Απαράδεκτες καταστάσεις από συμπολίτες μας!
Πεταμένες μάσκες και γάντια
στην πόλη της Δράμας κυρίως σε πάρκα…
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, πέρα από το ότι περιοριστήκαμε πια σε μια πρωτοφανή καραντίνα και ζούμε απίστευτες καταστάσεις, παρ’ όλα αυτά, δεν έχουμε φτάσει ακόμα σ’ εκείνο το σημείο να μην μπορούμε να διατηρήσουμε την ανθρωπιά μας. Και η ανθρωπιά μας, είναι ο συνάνθρωπος, αλλά και η καθαριότητα της πόλης.
Δυστυχώς, η εικόνα με πεταμένα γάντια και μάσκες που φοράμε εξαιτίας των προληπτικών μέτρων για τον κορωνοϊό στους δρόμους, δείχνει μια απαράδεκτη εικόνα. Και δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Δράμα, αλλά σε όλη τη χώρα. Εκεί που μέχρι πριν βλέπαμε σακούλες από τις αγορές από τα σούπερ μάρκετ, σήμερα αυτό έχει αλλάξει και βλέπουμε πεταμένα γάντια και μάσκες, που κάποιοι φόρεσαν και έκαναν τη δουλειά τους και μετά απλά τα πέταξαν στο δρόμο, αδιαφορώντας για την υγεία όλων, ακόμα και των αδέσποτων ζώων που ίσως τα βάλουν στο στόμα τους.
Εικόνα από δρόμο της Δράμας με πεταμένα γάντια!
Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς σε δρόμους της πόλης στις μέρες του κορωνοϊού, είναι γενικώς απαράδεκτες. Η λήψη μέτρων, για κάποιους που κοιτάνε μόνο τον εαυτό τους ξεπερνά κάθε όριο, καθώς δεν τους ενδιαφέρει η καθαριότητα αλλά και η υγεία των συνανθρώπων τους. Σε σημεία, κυρίως όπου επιλέγονται για την σωματική άσκηση, υπάρχουν πεταμένα πλαστικά χρησιμοποιημένα γάντια όπως και μάσκες!
Καλή η σωματική άσκηση αλλά θα πρέπει να λειτουργεί ανάλογα και ο εγκέφαλος!!!
Ο Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης
Για το λόγο αυτό μάλιστα, ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) εξέδωσε σχετική οδηγία για τον τρόπο απόρριψης μασκών και γαντιών μιας χρήσης προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του κορωνοϊού.
Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΑΝ, Γιάννης Σιδέρης, «γάντια και μάσκες μίας χρήσης να μην πετιούνται στον μπλε κάδο ανακύκλωσης. Τα γάντια και μάσκες μίας χρήσεως κατασκευάζονται από υλικά, που έτσι κι αλλιώς δεν ανακυκλώνονται και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταλήγουν σε κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών».
Παράλληλα, ο κ. Σιδέρης διευκρίνισε: «Επειδή ο ιός έχει αντοχή και ζει και στο περιβάλλον και στις επιφάνειες, καλό είναι να τα πετάμε στον πράσινο κάδο, προκειμένου να κατευθυνθούν κατευθείαν για ταφή. Έτσι ώστε πραγματικά να θάψουμε τον ιό».
«Ο κίνδυνος που ελλοχεύει έχει να κάνει με το γεγονός ότι στον μπλε κάδο μάσκες και γάντια ανακατεύονται και με άλλα υλικά ανακύκλωσης, ενώ καταλήγουν σε χειροδιαλογή. Άρα ένα μολυσμένο από τον ιό αντικείμενο, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα», αναφέρει ο κ. Σιδέρης.
«Με αυτή την οδηγία προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε τους πολίτες προκειμένου να αποφύγουμε τη διασπορά του ιού», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σιδέρης.
Επισήμανε επίσης πως «βασική προτεραιότητα για τον ΕΟΑΝ είναι η προστασία των ανθρώπων που δουλεύουν στα κέντρα διαλογής».
«Προέχει η δημόσια υγεία. Αν θεωρούμε ότι στο σπίτι μπορεί να υπάρχει άτομο που έχει μολυνθεί και είναι σε περιορισμό, τότε θα πρέπει να αποφεύγουμε σε κάθε περίπτωση την ανακύκλωση υλικών», ξεκαθαρίζει, συμπληρώνοντας ότι «όλη η ουσία είναι να μην καταλήξει ένα “ύποπτο” υλικό σε μονάδα διαλογής».
Επίσης, ο κ. Σιδέρης επισημαίνει ότι παρατηρείται και το απαράδεκτο φαινόμενο να πετιούνται μάσκες και γάντια στον δρόμο, κάτι το οποίο πρέπει να πάψει. «Σε όλες μας τις υποθέσεις προέχει η δημόσια και η ατομική υγεία. Κάνουμε το καλύτερο για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού. Σε κάθε περίπτωση προστατευόμαστε και μένουμε σπίτι», δηλώνει καταλήγοντας ο κ. Σιδέρης.