ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΗΛΥΒΡΙΑΣ
Του Δημήτριου Ι. Τσιανικλίδη, Διδάκτωρ Θεολογίας– Νομικός
Από τη ΔΕΚΠΟΤΑ του Δήμου Δράμας, εκδόθηκε ένα νέο βιβλίο με τίτλο : « Η Μητρόπολις και ο Ελληνισμός της Σηλυβρίας ». Πρόκειται για μια πρωτότυπη μελέτη, η οποία αριθμεί 381 σελίδες και αφορά τη διδακτορική διατριβή του συγγραφέα, συντοπίτη και συνεργάτη της εφημερίδας μας εκπαιδευτικού κ. Δημητρίου Τσιανικλίδη. Το ως άνω βιβλίο στο εμπροσθόφυλλο εικονίζει τον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στη Σηλυβρία (1905), ενώ στο οπισθόφυλλο δημοσιεύεται το βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα.
Η ύλη του βιβλίου κατανέμεται σε τρία κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται λόγος για την ιστορία της Μητρόπολης Σηλυβρίας από την αρχή της ίδρυσης της μέχρι σήμερα, με έναν πλήρη επισκοπικό κατάλογο, καθώς και για την πολιτική και διοικητική κατάσταση από τον 19ο έως και αρχές του 20ου αιώνα. Επίσης, στο οικείο κεφάλαιο περιλαμβάνονται ζητήματα που έχουν σχέση με τη ρωσική ( 1878) και βουλγαρική (1912) κατοχή, με την ιστορική πορεία του Ελληνισμού στην ευρύτερη περιοχή της Σηλυβρίας ( κωμοπόλεις, χωριά, δημογραφικά στοιχεία, πληθυσμοί, κ. ά.), καθώς και με την αποχώρηση των Ελλήνων το 1922. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρακολουθείται η εκπαιδευτική κίνηση στην Επαρχία Σηλυβρίας κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, όπου καταγράφονται οι σχολικές μονάδες, το διδακτικό προσωπικό, οι κανονισμοί των ονομαστών Αρχιγενείων Εκπαιδευτηρίων, τα μαθήματα, κ. ά. Το τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζει τις αδελφότητες, τους συλλόγους, τους κανονισμούς των κοινοτικών καταστημάτων, τις επιφανείς προσωπικότητες ( κληρικούς – λαϊκούς ) της Επαρχίας Σηλυβρίας, καθώς και τα συμπεράσματα της όλης μελέτης στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Τέλος, το παρόν κεφάλαιο κλείνει με το αξιόλογο, ειδικό υποκεφάλαιο που αναφέρεται στους Έλληνες πρόσφυγες της Επαρχίας Σηλυβρίας, οι οποίοι, αφού, πήραν αγκαλιά από τη γη των προγόνων τους, τις θαυματουργικές εικόνες και τα ιερά λείψανα των Αγίων μας, εγκαταστάθηκαν στη δραμινή γη, όπου μεγαλούργησαν με τιμιότητα και εργατικότητα. Παράλληλα, ενίσχυσαν την κοινωνική και οικονομική ζωή των δραμινών συμπολιτών μας, απόγονοι των οποίων ζουν μέχρι σήμερα, τιμώντας την ένδοξη καταγωγή τους με τη διαρκή παρουσία τους στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας μέσα από τη « Θρακική Εστία Δράμας », αλλά και από άλλους φορείς και συλλόγους, μεταλαμπαδεύοντας με βαθειά θρησκευτική πίστη τις ελληνορθόδοξες παραδόσεις της γενέτειράς τους στις επερχόμενες γενεές. Στη συνέχεια, δημοσιεύεται το «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ», το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού περιλαμβάνει ανέκδοτους πατριαρχικούς κώδικες και έγγραφα του Αρχείου Αναστασίου Σταμούλη, που φυλάσσονται στην Ακαδημία Αθηνών και αναφέρονται στην εκκλησιαστική, εκπαιδευτική και κοινωνική δράση των Ελλήνων της Επαρχίας Σηλυβρίας. Επίσης, το «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ», αφού συμπληρώνεται με ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό ασπρόμαυρο και έγχρωμο, καθώς και με χάρτες της Σηλυβρίας, κλείνει με τη βιβλιογραφία και το ευρετήριο.
Ο συγγραφέας, ο οποίος χρησιμοποίησε τις επίσημες αρχειακές πηγές, καθώς και την υπάρχουσα βιβλιογραφία προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό με μεθοδικότητα και με επιστημονικό τρόπο μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορική μελέτη για τον Ελληνισμό της Ανατολικής Θράκης και ειδικότερα για την Επαρχία Σηλυβρίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Από το παρόν βιβλίο αντλούμε ειδήσεις και στατιστικά στοιχεία για τους ιερούς ναούς και τις μονές, τα ευαγή ιδρύματα και σωματεία. Επίσης, καταγράφονται για την περίοδο του 19ου έως και 20ου αιώνα ιστορικά και εθνολογικά συμβάντα και παρέχονται πληροφορίες για την πολιτική και διοικητική κατάσταση, για τη ρωσική και βουλγαρική κατοχή, για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κ. ά. Ακόμη, παρελαύνει πληθώρα ονομάτων κληρικών, εκπαιδευτικών, διδασκάλων και διδασκαλισσών, κοινοτικών αρχόντων, ευεργετών, κ.ά. Οι σελίδες αυτού του βιβλίου διατηρούν τα πολιτισμικά στοιχεία της θρακιώτικης παράδοσης και δίνουν τη δυνατότητα για ένα ιστορικό αυτοέλεγχο στις νεότερες γενεές. Ο συγγραφέας αναζητά το ιστορικό παρελθόν μέσα από μνήμες και γεγονότα και επιβεβαιώνει την αδιάσπαστη, διαχρονική ενότητα Ορθοδοξίας και Ελληνισμού. Η παραπάνω ειδησεογραφία, που στηρίζεται στο αρχειακό υλικό του εσωτερικού και του εξωτερικού, στα έγγραφα, στις φωτογραφίες, καθώς και στα διαχρονικά κειμήλια, αναδεικνύει την ελληνορθόδοξη ταυτότητα της Μητρόπολης Σηλυβρίας και παράλληλα, προβάλλει τα ιστορικά μνημεία της Σηλυβριανής γης, τα οποία μαρτυρούν μέχρι σήμερα, τις αιώνιες αξίες και τα ιδεώδη του αρχαιοελληνικού και χριστιανικού πολιτισμού. Η παρούσα πραγματεία διακρίνεται για την αμεσότητα και ζωντάνια της και καταγράφει το ιστορικό φορτίο που σήκωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στους δύσκολους καιρούς. Σήμερα η Μητρόπολη Σηλυβρίας επιτελεί πνευματικό και κοινωνικό έργο χάρη στην αγωνιστική διάθεση και προσπάθεια, που καταβάλλει ο Μητροπολίτης της κ. Μάξιμος. Στην προσπάθειά του αυτή έχει βοηθό και συμπαραστάτη τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος φροντίζει και μεριμνά για τη διατήρηση της πνευματικής φυσιογνωμίας της Σηλυβρίας και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής της κληρονομιάς.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον συγγραφέα και συνεργάτη της εφημερίδας μας για την αξιέπαινη αυτή μελέτη και του ευχόμαστε με υγεία και δύναμη, να συνεχίζει τη συγγραφή ιστορικών έργων προς όφελος της ιστορικής επιστήμης.