Home > νέα > Η πρόεδρος του ΣΕΜΜΘ, κα. Ιουλία Χαϊδά μιλάει στον «Π.Τ.» -Τροχοπέδη και στον κλάδο του μαρμάρου αποτελεί η εξάπλωση του κορωνοϊού

Η πρόεδρος του ΣΕΜΜΘ, κα. Ιουλία Χαϊδά μιλάει στον «Π.Τ.» -Τροχοπέδη και στον κλάδο του μαρμάρου αποτελεί η εξάπλωση του κορωνοϊού

Τροχοπέδη και στον κλάδο του μαρμάρου

αποτελεί η εξάπλωση του κορωνοϊού

Η πρόεδρος του ΣΕΜΜΘ, κα. Ιουλία Χαϊδά μιλάει στον «Π.Τ.»

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Επιπτώσεις τόσο στην ελληνική οικονομία, όσο και στις οικονομίες των υπολοίπων χωρών, έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κορωνοϊού ανά την υφήλιο.

Ο κορωνοϊός αποτελεί τροχοπέδη για το τρέχον έτος, καθώς οι μετοχές υποχωρούν, οι μεγάλες επιχειρήσεις ανακοινώνουν πεσμένη επιχειρηματική δραστηριότητα και όλοι οι εμπορικοί τομείς που σχετίζονται με την Κίνα αναφέρουν τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Οι εξαγωγές της Ελλάδας και κυρίως της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στον κλάδο εξόρυξης-επεξεργασίας και εμπορίας μαρμάρου, συνδέονται άμεσα με την αγορά της Κίνας.

Σύμφωνα με την ανάλυση της συνεισφοράς του κλάδου εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου τόσο στην ελληνική οικονομία, όσο και στο Νομό Δράμας, την οποία υλοποίησε η εταιρεία ICAP, για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης, παρατηρείται ότι συνολικά στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται 670 επιχειρήσεις, με έσοδα το 2018 ύψους 579,8 εκατ. ευρώ, και απασχόληση 6.205 εργαζομένων. Το 61% των πωλήσεων μάλιστα, πραγματοποιείται από επιχειρήσεις με έδρα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το 76% των πωλήσεων των εταιρειών του κλάδου, κατευθύνεται σε εξαγωγές οι οποίες καλύπτουν το 2,0% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας (χωρίς τα πετρελαιοειδή). Αξιοσημείωτο είναι, ότι το 57,2% των εξαγωγών κατευθύνονται στην αγορά της Κίνας (στοιχεία 2018), γεγονός το οποίο έχει επηρεάσει τους επενδυτικούς κύκλους λόγω των τελευταίων εξελίξεων με την εξάπλωση του κορωνοϊού.

IOYLIA XAIDA 1

Όπως επισημαίνει, με δηλώσεις της στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης, και αντιπρόεδρος της ΙΚΤΙΝΟΣ Ελλάς Α.Ε, κα. Ιουλία Χαϊδά, ήταν αναμενόμενο να επηρεαστεί ο κλάδος του μαρμάρου, διότι το 70% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας σε μάρμαρα, εξάγεται στην Κίνα.

«Είναι λογικό να συμβαίνει αυτό, όταν μια αγορά όπως είναι αυτή της Κίνας να κλείνει. Είναι κλειστές περίπου για ένα μήνα όλες οι εταιρείες στην Κίνα, δεν λειτουργεί τίποτα. Τις τελευταίες δέκα ημέρες, ανοίγουν σταδιακά οι εταιρείες. Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει ξεκινήσει η αγορά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, είναι ότι οι Κινέζοι δεν μπορούν να επισκεφθούν την Ελλάδα για να κάνουν έλεγχο στα μάρμαρα, τα οποία επρόκειτο να εμπορευτούν. Δεν τους επιτρέπεται να ταξιδέψουν και αυτό δημιουργεί μια επιπρόσθετη δυσκολία».

Σε ότι αφορά στην συνολική εικόνα του κλάδου, από την αρχή του έτους, η κα. Χαϊδά επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι, μέχρι στιγμής υπάρχει στασιμότητα. Ο Φεβρουάριος κινήθηκε καθοδικά, δηλαδή το δεύτερο μισό του μήνα δεν ήταν ευοίωνο, αλλά και ο Μάρτιος αναμένεται να μην είναι ευνοϊκός. «Δεν είμαστε αισιόδοξοι λόγω της κατάστασης. Ελπίζουμε να ομαλοποιηθεί και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση προς το τέλος του μήνα, ώστε τον Απρίλιο να αρχίσουμε να δουλεύουμε κανονικά.

Ο καιρικές συνθήκες του φετινού χειμώνα, ήταν αρκετά βολικές και δεν εμπόδισαν την ομαλή λειτουργία των λατομείων, οπότε παραγωγή υπήρχε. Πάντοτε το πρώτο τρίμηνο τους έτους δεν είναι ευνοϊκό, εδώ όμως συζητάμε ότι δεν υπάρχουν πωλήσεις από τα λατομεία, τουλάχιστον προς την Κίνα. Βέβαια οι υπόλοιπες αγορές συνεχίζουν να υπάρχουν.

Το ποσοστό όμως της Κίνας, δεν μπορεί να καλυφθεί με καμία άλλη αγορά. Δηλαδή ένα μικρό ποσοστό μπορεί να μετακυλήσει, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να αντικατασταθεί».

Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι, οι επιχειρήσεις – μέλη του ΣΕΜMΘ,  βάσει στοιχείων του 2018, καλύπτουν το 81,5% του ενεργητικού του κλάδου, το 72,6% του πάγιου κεφαλαίου, το 85% των πωλήσεων, το 98,1% του EBITDA και το 98,4% των κερδών προ φόρου.

Παράλληλα, στο νομό Δράμας, δραστηριοποιούνται 71 επιχειρήσεις με έσοδα 408,4 εκατ. ευρώ το 2018 και απασχόληση 2.470 εργαζομένους. Οι πωλήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου με έδρα στο νομό Δράμας, καλύπτουν το 49% των πωλήσεων όλων των κλάδων του νομού, το 86% του EBITDA, το 92% των κερδών προ φόρου και το 60% των επενδύσεων.