Ανδρ. Ξάνθης στον «Π.Τ.»: «Η γρίπη H1N1, έχει θνητότητα,
ειδικά σε ευπαθείς ομάδες πάνω από 20%.
Ενώ ο κορωνοϊός, έχει θνητότητα 2-3%..»
Έκδοση ΠΝΠ για τη λήψη μέτρων αποφυγής κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
Στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων του κορωνοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Η ΠΝΠ, περιλαμβάνει πέντε άρθρα και μεταξύ άλλων καλύπτει θέματα όπως περιορισμοί συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου, κλείσιμο σχολείων, εκκλησιών και άλλων κλειστών χώρων, αγορά φαρμάκων και υλικού ατομικής υγιεινής, διάθεση κλινών ΜΕΘ από ιδιωτικά θεραπευτήρια και έκτακτη επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας.
Με αφορμή την έκδοση της ΠΝΠ για τη λήψη μέτρων αποφυγής κρουσμάτων κορωνοϊού, ο «Π.Τ.», επικοινώνησε με τον Δραμινό Παθολόγο, κ. Ανδρέα Ξάνθη, προκειμένου να μας μιλήσει για την έξαρση του νέου αυτού ιού και πόσο ανησυχητικός είναι.
κ. Ξάνθη, τι είναι ο κορωνοϊός, ο οποίος βρίσκεται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα και έφτασε μόλις τις προηγούμενες ημέρες στην γειτονική Ιταλία;
Οι κορωναϊοί, είναι μια ομάδα ιών που δημιουργούν συνήθως λοιμώξεις του αναπνευστικού την περίοδο του χειμώνα. Δεν είναι εντελώς καινούριος ο ιός στη φύση. Αυτό το στέλεχος ιού που ξεκίνησε στην Κίνα, βρέθηκε ότι είναι πολύ πιο μεταδοτικό από τα υπόλοιπα που υπήρχαν μέχρι τώρα. Και άλλη στιγμή εντοπίστηκαν στελέχη κορωνοϊού, που εμφάνισαν λοιμώξεις όπως παλαιότερα η γρίπη των πτηνών και η γρίπη των χοίρων, οι οποίοι και πάλι ξεκίνησαν από χώρες της Ασίας. Αυτή τη φορά υπάρχει ανησυχητική τάση, καθώς έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα.
Αυτός όμως που πρέπει να μας καθησυχάζει και να μην ανησυχούμε τόσο πολύ, είναι ότι δεν έχει τόσο μεγάλη θνητότητα. Δηλαδή, πολλοί που έχουν προσβληθεί το περνούν ελαφρά στο σπίτι.
Η γρίπη που έχουμε εδώ, η H1N1, και γίνονται κάθε χρόνο εμβόλια στην χώρα μας έχει θνητότητα, ειδικά σε άτομα μεγάλης ηλικίας και σε ευπαθείς ομάδες πάνω από 20%. Ενώ ο κορωνοϊός, έχει θνητότητα 2-3%. Απλώς έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Δηλαδή, δεν πρέπει να ανησυχούμε τόσο πολύ.
Οι θάνατοι παρατηρούνται κυρίως στις ευπαθείς ομάδες;
Έχουν παρατηρηθεί θάνατοι κυρίως σε ευπαθείς ομάδες, όπου έτσι και αλλιώς οποιαδήποτε μορφή γρίπης τους προσβάλει θα εμφανίσουν κάποιες επιπλοκές, και κάποιοι μπορεί να καταλήξουν.
Η θνητότητα της γρίπης των χοίρων, η οποία και πάλι ξεκίνησε από την Κίνα, ήταν πάνω από 30%, όπου είχαν εμφανιστεί και κρούσματα στην Ελλάδα.
Δεν μπορούμε σίγουρα να αποκλείσουμε ότι δεν θα φτάσει στην χώρα μας ο ιός αυτός, καθώς οι πολίτες μετακινούνται με διάφορα μέσα, και σε διάφορες χώρες. Τα συμπτώματα εμφανίζονται σε διάστημα 5 έως 25 ημερών, και όπως όλες οι ιώσεις έχουν ένα χρόνο επώασης. Δεν μπορούν οι χώρες να μπουν σε γκέτο και να κλείσουν τα σύνορα, τα λιμάνια ή τα αεροδρόμια. Σίγουρα όμως θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή, αλλά δεν χρειάζεται πανικός.
κ. Ξάνθη, θα μπορούσαμε να πούμε ότι θεωρούμαστε «τυχεροί» στην Ελλάδα λόγω τους κλίματος μας ως προς την εξάπλωσή του ιού;
Γενικά οι ιοί των λοιμώξεων του αναπνευστικού τον χειμώνα, πολλαπλασιάζονται περισσότερο στο κρύο σε αντίθεση με την ζέστη, οπότε σαφώς ευνοεί ένα μεσογειακό κλίμα, όπως της Ελλάδας που είναι μια ευλογημένη χώρα.
Σίγουρα, κάποιοι που ταξιδεύουν συχνά, ειδικότερα στις ασιατικές και στις χώρες που έχουν εμφανιστεί κρούσματα, θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί.
Αυτό που τρομάζει με τον κορωνοϊό, είναι ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα η θεραπεία, και η μεγάλη μεταδοτικότητά του. Ευτυχώς δεν έχει εμφανιστεί κάποιο κρούσμα στην χώρα μας, αλλά πιστεύω ότι και αν εμφανιστεί θα απομονωθεί άμεσα, καθώς υπάρχει ευαισθητοποίηση και μέριμνα.
Οι πολίτες που έχουν στο περιβάλλον τους άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, και ταξιδεύουν προς και από τις ασιατικές χώρες και τις χώρες που έχουν εμφανιστεί κρούσματα, θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή μαζί τους.
Τα άρθρα της ΠΝΠ
Αναλυτικά τα πέντε βασικά άρθρα που ανακοινώθηκαν, σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για τη λήψη μέτρων αποφυγής κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα:
Το πρώτο άρθρο, αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
– Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
– Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
– Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
– Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.
Το δεύτερο άρθρο, αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
– Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
– Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Το τρίτο άρθρο, αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.
Το τέταρτο άρθρο, αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Το πέμπτο άρθρο, αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.