Επιδιορθώθηκε η γέφυρα που οδηγεί
στους εντυπωσιακούς καταρράκτες
του Δήμου Παρανεστίου
Καγιάογλου: «Σύντομα όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα θα μπορούν
οι λάτρεις του φυσικού κάλλους, να απολαύσουν τις ιδιαίτερες ομορφιές της Παρανέστιας Γης»
Ο Δήμος Παρανεστίου προχώρησε στην αναβάθμιση της γέφυρας που οδηγεί στους καταρράκτες της Αγίας Βαρβάρας, προκειμένου οι λάτρεις της φύσης να έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν στην περιοχή και να απολαύσουν το υπέροχο τοπίο. Όπως είναι γνωστό, ο καταρράκτης της Αγίας Βαρβάρας είναι ο πρώτος που συναντάει κανείς στον οικισμό Διπόταμα και στην κοιλάδα του Αρκουδορέματος, ενώ στη συνέχεια και σε μία διαδρομή, περίπου 15χλμ., ο επισκέπτης συναντά τον πιο εντυπωσιακό καταρράκτη της περιοχής, ύψους 40μ., τον καταρράκτη Τραχωνίου – Διποτάμων.
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Παρανεστίου, κ. Αναστάσιος Καγιάογλου τονίζει: «Με την ολοκλήρωση της γέφυρας που συνδέει τους καταρράκτες της Αγίας Βαρβάρας είναι η εποχή που η φύση και περιβάλλον μπορούν να αναδειχθούν καλύτερα. Σύντομα όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα θα μπορούν οι λάτρεις του φυσικού κάλλους, της δράσης και όχι μόνο, να απολαύσουν το υπέροχο τοπίο και τις ιδιαίτερες ομορφιές της Παρανέστιας Γης. Ανακαινίσθηκε και αναβαθμίστηκε εκ νέου η γέφυρα μήκους 12 μέτρων και 1, 20 πλάτους για την πρόσβαση στον μοναδικό αυτό φυσικό μεγαλείο του Δήμου μας».
Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Παρανεστίου, υπάρχουν πολλοί φυσικοί καταρράκτες που σχηματίζονται μέσα στα πυκνά δάση, και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί. Μερικοί από αυτούς μπορούν οι λάτρεις της φύσης να τους συναντήσουν ακολουθώντας την παρακάτω διαδρομή:
Κοντά στον Οικισμό Διπόταμα και στην κοιλάδα του Αρκουδορέματος συναντάμε τον πρώτο καταρράκτη της Αγίας Βαρβάρας με ύψος πάνω από 15μ. Τα νερά του σχηματίζουν μια μικρή λίμνη και ο ευρύτερος χώρος έχει διαμορφωθεί ως χώρος αναψυχής από το Δασαρχείο.Καταρράκτες
Αφού διασχίσουμε την κοίτη του Αρκουδορέματος, μετά από διαδρομή 15 χλμ περίπου, συναντάμε τον πιο εντυπωσιακό καταρράκτη της περιοχής ύψους 40μ, τον καταρράκτη Τραχωνίου – Διποτάμων. Πρόκειται για των μεγαλύτερο καταρράκτη των Βαλκανίων.
Δυο χιλιόμετρα πριν μπούμε στο Μεγάλο Λιβάδι και πλάι στις συστάδες ερυθραιλάτης, το Σκοτεινό Ρέμα δημιουργεί τον ομώνυμο θαυμάσιο καταρράκτη, κόβοντας κατακόρυφα ένα βράχο.
Μετά τα Διπόταμα και με βόρεια κατεύθυνση μπαίνουμε στο Δάσος του Λεπίδα, όπου και μετά από διαδρομή 7 χλμ περίπου, συναντάμε τον Καταρράκτη του Λεπίδα, τον μεγαλύτερο της περιοχής 35μ ύψος.
Σε βόρεια κατεύθυνση, στο Παρθένο δάσος του Φρακτού, το Αχλαδόρεμα σχηματίζει έναν εντυπωσιακό υδάτινο σχηματισμό με τρεις συνεχούς ροής καταρράκτες, που μπορεί κάποιος να τους επισκεφθεί ακολουθώντας τα υπάρχοντα μονοπάτια. Ο πρώτος καταρράκτης είναι ύψους 7μ, ο δεύτερος είναι ύψους 13μ. και ο τρίτος είναι ύψους 70μ. Υπάρχει και ένας τέταρτος καταρράκτης με δύσκολη προσέγγιση περιοδικού ύψους 40μ και ένας πέμπτος περιοδικός καταρράκτης ύψους 80μ.