Με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης
330.000 € για συντήρηση και αποκατάσταση
της στέγης του Καπνολογικού Ινστιτούτου Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΗ δημοσιότητα δόθηκε η προκήρυξη ενός σημαντικού έργου για τη Δράμα. Πρόκειται για την συντήρηση και αποκατάσταση της στέγης του κεντρικού κτιρίου του Καπνολογικού Ινστιτούτου Π.Ε. Δράμας.
Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, και έχει προϋπολογισμό 330.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα: «Κτίρια με ιδιαίτερο ιστορικό ή αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον».
Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και είναι υποέργο του έργου: «Επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός κτιρίων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης» και έχει ενταχθεί με απόφαση του περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρ. Μέτιου.
Στον ίδιο πίνακα, έχουν ενταχθεί επίσης και άλλα δύο έργα για την Π.Ε. Δράμας:
– Επισκευή συντήρησης του κτιρίου του δημόσιου ΚΤΕΟ με προϋπολογισμό 340.000 ευρώ και,
– Συντήρηση, επισκευή και ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της πρώην σχολής κρέατος για την στέγαση του τμήματος Κτηνιατρικής της Π.Ε. Δράμας, προϋπολογισμού 135.000 ευρώ.
Μαζί με το Καπνολογικό Ινστιτούτο, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 805.000 ευρώ.
Το Καπνολογικό Ινστιτούτο
Το Καπνολογικό Ινστιτούτο ιδρύθηκε το 1930 με έδρα τη Δράμα, με αντικείμενο εργασίας τον καπνό ως φυτό και προϊόν. Εκείνη την εποχή μάλιστα και στη συνέχεια, πλαισιώθηκε από έξι καπνικούς σταθμούς έρευνας στις σπουδαιότερες καπνικές περιοχές της Ελλάδος: Ξάνθη, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Αγρίνιο και Καρδίτσα.
Το 1931 η εφημερίδα «Μακεδονία» έγραφε: [Εκ τούτων το κεντρικόν κτίριον εργαστηρίων, καταλαμβάνει οικοδομημένην έκτασιν 1000 μ. σύγκειται δε εκ τριών ορόφων και υπογείου. Εις το κτίριον τούτο περιελήφθη το γεωργικόν τμήμα, το χημικόν, το φυτολογικόν ως και η Διεύθυνσις, μετά των απαραιτήτων εγκαταστάσεων των εργαστηρίων. Εντός αυτού προβλέφθησαν επίσης ανάλογοι χώροι Μουσείου, βιβλιοθήκης, αιθούσης διαλέξεων, φωτογραφικοί θάλαμοι, θερμοκήπια κ.λ.π. Τέλος το κτίριον τούτο κατασκευάζεται καθ’ όλους τους κανόνας της νεωτέρας Αρχιτεκτονικής και με όλας τας συγχρόνους εγκαταστάσεις, που απαιτούνται σήμερον, δι εν παρομοίας φύσεως επιστημονικόν ίδρυμα.]
Σήμερα, τα κτίρια του Καπνολογικού Ινστιτούτου, βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Αν και έχει κηρυχθεί ως ένα από τα ιστορικά και διατηρητέα κτίρια της πόλης, παρ’ όλα αυτά, είναι εγκαταλειμμένο.
Η συντήρηση και η αποκατάσταση της στέγης του κεντρικού κτιρίου, είναι μια από τις πρώτες σοβαρές προσπάθειες συντήρησης που γίνονται. Στους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου, φιλοξενείται σήμερα η Διασωστική Εθελοντική Ομάδα Δράμας, ενώ ήδη κάποιες αίθουσες και κάποιοι άλλοι χώροι έχουν παραχωρηθεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας προκειμένου να τα αξιοποιήσει ως αποθηκευτικούς χώρους.
Στον περιβάλλοντα χώρο πίσω από το κεντρικό κτίριο, φιλοξενείται και ένα μικρό θερμοκήπιο της εναλλακτικής οργάνωσης του «Πελίτι», ενώ στις εκτάσεις του που κάποτε υπήρχαν καπνά, έχουν δημιουργηθεί εδώ και μερικά χρόνια οι κοινωνικοί λαχανόκηποι της πόλης.
Γενικότερα, αρκετά κτίρια από το σύνολο των εγκαταστάσεων βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, και είναι σχεδόν απίθανο αρκετές από αυτές τις αποθήκες να επισκευαστούν και να συντηρηθούν.