργα για τους κτηνοτρόφους, ουσιαστικά ως αντιστάθμισμα για τη ζημιά που πάθαμε την χρονιά που ήμασταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Αυτά είχαν δοθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση προς την Περιφέρεια γι’ αυτό το σκοπό. Από εκεί και πέρα, δυστυχώς, αυτά τα χρήματα είναι «παρκαρισμένα» και δεν έχουν γίνει αυτά που θα θέλαμε να γίνουν. Κάποια άλλη αποζημίωση δεν είχε προβλεφθεί τότε, οπότε δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι άλλο».

 

Βραχνάς ο ΕΛΓΑ

Ο κ. Κιτσουκάκης δεν παραλείπει να κάνει ιδιαίτερη αναφορά και για τον ΕΛΓΑ: «Αυτά που περιμένουμε όμως, αποζημιώσεις ιδιαίτερα από την πλευρά του ΕΛΓΑ που έχει γίνει για μας ένας βραχνάς – αφήνει απλήρωτους τους παραγωγούς – ενώ ζώα τα οποία έχουν θανατωθεί και δικαιούνται να αποζημιωθούν, είτε δεν τα περνάνε, είτε δεν τα αποζημιώνουν με διάφορες αιτίες και τα χρήματα αυτά φεύγουν τελικά σε άλλες χρήσεις και δεν αποζημιώνεται το ζωικό κεφάλαιο.  Έχουμε σοβαρό θέμα με τον ΕΛΓΑ και πιστεύουμε ότι η διαβούλευση που γίνεται για εκ νέου θεσμοθέτηση κάποιων πραγμάτων στον ΕΛΓΑ, ελπίζουμε ότι θα μας καλύψει σε μεγαλύτερο βαθμό».

 

Βιολογική κτηνοτροφία

Ερωτήθηκε ο κ. Κιτσουκάκης, για τη βιολογική κτηνοτροφία, σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα στην περιοχή της Δράμας και απαντάει ότι δεν έγινε σωστή κατανομή από την Περιφέρεια ΑΜΘ.

«Στο Νομό μας έχουμε αρκετούς βιολογικούς κτηνοτρόφους. Βέβαια, ο τρόπος με τον οποίο ενταχθήκαμε στη βιολογική κτηνοτροφία και γεωργία για μένα έχει πολλά προβλήματα. Ειδικότερα τα προβλήματα είναι στο θέμα της γεωργίας, γιατί οι περισσότεροι βιολογικοί κτηνοτρόφοι έχουν τα δικά τους χωράφια και παράγουν τις δικές τους βιολογικές ζωοτροφές.

Αυτούς τους ανθρώπους – επειδή δεν είναι μεγάλες οι καλλιέργειές τους και δυστυχώς ενέκριναν πολύ λίγες και μεγάλες καλλιέργειες και σε ειδικές περιοχές Natura όσον αφορά το θέμα της βιολογικής γεωργίας – δυστυχώς δεν τους ενέκριναν σαν βιολογικούς παραγωγούς. Με αποτέλεσμα, αυτή τη  στιγμή, από τη μια το κόστος της πιστοποίησης να είναι δυσβάστακτο – γιατί τα λεφτά που παίρνεις ως επιδότηση από τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, είναι χρήματα που αφορούν τα έξοδα πιστοποίησης και κάποιες άλλες παρεμβάσεις που κάνεις για να έχεις βιολογικό προϊόν.

Δυστυχώς δεν έγινε σωστή κατανομή από την Περιφέρεια ΑΜΘ για το συγκεκριμένα θέμα, και έχουμε το φαινόμενο τώρα να έχουμε κάποιους μεγαλοπαραγωγούς, οι οποίοι έχουν εγκριθεί στο πρόγραμμα των βιολογικών, ενώ ένας πολύ μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων που παράγουν τις δικές τους βιολογικές ζωοτροφές να μην είναι στο πρόγραμμα και έτσι να έχουν δυστυχώς αυξημένο κόστος παραγωγής».

Τον ρωτήσαμε αν οι κτηνοτρόφοι που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας, χρηματοδοτήθηκαν αναλόγως με το ζωικό τους κεφάλαιο και ο κ. Κιτσουκάκης μας απάντησε: «Η χρηματοδότηση είναι κατά κεφαλήν. Ανάλογα με το ζωικό κεφάλαιο που διαθέτει κάποιος, πήρε και το ανάλογο ποσό. Όσον αφορά το θέμα των αιγοπροβάτων, πήρε περίπου 10 – 12 ευρώ στο κεφάλι».

 

Γάλα

Τέλος, αναφερόμενος στις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος σημειώνει:

«Οι τιμές γάλακτος αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε καλό δρόμο. Μιλάμε πάντα για αιγοπρόβειο και δείχνουν ότι θα είμαστε πολύ καλύτερα από πέρυσι και έχουμε ήδη ξεκινήσει με θετικά μηνύματα. Όσον αφορά το αγελαδινό, υπάρχει μια πιο ισχυρή χρηματιστηριακή αξία που την επιβάλλουν οι λίγοι.

Στο αιγοπρόβειο γάλα, τα πράγματα δείχνουν αισιόδοξα και ήδη φάνηκε η διαφορά από την προηγούμενη χρονιά και πιστεύω ότι θα πάνε ακόμα καλύτερα».