Home > Πρώτο Θέμα > Η αναστολή του ΦΠΑ και η μείωση φόρου στις οικοδομικές εργασίες βοηθούν τους μηχανικούς-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ κ. Απόστολος Παυλίδης

Η αναστολή του ΦΠΑ και η μείωση φόρου στις οικοδομικές εργασίες βοηθούν τους μηχανικούς-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ κ. Απόστολος Παυλίδης

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ κ. Απόστολος Παυλίδης

Η αναστολή του ΦΠΑ και η μείωση φόρου

στις οικοδομικές εργασίες βοηθούν τους μηχανικούς

Πώς θα λειτουργήσουν οι επιτροπές μηχανικών για βοήθεια στους Δήμους για το «Φιλόδημος»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 14 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη για το 2020 συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του παρατήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ανατολικής Μακεδονίας (ΤΕΕ ΑΜ). Η συνεδρίαση έγινε στην Καβάλα και μετά από σχετική συζήτηση για διάφορα ζητήματα που απασχολούν τους πολιτικούς μηχανικούς των Νομών Δράμας και Καβάλας, ακολούθησε και η κοπή της βασιλόπιτας.

Τόσο για τα ζητήματα που απασχολούν τους μηχανικούς των δύο Νομών, τα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ ΑΜ, όσο και για άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ κ. Απόστολος Παυλίδης. Ο οποίος μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι, η επόμενη συνεδρίαση της Διοικούσας θα γίνει τις επόμενες ημέρες στη Δράμα, προκειμένου να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στις δύο πόλεις. Ο κ. Παυλίδης, απαντάει επίσης σε ερωτήσεις του «Π.Τ.» για το πώς θα λειτουργήσουν οι επιτροπές μηχανικών που θα συσταθούν για βοήθεια προς τους Δήμους για μελέτες ένταξης στο πρόγραμμα «Φιλόδημος»

 

Θέματα της Διοικούσας

Αναλυτικότερα, ερωτώμενος για το ποια θέματα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής την περασμένη Τρίτη 14 Ιανουαρίου, σημειώνει ότι αρχικά έγινε συζήτηση για τη συμμετοχή στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής όπου συμμετέχει με έναν εκπρόσωπο  και τον αναπληρωτή του ανά Νομό σε Καβάλα και Δράμα.

Όπως μάλιστα είπε, «φάνηκε ότι στη Δράμα δεν υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, οπότε και θα βγει νέα ανακοίνωση για να κληθούν οι αρχιτέκτονες του Νομού Δράμας να δηλώσουν ενδιαφέρον και αντίστοιχα υπάρχει το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ), στο οποίο προβλέπεται η συμμετοχή του ΤΕΕ με δύο άτομα.

Ερωτώμενος αν υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο στη Δράμα δεν υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τονίζει πως όχι, και επισημαίνει: «Υπήρχε ένα καθεστώς που δεν ήταν πολύ ξεκάθαρο, σε ότι αφορά και την αμοιβή των εκπροσώπων κατά τη συμμετοχή τους  σ’ αυτά. Τώρα φαίνεται ότι αυτό πάμε να το διευκρινίσουμε και να το εφαρμόσουμε από εδώ και στο εξής, ώστε να υπάρχει μια στοιχειώδη αμοιβή για τη συμμετοχή σ’ αυτά τα συμβούλια.

Δεδομένου ότι είναι εθελοντική κατά κάποιο τρόπο η συμμετοχή, κάποιοι συνάδελφοι δεν ενδιαφέρονται. Συν το γεγονός ότι προβλέπεται και η υποβολή πόθεν έσχες για όσους συμμετέχουν στις Επιτροπές, οπότε και εκεί ίσως έχουμε ζητήματα».

Σημαντικό είναι εδώ ότι, όπως λέει ο κ. Παυλίδης, η επόμενη συνεδρίαση της Δ.Ε. θα γίνει στη Δράμα, ώστε να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ των δύο Νομών.

Paylidis Apostolos1

Μόνιμες επιτροπές, πραγματογνωμοσύνες και Μητρώο

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν, είναι οι μόνιμες επιτροπές. «Συμφωνήσαμε», λέει ο κ. Παυλίδης, «ότι κάποια θέματα που χρήζουν καθημερινής και τακτικής παρακολούθησης θα πρέπει να γίνουν μέσα από σύσταση τακτικών επιτροπών για ευρωπαϊκά προγράμματα, για γραφείο ευρέσεως εργασίας σε νέους συναδέλφους, για υποστήριξη σε νέους συναδέλφους, να υπάρχουν δηλαδή επαφές μηχανικών, οι οποίες θα απασχολούνται σε επί μέρους ζητήματα. Και γι’ αυτό θα βγει προκήρυξη τις επόμενες ημέρες».

Όσο αφορά τις πραγματογνωμοσύνες, «είναι βασικό έργο του ΤΕΕ, όπως το ότι έρχονται ιδιώτες και ζητάνε πραγματογνωμοσύνη για κάποιο τεχνικό ζήτημα: από μια υγρασία που έχει κάποιος, από μια κακοτεχνία που έχει στην οικοδομή του και ζητάει αίτηση πραγματογνωμοσύνης. Γι’ αυτό έχουμε ξεκινήσει την επικαιροποίηση του σχετικού καταλόγου των πραγματογνωμοσυνών.

Τις επόμενες ημέρες, θα βγάλουμε ανακοίνωση, για να υποβάλουν οι μηχανικοί εκ νέου αίτηση για νέο Μητρώο. Για να δώσουμε και τη δυνατότητα σ’ αυτούς που μέχρι τώρα δεν ασχολούνται μ’ αυτό να τους βάλουμε στο παιχνίδι κατά κάποιο τρόπο».

 

Αλλάζει το κλίμα!

Ο κ. Παυλίδης απάντησε επίσης στην ερώτηση αν θεωρεί ότι έχει αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση σχετικά με όλα τα προβλήματα που έχουν υπάρξει τα προηγούμενα χρόνια, στον κλάδο των μηχανικών με  την κρίση και την μεγάλη πτώση της δουλειάς.  «Γενικά, φαίνεται να έχει αλλάξει το κλίμα. Δραματικές αλλαγές από τη μια στιγμή στην άλλη δεν γίνονται. Αλλά έχει αλλάξει λίγο το κλίμα, με την έννοια ότι είδαμε κάποιες ελαφρύνσεις όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές και τη φορολογία, όπως επίσης ότι αναστέλλεται η είσπραξη του ΦΠΑ για τις νέες οικοδομές για 3 χρόνια. Είναι κάτι το οποίο έχει βάλει σε κινητοποίηση τους συναδέλφους και τους εργολάβους, και δειλά – δειλά έχουν αρχίσει και βγαίνουν κάποιες άδειες.

Έχει αρχίσει δηλαδή μια δραστηριότητα, η οποία παράλληλα παρασέρνει και άλλα επαγγέλματα, αλλά επίσης δίνει και μια ώθηση. Έχει δημιουργηθεί ένα καλό κλίμα, ότι αλλάζει κάτι, το οποίο βέβαια εφόσον διατηρηθεί στην πορεία, θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα. Υπάρχει μια αίσθηση ότι πάμε λίγο καλύτερα, αλλά βέβαια δεν είναι για να το πανηγυρίσουμε.

Η μείωση του φόρου, η αναστολή του ΦΠΑ και οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης σε ιδιωτικές κατοικίες και αυτό από μόνο του ευνοεί κάποιον που θα ήθελε να κάνει κάτι για να πάρει το 40% του φόρου πίσω.

Συν το ότι έχουμε και το νέο εξοικονομώ κατ’ οίκον, άρα κι από εκεί θα δοθεί μια δυνατότητα. Παράλληλα, τον Οκτώβριο του 2019, είχαμε κάνει μια συνάντηση με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον κ. Μέτιο, και μας είχε υποσχεθεί ότι πριν ή μαζί με την προκήρυξη του νέου κύκλου, θα δοθεί η δυνατότητα σε όσες αιτήσεις του προηγούμενου κύκλου είχαν μείνει εκτός ή δεν είχαν προλάβει να ενταχθούν, οπότε και εκεί πέρα είναι 15 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία και αυτά θα διοχετευθούν ουσιαστικά στην αγορά της Περιφέρειας και άρα μοιραία θα έρθουν και στους μηχανικούς».

 

Αυτό το θέμα κ. Παυλίδη με την προσφορά της Περιφέρειας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, είμαστε σε αναμονή ακόμα;

«Όχι, δεν έχει ολοκληρωθεί. Είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία που περιμένουμε να ολοκληρωθεί. Να μεταφερθεί δηλαδή αυτό το ποσό των 15 εκατ. ευρώ από έναν κωδικό του ΕΣΠΑ για να μπορέσει να διοχετευθεί. Υπάρχει επίσημη δέσμευση, υπήρξαν ανακοινώσεις και θεωρώ ότι αυτό θα γίνει. Φαίνεται να έχει εξασφαλιστεί το σχετικό κονδύλι».

 

Την περασμένη εβδομάδα κ. Παυλίδη, υπήρχε μια σύσκεψη στο Υπ. Εσωτερικών για το «Φιλόδημος», όπου συμμετείχε και ο  πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Στασινός. Εκεί συζητήθηκε η ανάγκη σύστασης επιτροπών μηχανικών, που θα βοηθήσουν τους Δήμους να ωριμάσουν μελέτες προκειμένου να εντάξουν έργα στο «Φιλόδημος». Το ΤΕΕ ΑΜ πώς θα συμμετέχει σ’ αυτό το θέμα και πως θα λειτουργήσουν αυτές οι επιτροπές;

«Ναι, το ΤΕΕ ΑΜ θα συμμετέχει σ’ αυτή τη διαδικασία. Αρχικά θα πρέπει να γίνει η κεντρική ρύθμιση, αλλά παράλληλα πρέπει να σας πω ότι το έχουμε ήδη συζητήσει εδώ, στις επαφές που έχουμε με τους Δήμους.

Είναι το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε. Δεν έχουμε μελέτες ώριμες για να ενταχθούν σε έργα. Υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης, αλλά δεν υπάρχουν οι μελέτες. Άρα λοιπόν, με τη δημιουργία ενός τέτοιου μητρώου μηχανικών, οι οποίοι θα ενταχθούν και θα ετοιμάσουν μελέτες, κατά κάποιο τρόπο δίνουμε διέξοδο σ’ αυτό το πρόβλημα. Ούτως ή άλλως υπάρχει συνεργασία ιδιωτών μηχανικών με τους Δήμους, αλλά τώρα θα γίνει περισσότερο θεσμοθετημένα.

Φυσικά και θα έχουμε συμμετοχή σ’ αυτό, το υποστηρίζουμε και το είχαμε ήδη μεταφέρει κεντρικά και εξ ου και ο πρόεδρός μας το έθεσε και σε κεντρικό επίπεδο.

Εδώ στην Καβάλα είχε προκύψει και ένα θέμα που αφορούσε μια πρόταση του Δήμου Καβάλας για ένα πρόγραμμα που αφορούσε τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομίας της Παναγίας της Χερσονήσου, στο οποίο περιλαμβανόταν μεταξύ άλλων και μια σειρά μελετών, τις οποίες μεταξύ άλλων, θα μπορούσαμε ενδεχόμενα να τις αξιοποιήσουμε αργότερα για τέτοιου είδους προγράμματα.

Είναι πάντως ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε συνεχώς, και στην Περιφέρεια και στους Δήμους και στο «Φιλόδημος» που είπατε και όντως υπάρχει πρόβλημα. Λείπουν οι ώριμες μελέτες. Το υπάρχον προσωπικό με την έλλειψη και στη Δράμα και στην Καβάλα, δεν μπορεί να ανταποκριθεί».

 

Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν αυτές οι επιτροπές, θα είναι σε επίπεδο ΤΕΕ, σε επίπεδο Νομών, πώς ακριβώς θα γίνει;

«Οι επιτροπές θα έχουν αντίστοιχο τμήμα και στη Δράμα και στην Καβάλα, για να είναι περισσότερο ευέλικτες, για να μπορούν να βρίσκονται πιο συχνά δια ζώσης. Οι ίδιες επιτροπές που θα υπάρχουν στην Καβάλα, θα υπάρχουν και στη Δράμα. Ωστόσο, ηλεκτρονικά θα έχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνούμε μεταξύ μας όλοι για να μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες και για άλλα θέματα».