Εκτάκτως από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας
Ομόφωνα ψηφίστηκε η προγραμματική
σύμβαση για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΚΤΑΚΤΩΣ συζητήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 19 Φεβρουαρίου, το ζήτημα της σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ τεσσάρων Δήμων της Π.Ε. Δράμας, με σκοπό την από κοινού διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα διοικητικά όρια της Π.Ε. Δράμας.
Σύμφωνα με τα αρχικά τακτικά θέματα της συνεδρίασης του σώματος, είχε τεθεί να συζητηθεί το θέμα της σύστασης Συνδέσμου μεταξύ Δήμων του Νομού Δράμας. Όπως δημοσίευσε ο «Πρωινός Τύπος» στις 18 Φεβρουαρίου, το θέμα επρόκειτο να αποσυρθεί τελικά όπως και έγινε, και ως έκτακτο ήρθε η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης.
Τα βασικά ζητήματα που αφορά η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ τεσσάρων Δήμων του Νομού Δράμας (Δράμας, Δοξάτου, Προσοτσάνης και Κ. Νευροκοπίου), δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο μας στις 20 Φεβρουαρίου και στο κείμενο με τίτλο: «Από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δοξάτου – Κατά πλειοψηφία η απόφαση για το καταφύγιο αδέσποτων και την προγραμματική σύμβαση».
Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ για άλλη μια φορά, ότι ο Δήμος Παρανεστίου αποχώρησε από οποιαδήποτε συνεργασία, καθώς έχει ήδη καταθέσει σχετική πρόταση στο «Φιλόδημος ΙΙ» αξίας 300.000 ευρώ και φοβάται την πιθανότητα να χαθεί η χρηματοδότηση αυτή.
Σημαντικά στοιχεία κατατέθηκαν από τον κ. Ηλιόπουλο («Αυτοδιοίκηση Πολιτών»), ο οποίος μαζί με αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα του Δήμου, είχαν οριστεί από τη διαπαραταξιακή επιτροπή να ερευνήσουν το ζήτημα της δημιουργίας του καταφυγίου για το πώς θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το «Φιλόδημος ΙΙ».
Όπως είπε ο κ. Ηλιόπουλος επικοινώνησαν με το Υπουργείο Εσωτερικών, από όπου ενημερώθηκαν ότι η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει με τη δημιουργία Συνδέσμου μεταξύ των Δήμων του Νομού. Υπηρεσιακός παράγοντας του Υπουργείου, τους ενημέρωσε ότι για να πετύχουν χρηματοδότηση, θα πρέπει να προχωρήσουν με σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης, ενώ στο μεταξύ αποχώρησε ο Δήμος Παρανεστίου.
Αυτό βέβαια δεν αναιρεί ότι αργότερα μπορεί να δημιουργηθεί Σύνδεσμος μεταξύ των Δήμων του Νομού, στον οποίο μάλιστα να ενταχθεί και ο Δήμος Παρανεστίου με το δικό του καταφύγιο. Όπως εξήγησε ο κ. Ηλιόπουλος, σε κάθε περίπτωση μπορούν στη συνέχεια να γίνουν αναγκαίες διορθώσεις στη μελέτη.
Ο ίδιος, είπε ότι μίλησε και με την υπεύθυνη του προγράμματος για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, την κα. Ζαφειροπούλου. Η εν λόγω υπηρεσιακή παράγοντας, στάθηκε αρνητικά απέναντι στη δημιουργία ενός μεγάλου καταφυγίου με 240 σκυλιά περίπου, καθώς θα είναι πολύ δύσκολη στη διαχείρισή της. «Το ιδανικό για να δημιουργηθεί μια τέτοια δομή είναι στα 80 με 100 αδέσποτα, για να μπορούν να είναι διαχειρήσιμα, ενώ το καλύτερο θα ήταν να είναι 75 αδέσποτα ώστε να μην υπόκειται σε διάφορες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις».
Όπως ειπώθηκε επίσης, τις ίδιες ενστάσεις έχουν και οι κτηνίατροι της περιοχής, αλλά και οι κτηνίατροι της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.
Το πρόβλημα είναι ότι, όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν μέχρι και την τελευταία ημέρα του προγράμματος χρηματοδότησης, στις 28 Φεβρουαρίου που είναι και η καταληκτική ημερομηνία.
Οι αντιπολιτεύσεις
Εκ μέρους της παράταξης «Πόλη+Ζωή» εισήγηση έκανε ο κ. Μλεκάνης, ο οποίος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δεν κατάφερε να ετοιμάσει αξιόλογη πρόταση και είχε υποβάλει μόνο μια πρόταση προϋπολογισμού 60.000 ευρώ. Επεσήμανε ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, καθώς ο προϋπολογισμός της σχετικής πρόσκλησης του «Φιλόδημος ΙΙ» μειώθηκε από 20 στα 15 εκατομμύρια ευρώ και άρα στο Υπουργείο Εσωτερικών, μπορεί να ψάχνουν την οποιαδήποτε δικαιολογία για να κόψουν προτάσεις που θα κατατεθούν.
Διευκρινίζοντας ότι ως παράταξη «θα υπερψηφίσουμε οτιδήποτε», τόνισε ότι η Δράμα χρειάζεται 3 καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς το πρόβλημα είναι μεγάλο.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης, τόνισε ότι «το συγκεκριμένο θέμα αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία κινείται συνολικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση» και εξέφρασε την άποψη ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σοβαρότερα ζητήματα της Δράμας, λέγοντας ότι «το να τρέχεις πίσω από τις εξελίξεις είναι προχειρότητα».
Τόνισε επίσης ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί να μένει στα όρια ενός Δήμου, ενώ εξήγησε ότι όσα καταφύγια και αν γίνουν, δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα των αδέσποτων, και όπως είπε «αυτό προκύπτει από την σχετική νομοθεσία».
Ο κ. Τσιαμπούσης είναι ότι σημαντικό θέμα είναι η ενημέρωση του κόσμου λέγοντας ότι «τα αδέσποτα δημιουργούνται από τα δεσποζόμενα», καθώς πολλοί από αυτούς που έχουν ζώα στο σπίτι, κάποια στιγμή τα αφήνουν ελεύθερα γι’ αυτό και αποφεύγουν να τα τσιπάρουν.
Ο ίδιος επίσης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας του Συνδέσμου μεταξύ των Δήμων, λέγοντας ότι θα πρέπει να αναλάβει και το Κυνοκομείο του Δήμου Δράμας, ενώ θα πρέπει να εστιάσει στην ενημέρωση και τη συνεργατικότητα.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Καλαϊδόπουλος, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει καταφύγια για αδέσποτα σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Ο ίδιος τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δέχεται ακόμα και παρεμβάσεις για τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει το σώμα, εννοώντας τις φιλοζωικές οργανώσεις.
Σε άλλο σημείο ζήτησε από τις φιλοζωικές οργανώσεις να καθαρίζουν ακόμα και τα πεζοδρόμια, ενώ αναφέρθηκε σε κάποια επεισόδια με αδέσποτα που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες σε σχολεία της πόλης μας.
Νταχάου και Κολαστήριο…
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ήταν όσα είπε η δημοτική σύμβουλος της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» κα. Χατζηιωάννου, η οποία αρχικά σημείωσε ότι οι φιλόζωοι πρώτα αγαπάνε τον άνθρωπο και μετά τα ζώα, γιατί «οι άνθρωποι έχουν πρόβλημα με τα ζώα και όχι τα ζώα με τους ανθρώπους».
Η ίδια, τόνισε ότι μιλάει κυρίως ως μέλος φιλοζωικής οργάνωσης, λέγοντας ότι οι φιλοζωικές δεν καλέστηκαν να συμμετάσχουν σε καμιά σύσκεψη προκειμένου να ενημερωθούν για τη δημιουργία του καταφυγίου, όπως επίσης και η διεύθυνση Κτηνιατρικής, ενώ είπε χαρακτηριστικά: «Πάμε να χτίσουμε ένα Νταχάου, ένα Γκουαντάναμο, ένα κολαστήριο, για να βάλουμε μέσα 240 ζώα και σε μια περιοχή πλήρως ακατάλληλη».
Όπως είπε, όλοι οι κτηνίατροι είναι αντίθετοι με το μεγάλο καταφύγιο που πάει να γίνει, ενώ για το συγκεκριμένο σημείο που έχει οριστεί, σημείωσε ότι «αυτό είναι στα βάλτα (Αγία Παρασκευή), 500 μέτρα από την Αγία Παρασκευή και έχει πολλά νερά, όπου υπάρχουν πολλές σκνίπες και άλλα έντομα που μπορούν να προκαλέσουν λεϊσμανίαση η οποία είναι και ανθρωπονόσος. Ένα ζώο να μολυνθεί, θα μολυνθούν και όλα τα υπόλοιπα».
Η ίδια τελικά ψήφισε θετικά, καθώς πήρε διαβεβαιώσεις ότι στη συνέχεια όλα μπορούν να αλλάξουν στην τελική πρόταση, ακόμα και ο χώρος και οι προδιαγραφές.
Η προγραμματική σύμβαση ψηφίστηκε ομόφωνα.
Απόσυρση της πρότασης του Δήμου Δράμας
Ως έκτακτο συζητήθηκε επίσης το θέμα της αποδοχής της πρότασης που ήδη έχει καταθέσει ο Δήμος Δράμας στην ίδια πρόσκληση στο «Φιλόδημος ΙΙ», με προϋπολογισμό 60.000 για διάφορα υλικά για το Κυνοκομείο Δράμας.
Τελικά, μετά από συζήτηση, αποφασίστηκε ομόφωνα, η πρόταση του Δήμου Δράμας που ήδη έχει κατατεθεί, να αποσυρθεί, προκειμένου να προχωρήσει η πρόταση των 300.000 ευρώ για τη δημιουργία καταφυγίου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν χαθεί η πρόταση για το καταφύγιο, τότε αναγκαστικά θα χαθεί και η πρόταση για τις 60.000 ευρώ!