Από το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο ΑΜΘ
Αίτημα αναστολής λειτουργίας
των συνοριακών σταθμών
Ελλάδας-Βουλγαρίας
Με επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη
ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας των συνοριακών σταθμών Ελλάδας-Βουλγαρίας, ζητά με επιστολή του από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Στην επιστολή που εστάλη προς την ελληνική κυβέρνηση, το Συμβούλιο μεταξύ άλλων εκτιμά πως «οι μέχρι σήμερα ληφθείσες πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, αδιαμφισβήτητα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση κι έχετε καταφέρει να προστατεύσετε τους πολίτες στο μέγιστο δυνατό βαθμό».
Δεδομένων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «των παγκόσμιων εξελίξεων και των αυξανόμενων κρουσμάτων στις γείτονες χώρες, θεωρούμε ότι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την προστασία των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν συμμορφωθεί με τις οδηγίες της κυβέρνησης και παραμένουν έγκλειστοι στα σπίτια τους».
Η ανησυχία του Π.Ε.Σ.Υ. έγκειται στο γεγονός ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα και ενώ εξαπλώνεται ταχύτατα ο κορωνοϊός, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, παρατηρείται αυξημένη κίνηση πολιτών από τη Βουλγαρία προς τη χώρα μας, την οποία θεωρούν ασφαλέστερη και με καλύτερες υποδομές υγείας», σημειώνοντας πως στην Π.Α.Μ.Θ υφίστανται πέντε οδικοί συνοριακοί σταθμοί Ελλάδας-Βουλγαρίας. Με τα ως άνω δεδομένα το Π.Ε.Σ.Υ. εκφράζει την εκτίμηση ότι τίθεται σε κίνδυνο η υγεία όλων των πολιτών της Περιφέρειας, αλλά και η λειτουργία του εθνικού συστήματος υγείας, το οποίο καλείται να περιθάλψει περισσότερα κρούσματα. Επικαλείται μάλιστα την εφαρμογή της 14ημερης καραντίνας χωριών της Ξάνθης, λόγω υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου και τα κρούσματα που νοσηλεύονται στο Π.Γ.Ν.Α.
«…Θεωρούμε ότι η ανεμπόδιστη κυκλοφορία πολιτών από και προς τη Βουλγαρία ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία όλων των Ελλήνων. Προτείνουμε λοιπόν την αναστολή λειτουργίας των συνοριακών σταθμών Ελλάδας-Βουλγαρίας, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και τη μετακίνηση των εργαζομένων και από τις δύο πλευρές, υπό την προϋπόθεση ελέγχου των υγειονομικών προϋποθέσεων», καταλήγει η επιστολή.