Καταγγελίες από την «Πόλη+Ζωή»
για την υπόθεση λύσης της ΔΕΚΠΟΤΑ
► Δήλωση του προέδρου της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Καλλινικίδη
ΣΕ ΝΕΑ ΡΟΤΑ φαίνεται ότι μπαίνει η υπόθεση για τη λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ και μοιάζει να αγγίζει τα όρια ενός παιχνιδιού για γερά νεύρα, το οποίο μάλλον δεν θα τελειώσει σύντομα, τουλάχιστον όχι μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως υποθετικά αναμενόταν.
Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας «Πόλη+Ζωή» προβαίνει σε απίστευτες καταγγελίες, μιλάει για «βάζο με μέλι», ενώ εμπλέκει ακόμα και δημόσιο υπάλληλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη Δράμα, η οποία «βάζει την υπόθεση στο αρχείο» προκειμένου να μην ακολουθηθούν οι διαδικασίες λύσης της επιχείρησης.
Στο μεταξύ, η δημοτική αρχή απάντησε με δικό της έγγραφο στην «Πόλη+Ζωή» δίνοντας στη δημοσιότητα το έγγραφο της Αποκεντρωμένης, καθώς και μια δήλωση του προέδρου της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Καλλινικίδη.
«Της ΔΕΚΠΟΤΑ… το κατάντημα»
Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωση της με τίτλο [Της ΔΕΚΠΟΤΑ … το κατάντημα – Όλες οι μηχανορραφίες για να σωθεί το «βάζο με το μέλι» – Ποιοι δεν θέλουν την εκκαθάριση;], η «Πόλη+Ζωή» κάνει μια εκτενή καταγγελία σχετικά με διάφορα γεγονότα και παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής, τα οποία χαρακτηρίζει ως «γκάφες».
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «οι εξελίξεις στο θέμα της ΔΕΚΠΟΤΑ, ΝΠΙΔ του Δήμου Δράμας, θα μείνουν στην ιστορία ως παράδειγμα μηχανορραφίας και ευτελισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Στη συνέχεια, σημειώνει ότι «οι μηχανορράφοι στο Δήμο Δράμας έγραφαν σενάρια τα οποία προωθούσαν στο Υπουργείο Εσωτερικών και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης. Η βούληση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας υλοποιήθηκε μετά την πραγματοποίηση της χειρότερης Ονειρούπολης 2019-2020, από τον πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ, ίσως τον καταλληλότερο, ανάλογα πώς βλέπει κανείς τη διαχείριση της ΔΕΚΠΟΤΑ. Αλλιώς είναι αν τη βλέπεις ως ‘το βάζο με το μέλι’».
Τα γεγονότα που αναφέρει με τη σειρά η «Πόλη+Ζωή»:
[1. Με στόχο να μην μπορεί να ληφθεί απόφαση, νομοθετείται η υποχρέωση να διαθέτει πλειοψηφία των 2/3 των μελών του δημοτικού συμβουλίου η απόφαση για κατάργηση ΝΠΔΔ. Γκάφα πρώτη! Τους διέφυγε ότι η ΔΕΚΠΟΤΑ δεν είναι ΝΠΔΔ, αλλά ΝΠΙΔ. Αποτυχία της πρώτης μηχανορραφίας. Ολοταχώς για τη δεύτερη.
- Με στόχο να μην μπορεί να υλοποιηθεί η απόφαση, νομοθετείται στις 11 Μαρτίου 2020 (Ν. 4674/2020, ΦΕΚ 53Α) η υποχρέωση να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου για να καταργηθεί ένα ΝΠΙΔ. Γκάφα δεύτερη! Δεν πρόκαναν. Η απόφαση είχε ήδη ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 22-1-2020, ήδη από τις 25 Φεβρουαρίου 2020 (ΑΠ 1406) είχε ελεγχθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης η νομιμότητά της και βρέθηκε απολύτως νόμιμη. Αποτυχία και της δεύτερης μηχανορραφίας. Ολοταχώς για την τρίτη.
- Για να μην υλοποιηθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας, αποστέλλει στις 9 Μαρτίου 2020 επιστολή προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης και δηλώνει ότι δεν συμφωνεί με την κατάργηση της ΔΕΚΠΟΤΑ και επομένως, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 7 του άρθρου 11 του 4674/2020 (ΦΕΚ 53Α, 11-3-2020) δεν μπορεί να καταργηθεί. Γκάφα Τρίτη! ΟΛΚΗΣ!!! Η επιστολή Μαμσάκου προηγείται χρονικά της δημοσίευσης και ισχύος του Νόμου!!!!!!
- Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας –Θράκης, και συγκεκριμένα η Προϊσταμένη στο Τμήμα Διοικητικό – Οικονομικό Δράμας κ. Κυριακίδου Μαρία, αντί ως όφειλε να έχει αποστείλει για δημοσίευση στο ΦΕΚ την από 22-1-2020 απόφαση του ΔΣ Δράμας, την έγκριση νομιμότητας της οποίας η ίδια υπέγραψε στις 25-2-2020, αποφασίζει δύο περίπου μήνες μετά (ΑΠ 2742/14-4-2020) να θέσει την δική της απόφαση στο Αρχείο χωρίς να την ανακαλέσει, απλώς με ένα διάτρητο έγγραφό της !!!!!!!
Η απόφαση να δοθεί αναδρομική ισχύς στο νόμο 4674/11-3-2020, χωρίς αυτό να προβλέπεται, ενέχει ευθύνες για όποιον την έλαβε. Όπως και η πρωτοβουλία κρατηθεί για δύο μήνες και να μην προωθηθεί για δημοσίευση στο ΦΕΚ η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, η οποία κρίθηκε νόμιμη από την ίδια την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και συνεχίζει να ισχύει, αφού ουδέποτε ανακλήθηκε. Δεν νομίζουμε βέβαια ότι πρόκειται για ΓΚΑΦΑ!!! Αν παρά ταύτα πρόκειται για λάθος, υπάρχει ελάχιστο περιθώριο για να διορθωθεί. Πολύ σύντομα θα κατατεθεί αναφορά για όλα τα τραγικά συμβάντα σχετικά με την υπόθεση και θα αναζητηθούν οι ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες όλων όσοι έχουν εμπλακεί και με ενέργειες ή παραλείψεις τους συνετέλεσαν στην προσπάθεια ακύρωσης της βούλησης του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας.]
Απάντηση Καλλινικίδη
Στο μεταξύ, απαντώντας στις παραπάνω καταγγελίες, ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Καλλινικίδης, δίνει στη δημοσιότητα μια δήλωσή του: «Η ΔΕΚΠΟΤΑ είναι φάρος πολιτισμού, με βαριά ιστορία και ανεκτίμητης αξίας έργο. Αυτό θα διαφυλάξουμε με κάθε δυνατό και νόμιμο τρόπο, δημιουργώντας πολιτισμό. Επιδιώκουμε μια νέα εποχή στη κοινωφελή επιχείρηση-στολίδι της πόλης μας και κοιτάζουμε μόνο μπροστά. Η ΔΕΚΠΟΤΑ αλλάζει πρόσωπο και προς τη κατεύθυνση αυτή καλούμε τους πάντες σε συνεργασία, για το καλό του τόπου μας και επ’ ωφελεία της τοπικής μας κοινωνίας, που η συντριπτική της πλειοψηφία ήταν αντίθετη με τη λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ. Η μη λύση, είναι πλέον ένα δεδομένο που δεν αλλάζει».
Επίσης, δίνει στη δημοσιότητα έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης από τις 24/04/2020 το οποίο αποστέλλεται στη ΔΕΚΠΟΤΑ και κοινοποιείται στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και στο δήμαρχο Δράμας, σύμφωνα με το οποίο αναφέρεται: «Ως εκ τούτου σας ενημερώνουμε ότι η αριθ. 5/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, αναφορικά με τη λύση της Επιχείρησης τέθηκε στο αρχείο και δεν θα αποσταλεί από την Υπηρεσία μας για δημοσίευση στο ΦΕΚ όπως προβλέπεται λόγω αρμοδιότητας, η σχετική με την λύση της Επιχείρησης απόφαση».
Και η αιτιολογία για να τεθεί στο αρχείο, όπως αναφέρεται παραπάνω είναι ότι «… έγινε γνωστό σ’ εμάς ότι ο Δήμαρχος Δράμας δεν παρέχει την σύμφωνη γνώμη του για τη λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ, όπως αυτό προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 11 του Ν. 4674/2020 (ΦΕΚ 53/Α/2020).».
Το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης καταλήγει: «Σε περίπτωση που το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας αποφασίσει εκ νέου την λύση της επιχείρησης αυτή θα πρέπει:
α) να συνοδεύεται οπωσδήποτε και από την παροχή σύμφωνης γνώμης του Δημάρχου και
β) η λύση της επιχείρησης θα πρέπει να επέρχεται κατά τον χρόνο λήψης της απόφασης και όχι να προβλέπεται αυτή μελλοντικά».