Εν αναμονή για απόφαση χρηματοδότησης από το Δήμο Δράμας
Άρχισαν οι προετοιμασίες
για το Καρναβάλι της Χωριστής
Καλλινικίδης: «Εμείς θα εκδώσουμε απόφαση ότι δεν θα το χρηματοδοτήσουμε»
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ της Χωριστής, είναι από τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις της χρονιάς για την Κοινότητα Χωριστής. Στην προετοιμασία του συμμετέχει σχεδόν όλο το χωριό, ενώ ρίχνονται συνεχώς νέες ιδέες για τη δημιουργία αρμάτων και στολών κάθε χρόνο, αναλόγως με τα θέματα που κυριαρχούν στην επικαιρότητα.
Το Καρναβάλι της Χωριστής, είναι φημισμένο στην περιοχή και πλήθος κόσμου παρευρίσκεται σ’ αυτό, ενώ σε όλη την περίοδο των Απόκρεω, πραγματοποιείται πλήθος εκδηλώσεων, οι οποίες κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα με τη μεγάλη παρέλαση στον κεντρικό δρόμο της κωμόπολης.
Όπως είναι γνωστό, όλα τα προηγούμενα χρόνια, όλες τις διαδικασίες που ήταν απαραίτητες για να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις και η μεγάλη παρέλαση για το Καρναβάλι της Χωριστής, γινόντουσαν από τη ΔΕΚΠΟΤΑ του Δήμου Δράμας. Φέτος, τα πράγματα αλλάζουν. Και αυτό που αναμένεται, είναι να γίνουν όλα από το Δήμο Δράμας, ενώ η ΔΕΚΠΟΤΑ θα απέχει από αυτή τη διαδικασία.
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει ο «Πρωινός Τύπος», οι πρώτες προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και αυτό σημαίνει ότι το Καρναβάλι θα πραγματοποιηθεί κανονικά χωρίς προβλήματα.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, αυτή αναμένεται να έρθει μάλλον από το Δήμο Δράμας και όχι από τη ΔΕΚΠΟΤΑ.
Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο» χθες, ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Καλλινικίδης, ξεκαθάρισε ότι «το Καρναβάλι δεν θα χρηματοδοτηθεί από τη ΔΕΚΠΟΤΑ και το πιθανότερο είναι να χρηματοδοτηθεί από το Δήμο. Από εμάς περιμένουν μια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που θα υπάρξει την άλλη εβδομάδα, όπου θα βεβαιώνουμε ότι δεν μπορούμε να το χρηματοδοτήσουμε».
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο της Κοινότητας Χωριστής τον κ. Ζαρόγλου, μας είπε ότι θα πρέπει πρώτα να διεκπεραιωθούν ορισμένα ζητήματα με τη ΔΕΚΠΟΤΑ και στη συνέχεια θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
Όπως συγκεκριμένα τόνισε «η ΔΕΚΠΟΤΑ το χρηματοδοτούσε κάθε χρόνο και τώρα περιμένουμε να δούμε πώς θα έχουμε μερική χρηματοδότηση από το Δήμο και σύντομα θα έχει τελειώσει αυτό το ζήτημα».
Η ιστορία του
Το Καρναβάλι της Χωριστής, χρονολογείται την περίοδο του μεσοπολέμου, όπου οι κάτοικοι την Καθαρά Δευτέρα, μεταμφιέζονταν και μαζεύονταν στο Δημοτικό Σχολείο της Χωριστής, με άρματα τα οποία κατασκεύαζαν οι ίδιοι. Εκεί, συγκεντρώνονταν και πραγματοποιούσαν το μεγάλο γλέντι, τον τρανό χορό.
Ο θεσμός του Καρναβαλιού της Χωριστής, δεν έχει αλλάξει μέχρι και σήμερα, αντίθετα βελτιώνεται και διατηρεί αναλλοίωτα τα σατυρικά στοιχεία και την παράδοση με το δεκαήμερο των εκδηλώσεων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο.
Είναι φυσικό να μη λείπουν οι εθελοντές από μια τέτοια διοργάνωση, οι οποίοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους μαζί με τους διοργανωτές, αλλά και όλους του συμμετέχοντες του καρναβαλιού.
Το Καρναβάλι της Χωριστής, χαρίζει κάθε χρόνο στους θεατές ένα μοναδικό θέαμα για την περιοχή μας, γεμάτο χρώματα, σάτιρα, μουσική και με την συμμετοχή μικρών και μεγάλων στην παρέλαση των καρναβαλιστών. Οι ρίζες του πατροπαράδοτου εθίμου του Καρναβαλιού της Χωριστής, κρατάνε από πολύ παλιά. Ο θεσμός του, ξεκίνησε από το χιούμορ των κατοίκων της Χωριστής, περίπου την περίοδο του μεσοπολέμου, όπου και καθιερώθηκε η Καθαρά Δευτέρα.
Εκείνη την ημέρα, οι κάτοικοι μεταμφιέζονταν και μαζεύονταν στο Δημοτικό Σχολείο της Χωριστής, με άρματα τα οποία κατασκεύαζαν οι ίδιοι. Στο σχολείο, συγκεντρώνονταν και πραγματοποιούσαν το μεγάλο γλέντι, τον τρανό χορό με την Φιλαρμονική του χωριού, αλλά και διάφορες μουσικές ορχήστρες.
Την Κυριακή, πριν από την Καθαρά Δευτέρα, γινόταν η καθιερωμένη χοροεσπερίδα των κατοίκων, αλλά και επισκεπτών από τα όμορα χωριά όπου όλοι διασκέδαζαν στο Αναγνωστήριο. Έτσι, αυτό το έθιμο ξεκίνησε από τότε, ενώ με την πάροδο του χρόνου υπήρξαν δυο άνθρωποι, η Λέγγω και ο Γκόγκας, δηλαδή η Ελένη Παγωνίδου και ο Γιώργος Σαμαράς, οι οποίοι ξεσήκωναν όλο το χωριό τις ημέρες της Αποκριάς. Όσο περνούσαν τα χρόνια, άρχισαν οι κάτοικοι να συμμετέχουν όλο και περισσότερο, κατασκευάζοντας πλέον κάθε γειτονιά το δικό της άρμα, το οποίο επανδρωνόταν από τους ανθρώπους της κάθε περιοχής, ενώ κατέληγαν όλοι στο Δημοτικό Σχολείο.