Oδηγίες για τα μέτρα πρόληψης της γρίπης στα σχολεία
Πολλές οι απουσίες μαθητών
στα σχολεία της περιοχής εξαιτίας της γρίπης
ΣΑΡΩΝΟΥΝ, όπως φαίνεται στα σχολεία, γρίπη και ιώσεις με αποτέλεσμα δεκάδες μαθητές να απουσιάζουν καθημερινά από τα μαθήματά τους. Ήδη, στην περιοχή της Δράμας και δη στην Προσοτσάνη, ο δήμαρχος κ. Αθανασιάδης αναγκάστηκε να φτάσει στο σημείο να πάρει απόφαση, ώστε να κλείσει για δύο ημέρες μέσα στην εβδομάδα τα σχολεία της περιοχής, εξαιτίας των ιώσεων και της γρίπης.
Επίσης, πολλοί μαθητές διαφόρων ηλικιών, κυρίως Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων, λειτουργούν με σημαντικά μειωμένο αριθμό, ακόμα και σε τάξεις των Γυμνασίων της πόλης της Δράμας.
Οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας
Βλέποντας αυτή την κατάσταση, το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε σχετική εγκύκλιο προκειμένου να παράσχει οδηγίες προς τα σχολεία της χώρας.
Όπως αναφέρεται στη εγκύκλιο «με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της εποχικής γρίπης, έχει ξεκινήσει η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα, ενώ τονίζεται εκ νέου η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη».
«Κατά την τρέχουσα περίοδο η δραστηριότητα της γρίπης κυμαίνεται στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα, θα πρέπει όμως για προληπτικούς λόγους να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης» αναφέρεται ακόμη στο κείμενο που θυμίζει ότι σκοπός της αποτελεί η ενημέρωση των εργαζομένων, των παιδιών των σχολείων Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης, όλων των Φροντιστηρίων και γενικότερα των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα της γρίπης, τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος και τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του ιού.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι των σχολείων που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή, όπως περιγράφεται παραπάνω, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να συμβουλεύουν τους γονείς και τα άτομα που ασχολούνται με τη φύλαξη παιδιών στο σπίτι να ελέγχουν καθημερινά τα παιδιά για την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης, όπως αυτά περιγράφονται παρακάτω πριν τα στείλουν στο σχολείο και εάν εμφανίζουν συμπτώματα να μην τα στέλνουν».
Η κλινική συμπτωματολογία της γρίπης περιλαμβάνει: – Πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38ο C) και ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: – Βήχα – Πονόλαιμο – Μυαλγίες – Συνάχι – Πονοκέφαλο – Ρίγος – Αίσθημα κόπωσης – Διάρροια και εμέτους.
Όσον αφορά τις προληπτικές δράσεις που πρέπει να γίνονται από τα σχολεία, αναφέρονται σχετικά:
[1. Έλεγχος του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα τυχόν βλάβες.
- Μέριμνα ώστε οι νιπτήρες στις τουαλέτες και στο προαύλιο να διαθέτουν πάντα 3 φιάλη με υγρό σαπούνι και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης, οι οποίες πρέπει να απορρίπτονται σε κάδους που θα είναι δίπλα στους νιπτήρες.
- Μέριμνα ώστε όλοι οι κάδοι απορριμμάτων να διαθέτουν ποδοκίνητο καπάκι και να περιέχουν πλαστική σακούλα μιας χρήσης.
- Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης (πχ. μπάλες, σκυτάλες, πληκτρολόγιο και ποντίκι των ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.α.).
- Ειδικά για τις εκπαιδευτικές μονάδες που χρησιμοποιούν λεωφορεία μεταφοράς, πρέπει να υπάρχει μέριμνα τόσο για τον επαρκή αερισμό όσο και για την καθαριότητα των οχημάτων πριν και μετά την επιβίβαση των παιδιών.]