Home > Νέα > Ψυχραιμία για τον κορωνοϊό συνιστούν οι παραγωγικοί φορείς

Ψυχραιμία για τον κορωνοϊό συνιστούν οι παραγωγικοί φορείς

Ψυχραιμία για τον κορωνοϊό

συνιστούν οι παραγωγικοί φορείς

 

 

ΜΠΟΡΕΙ, όπως λένε οι επιστήμονες, ο κορωνοϊός να έχει 1% έως 2% θνητότητα κυρίως στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, φαίνεται ότι παρουσιάζει μεγαλύτερα προβλήματα στον τομέα της οικονομίας.

Όπως είναι γνωστό, ήδη πόλεις ολόκληρης στην Κίνα, αλλά και στην Ιταλία, έχουν ουσιαστικά αποκλειστεί και δεν εργάζεται κανένας, παρά μόνο συγκεκριμένοι φορείς όπως και τα σούπερ μάρκετ. Και αν δεν υπάρξει ψυχραιμία σ’ αυτόν τον τομέα, για αποφυγή πανικού και τις πιθανές επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και τις εξαγωγές, τότε σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα.

Την ανάγκη να επικρατήσουν η σύνεση και η ψυχραιμία ως προς τη διαχείριση του θέματος και των πιθανών επιπτώσεών του στην ελληνική οικονομία, εξέφρασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, επισημαίνοντας ότι ο ΣΒΕ δεν έχει μέχρι στιγμής γίνει αποδέκτης συγκεκριμένων αναφορών από βιομηχανίες και επιχειρήσεις-μέλη του για έλλειψη πρώτων υλών, οι οποίες προέρχονται από την Κίνα ή άλλες χώρες.
“Βεβαίως, δεν αποκλείεται να υπάρχει ένα μικρό ποσοστό μεταποιητικών επιχειρήσεων, οι οποίες να αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά και πάλι ο ΣΒΕ δεν έχει συγκεκριμένες πληροφορίες από τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Θεωρούμε ότι, έως τώρα, πιθανά φαινόμενα έλλειψης αγαθών εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού αφορούν κυρίως το εμπόριο, και όχι τις μεταποιητικές επιχειρήσεις” σημειώνει. Κατά τον πρόεδρο του ΣΒΕ, σε κάθε περίπτωση, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί πράγματι να προκαλέσει φαινόμενα έλλειψης πρώτων υλών.
“Για τον ΣΒΕ το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η αβεβαιότητα στην παγκόσμια μεταποιητική δραστηριότητα, η οποία σίγουρα θα ενταθεί σε περίπτωση που εκδηλωθούν είτε φαινόμενα έκτακτης ανάγκης είτε κρίσεων. Όσον αφορά στη χώρα μας δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός και ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι καθοριστικός. Η σωστή ενημέρωση και η λήψη των κατάλληλων μέτρων από την πολιτεία, που φαίνεται ότι έχει ήδη δραστηριοποιηθεί ενεργά, θα αποτρέψουν οποιεσδήποτε δυσμενείς επιπτώσεις. Τέλος, η διεθνής εμπειρία και οι επιστημονικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι η διάρκεια του φαινομένου τελικά δεν πρέπει να δημιουργεί φαινόμενα μεγάλης ανησυχίας, και θα πρέπει να επικρατήσει σύνεση και ψυχραιμία” καταλήγει.