Home > Πρώτο Θέμα > Κλείνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας και συγχωνεύεται και πάλι στην Καβάλα

Κλείνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας και συγχωνεύεται και πάλι στην Καβάλα

Ενώ είχε ιδρυθεί μόλις τον Οκτώβριο του 2014…

Κλείνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας

και συγχωνεύεται και πάλι στην Καβάλα

Για κάποιους ακατανόητους λόγους, σύμφωνα με το νέο Οργανισμό του Υπ. Πολιτισμού, η Δράμα δεν πρέπει να έχει αυτόνομη Εφορεία Αρχαιοτήτων!

 

 

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΜΕΤΑ από αγώνες και προσπάθειες πολλών χρόνων, μόλις τον Οκτώβριο του 2014, είχε ιδρυθεί η αυτόνομη πια, Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας. Όνειρο δεκαετιών για τη Δράμα, η οποία αφού είχε αποκτήσει μετά βίας ένα Αρχαιολογικό Μουσείο για να στεγάσει την πλούσια ιστορία της, δυόμιση μόλις χρόνια μετά, έρχεται ο νέος Οργανισμός του Υπουργείου Πολιτισμού και αλλάζει τα πάντα.

Με μια απλή φράση, χωρίς καμία απολύτως δικαιολογία, καταργεί την αυτόνομη Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας και την εντάσσει στην αντίστοιχη της Καβάλας, στην οποία τα προηγούμενα 50 χρόνια, εντασσόταν εκεί.

Τα αποτελέσματα της ένταξης των αρχαιοτήτων της Δράμας στην Καβάλα, ήταν φανερά όλα αυτά τα χρόνια, όσον αφορά την εγκατάλειψη των αρχαιοτήτων της, χωρίς καμιά χρηματοδότηση ή ελάχιστη, τόση όση να μπορεί να παραμένει ανοικτό ένα Αρχαιολογικό Μουσείο. Για να μην μιλήσουμε για έργα, ανασκαφές, συντηρήσεις και άλλα πολλά.

Σύμφωνα με το νέο Οργανισμό που συστάθηκε λοιπόν από το Υπ. Πολιτισμού και έγινε γνωστός μόλις την περασμένη Παρασκευή, χωρίς καμιά απολύτως δικαιολογία, αλλά και χωρίς καν ενημέρωση και για ακατανόητους λόγους, η Εφορεία Αρχαιοτήτων της Δράμας πηγαίνει στην Καβάλα. Ταυτόχρονα, κλείνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, σε όλη τη χώρα, από 52 που ήταν, γίνονται 49, ενώ ιδρύονται άλλες 2, στις ήδη 3 υπάρχουσες στη Θεσσαλονίκη!

Papadopoylos proistamenos Arxaiotiton Dramas

Αίτημα της τοπικής κοινωνίας

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κ. Ευστράτιος Παπαδόπουλος, εκδηλώνει την έντονη δυσαρέσκειά του, και επισημαίνει ότι ενημερώθηκαν άμεσα οι βουλευτές του νομού, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Πατακάκης και δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, προκειμένου να πιέσουν προς το Υπουργείο Πολιτισμού, μήπως και αλλάξει κάτι.

Όπως επισημαίνει μάλιστα, «η παρουσία Εφορείας Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού στη Δράμα αποτελούσε επί δεκαετίες αίτημα της τοπικής κοινωνίας, των Δήμων, των φορέων και των υπηρεσιών, ώστε να οικοδομηθεί ένα αποδοτικό πλαίσιο συνεργασίας, με στόχο την προστασία και την ανάδειξη των μνημείων της περιοχής. Αυτήν ακριβώς την προοπτική κατορθώσαμε να θωρακίσουμε ήδη κατά την πρώτη διετία λειτουργίας της Εφορείας με σημαντικά αποτελέσματα.»

Επισημαίνει ακόμα στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος, ότι «η Εφορεία Αρχαιοτήτων έδειξε εξαρχής την πρόθεσή της να εργαστεί συλλογικά και σε άμεση συνέργεια με όλους τους τοπικούς φορείς. Η πρόθεσή της να υπάρξει ένα πρόσφορο και δημιουργικό περιβάλλον εμπιστοσύνης, έγινε φανερό από τον πρώτο μήνα παρουσίας της στην πόλη της Δράμας. Η εμπιστοσύνη αυτή καλλιεργήθηκε συστηματικά μέσω των εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, οι οποίες συσπείρωσαν γύρω από τη νεοσύστατη Εφορεία όχι μόνον τις τοπικές αρχές αλλά και το σύνολο των πολιτιστικών συλλόγων, των τοπικών θεσμών, των απλών πολιτών και σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας.»

 

«Ολέθρια τα αποτελέσματα…»

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος προς τον «Πρωινό Τύπο», η πιθανή διάλυση της μόλις δύο χρόνων ζωής Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, θα σημάνει το γύρισμα πίσω στο μηδέν, στην εγκατάλειψη μιας μεγάλης δουλειάς που έγινε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα.

Με ιδιαίτερη έμφαση, ο κ. Παπαδόπουλος εξηγεί: «Μέχρι τον Οκτώβριο του 2014, η Δράμα ανήκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας, ένα διοικητικό σχήμα δοκιμασμένο επί δεκαετίες με ολέθρια αποτελέσματα για τους αρχαιολογικούς της χώρους, οι οποίοι παρέμεναν ανενεργοί, άγνωστοι στο ευρύ κοινό, δύσβατοι, με μηδενική επισκεψιμότητα, καμία ένταξη σε κοινοτικά προγράμματα αλλά και καμία μέριμνα για τον ευπρεπισμό και την ανάδειξή τους. Με δύο λόγια, η περίοδος ενσωμάτωσης της Δράμας στη γειτονική Εφορεία Καβάλας έχει να επιδείξει μόνον απαξίωση, υποβάθμιση και παρακμή για τις αρχαιότητες της περιοχής μας.

Η παρουσία αυτόνομης Εφορείας στη Δράμα υπήρξε αξιέπαινη πρωτοβουλία, αν συνυπολογιστεί το μεγάλο ποσοστό ανεργίας στην Περιφερειακή Ενότητα, η μεγάλη της έκταση, ο άνω των 100.000 πληθυσμός της, το δύσβατο ορεινό της ανάγλυφο, καθώς και ο «ακριτικός» ρόλος της. Η πρωτοβουλία αυτή άρχισε να αποδίδει καρπούς ήδη από την πρώτη διετία λειτουργίας της Εφορείας, και κυρίως από τη μετακίνηση της έδρας της στην πόλη της Δράμας τον Ιανουάριο του 2016. Οι νέες δράσεις μας έκαναν ελκυστικούς τους αρχαιολογικούς χώρους για τους πολίτες και ευτυχέστερους τους εργαζομένους στον τομέα του πολιτισμού. Η πορεία αυτή δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να ανακοπεί.»

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *