Final-4 των παγκορασίδων
Την Κυριακή 7 Μαΐου στη Δράμα στο Γήπεδο
Κραχτίδη το final-4 στο βόλεϊ Αν. Μακεδονίας – Θράκης
Ο πρόεδρος της ΓΑΙΑ Αθ. Κάππας μιλάει στον «Πρωινό Τύπο»
ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ θα διεξαχθεί για πρώτη φορά, το final-4 παγκορασίδων της Ένωσης Σωματείων Πετοσφαίρισης Αν. Μακεδονίας – Θράκης, την Κυριακή 7 Μαΐου. Οι αγώνες πρόκειται να διεξαχθούν στο γήπεδο Κραχτίδη, θα ξεκινήσουν στις 11.30 το πρωί και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα με τον τελικό και τη βράβευση των νικητών.
Στο final-4 θα συμμετέχουν δύο ομάδες από τη Δράμα, η ΓΑΙΑ και ο ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ, ενώ από την Αλεξανδρούπολη οι ομάδες ΝΙΚΗ και ΑΜΑΖΟΝΕΣ Μαΐστρου, οι οποίες έφτασαν μέχρι την τελική φάση.
Η ΓΑΙΑ και ο ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ήταν οι δυο φιναλίστ των ημιτελικών του Α Ομίλου, αφού επικράτησαν με 3-0 της Χρυσούπολης και της Καβάλας αντίστοιχα. Με το ίδιο σκορ (3-0) επικράτησαν και οι δυο φιναλίστ στο τουρνουά του Β Ομίλου, Αμαζόνες (επί του Έβρου) και Νίκη (επί του Ερμογένη).
Έτσι, οι δυο ομάδες της Δράμας ΓΑΙΑ και ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ καθώς και της Αλεξανδρούπολης, ΑΜΑΖΟΝΕΣ Μαΐστρου και ΝΙΚΗ, είναι οι τέσσερις ομάδες που θα συμμετέχουν στο final-4 για τον μεγάλο νικητή στις παγκορασίδες στο πρωτάθλημα της Αν. Μακεδονίας και Θράκης.
Ο πρόεδρος της ομάδας ΓΑΙΑ Βόλεϊ Δράμας κ. Αθανάσιος Κάππας
Η νεοσύστατη ομάδα της ΓΑΙΑ στο βόλεϊ της Δράμας
Η Δράμα φιλοξενεί για πρώτη φορά το final-4 της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Για την όλη διοργάνωση αλλά και για την μεγάλη άνοδο της ΓΑΙΑ στο πρωτάθλημα, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος της ομάδας βόλεϊ της ΓΑΙΑ κ. Αθανάσιος Κάππας.
Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ, ότι η ΓΑΙΑ είναι μια νεοσύστατη ομάδα, η οποία δραστηριοποιείται στο βόλεϊ γυναικών στη Δράμα, συστάθηκε το 2016 πριν από ένα χρόνο και ήδη παρουσιάζει μεγάλη άνοδο, τόσο με τα αγωνιστικά της τμήματα στις κορασίδες, παγκορασίδες, νεανίδες και γυναίκες καθώς και με τα δύο τμήματα των Ακαδημιών της.
Ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα, ο κ. Κάππας μας λέει ότι τα κορίτσια της ΓΑΙΑ Δράμας «παρακολουθούνται» για τις επιδόσεις τους από την Εθνική Ομάδα, και μάλιστα δύο απ’ αυτές έχουν ζητηθεί να συμμετάσχουν. Πρόκειται για δύο κορίτσια στις παγκορασίδες, η Αναστασία Κεραμιτσοπούλου και η Γεωργία Πασχάλη, η οποία μάλιστα κατεβαίνει καθημερινά από το Οχυρό στη Δράμα για την προπόνηση. Οι δύο κοπέλες, έχουν ήδη προπονηθεί με τα κλιμάκια (Βορρά) της Εθνικής Ομάδας και αναμένεται η περαιτέρω εξέλιξή τους.
Κύριε Κάππα, πώς δημιουργήθηκε η ΓΑΙΑ;
«Η ΓΑΙΑ είναι ένας νέος αθλητικός σύλλογος, που δημιουργήθηκε στις 5 Μαΐου 2016 και το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από γονείς παιδιών που παίζουν στα αγωνιστικά τμήματα των κοριτσιών. Η ΓΑΙΑ, ήρθε να καλύψει μια παλαιότερη ομάδα βόλεϊ, τον ΕΡΜΗ, η οποία έχει αδρανοποιηθεί πλέον και επίσημα από την Ομοσπονδία και δεν έχει καμιά ομάδα σε αγωνιστικά τμήμα ούτε και Ακαδημίες.
Την ιδέα για τη ΓΑΙΑ, είχαμε μερικοί γονείς μαζί με τους προπονητές, γιατί με τον ΕΡΜΗ πλέον υπήρχε αδιέξοδο. Υπήρχαν πολλά χρέη, δεν μπορούσαμε να πάρουμε επιχορηγήσεις από το Δήμο, δεν μπορούσαμε να κάνουμε διάφορες δράσεις και έτσι αποφασίσαμε να απεμπλακούμε και να σχηματίσουμε ένα νέο σύλλογο.
Αυτή στιγμή, τα αγωνιστικά τμήματα έχουν περίπου 40 κορίτσια και αγωνιζόμαστε στο Πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας στις παγκορασίδες, κορασίδες, νεανίδες και γυναίκες, ενώ στις Ακαδημίες μας έχουμε άλλα 40 παιδιά μέχρι και την ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού.»
Ποιες ηλικίες συμμετέχουν στις Ακαδημίες;
«Οι Ακαδημίες μας χωρίζονται σε δύο τμήματα, τη μικρή και τη μεγάλη. Στη μικρή συμμετέχουν παιδιά από την Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξη του Δημοτικού, ενώ στη μεγάλη παιδιά από την Ε΄ και την ΣΤ΄ τάξη του Δημοτικού. Οι προπονήσεις γίνονται καθημερινά στο Γυμναστήριο του 2ου Λυκείου Δράμας.
Τα αγωνιστικά τμήματα αποτελούνται από 40 κορίτσια περίπου, τα οποία είναι δύο ομάδες στις παγκορασίδες και είμαστε πρώτοι στον Όμιλό μας και ήδη στον τελικό. Επίσης, έχουμε μία ομάδα κορασίδων, μία νεανίδων και μία γυναικών, που αγωνίζονται στη Β΄ Εθνική Κατηγορία. Είμαστε ο μοναδικός σύλλογος από τη Δράμα, που έχουμε κατεβάσει και γυναίκες στο Κύπελλο Ελλάδος.»
Πώς φτάσατε στο final-4 του 2017;
«Για πρώτη φορά φέτος, το final-4 γίνεται στη Δράμα και έχουμε αναλάβει τη διοργάνωσή του. Θα γίνει στις 7 Μαΐου στο γήπεδο Κραχτίδη. Οι ομάδες που έχουν προκριθεί είναι δύο από την Αλεξανδρούπολη, η ΝΙΚΗ και οι ΑΜΑΖΟΝΕΣ Μαΐστρου και δύο από τη Δράμα, η ΓΑΙΑ και ο ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ. Προηγήθηκαν τα ημιτελικά στη Χρυσούπολη όπου βγήκαμε πρώτοι με καθαρή νίκη 3-0 χωρίς να χάσουμε κανένα σετ. Να πούμε όμως ότι, όλο το χρόνο οι παγκορασίδες μας ήταν αήττητες.
Οι πρώτοι αγώνες στο final4 ξεκινούν στις 11.30 το πρωί της Κυριακής, και στη συνέχεια οι επόμενοι θα γίνουν στις 15.00 με τον ημιτελικό και στις 17.00 ο τελικός και στη συνέχεια θα γίνουν οι απονομές. Στη Δράμα αναμένεται να έρθουν περίπου 100 άτομα με τις αποστολές.»
Αντιμετωπίζετε προβλήματα με τα γήπεδα;
«Προβλήματα υπάρχουν πολλά και ελπίζουμε ότι σύντομα θα λυθούν. Σαν νέος σύλλογος που είμαστε, όλοι είχαν τις επιφυλάξεις τους απέναντί μας, όμως αυτές καταρρίπτονται με το χρόνο. Οι επιτυχίες που σημειώνουμε με τις παγκορασίδες, όπου είμαστε πρώτοι, δεύτεροι στις κορασίδες και τρίτοι στις γυναίκες, ενώ ετοιμάζουμε ήδη μια ομάδα αγοριών στο πρωτάθλημα, κάνουν όλους να αλλάζουν γνώμη και να μας αντιμετωπίζουν πλέον διαφορετικά. Τώρα βρισκόμαστε σε διαβούλευση με το Δήμο, ώστε να μας παραχωρηθεί ένας χώρος στο γήπεδο Κραχτίδη.
Όσον αφορά τα αρνητικά και τα θετικά σημεία, αφήνουμε πίσω μας τα πρώτα, βλέπουμε τα θετικά και προχωράμε μπροστά. Το εγχείρημα ήταν δύσκολο και ευτυχώς βρέθηκαν κάποιοι άνθρωποι να βοηθήσουν να φτάσουμε μέχρι εδώ. Αυτή τη στιγμή είμαστε όλοι σε εξαιρετική φόρμα και πιστεύω ότι του χρόνου θα μπούμε ακόμα πιο δυνατά στο πρωτάθλημα.
Αυτή την εποχή, ετοιμάζουμε μια μεγάλη καμπάνια για τις Ακαδημίες μας, με ενημερωτικά έντυπα που θα μοιράσουμε στα σχολεία και αλλού, ώστε να προσελκύσουμε μικρά παιδιά να γνωρίσουν από κοντά το βόλεϊ.»
Ποιος είναι το φαβορί στο final-4 κ. Κάππα;
«Είμαστε δύο ομάδες από τη Δράμα και δύο ομάδες από την Αλεξανδρούπολη. Αν υπολογίσει κάποιος τις βαθμολογίες και τις νίκες, το φαβορί είμαστε εμείς. Αλλά σε ένα final4 ποτέ δεν μπορείς να πεις ποιος θα είναι το φαβορί. Πρόκειται για κορίτσια Γυμνασίου που λίγο να χάσουν την αυτοσυγκράτηση και την ψυχραιμία τους, θα πρέπει να περιμένουμε οποιοδήποτε αποτέλεσμα.
Τον προηγούμενο μήνα είχαμε παίξει με τη ΝΙΚΗ Αλεξανδρούπολης όταν τους φιλοξενήσαμε στη Δράμα και είχαμε κερδίσει. Ο νικητής αυτών των αγώνων θα είναι ο πρωταθλητής των παγκορασίδων και σταματάει εδώ. Στις παγκορασίδες δηλαδή, ο μεγάλος νικητής είναι στην Περιφέρειά του. Στις κορασίδες όπως το πρωτάθλημα συνεχίζεται κατεβαίνουνε στην Αθήνα και μετά στο πανελλήνιο.
Σχεδιάζουμε ώστε, όταν τελειώσουν όλα αυτά, να καλέσουμε όλους τους πρώτους των final-4 των Περιφερειών στις παγκορασίδες και να προσπαθήσουμε να διοργανώσουμε ένα ανεπίσημο τουρνουά των πρώτων των Περιφερειών, από Αν. Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Πελοπόννησο και από αλλού.»
Υπάρχει κάποια βοήθεια από την Ομοσπονδία ή από το Δήμο;
«Δυστυχώς βοήθεια δεν υπάρχει από πουθενά. Από το Δήμο δεν έχουμε ακόμα κάποια βοήθεια. Έχουμε κάνει τα χαρτιά μας και δεν ξέρω αν προβλέπεται κάποιο βοήθημα για δράσεις. Μας βοήθησε πολύ η ΔΕΚΠΟΤΑ πέρυσι και με τα τουρνουά και τις διοργανώσεις και όλα τα έξοδα είναι δικά μας, κάποιων επιχειρηματιών και ανθρώπων που μας στηρίζουν και αγαπούν το βόλεϊ. Η βοήθεια αυτή μεταφράζεται πολλές φορές σε είδη, όπως νερά, μπανάνες, κάλτσες, φόρμες, μπουφάν κτλ.»
Τα σχέδια σας για τη μεγάλη ομάδα;
«Αυτή στιγμή, στη μεγάλη ομάδα, τα περισσότερα κορίτσια που παίζουν είναι γυναίκες και κορασίδες. Τώρα θα κοιτάξουμε να έχουμε μερικά κορίτσια να πλαισιώσουν την ομάδα που είναι φοιτήτριες. Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε μικρά κορίτσια, ενώ άλλες ομάδες όπως η Καβάλα για παράδειγμα, έχει μεγάλες γυναίκες, 20-25 ετών.
Αυτή τη στιγμή αγωνιζόμαστε στη Β΄ Εθνική Κατηγορία του Συνδέσμου της Α΄ Διοικητικής Περιφέρειας της ΕΟΠΕ (Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης). Του χρόνου θα είμαστε πολύ δυνατοί στις κορασίδες και εκεί έχουμε στόχους να προχωρήσουμε στο πανελλαδικό πρωτάθλημα. Στις παγκορασίδες έχουμε και πιο μικρά κορίτσια από την Α΄ Γυμνασίου. Σιγά-σιγά χτίζουμε τις ομάδες μας από τα μικρότερα παιδιά από τις Ακαδημίες μας που χρόνο με το χρόνο ανεβαίνουν στις μεγαλύτερες ομάδες.»