Οι εργασίες που μπορούν
να γίνουν στον κήπο τον Μάιο
Συμβουλές, οδηγίες από τον ιδρυτή του Πελίτι, κ. Παν. Σαϊνατούδη
Πρώτη ημέρα χθες του Μαΐου και ο ιδρυτής του Πελίτι, κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης δίνει συμβουλές και οδηγίες για το τι εργασίες μπορούμε να κάνουμε αυτό το μήνα στον κήπο μας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ότι και να κάνουμε, η φύση το Μάιο είναι στα φόρτε της. Λουλούδια, φύλλα, μέλισσες, έντομα, φυτά, ζώα, άνθρωποι όλοι αναγεννημένοι.
Είναι η εποχή που το πράσινο των δέντρων και των φυτών είναι «δροσερό» και θεραπευτικό, μαζί με τον γαλάζιο του ουρανού, δημιουργούν απίστευτές εικόνες.
Ο Μάιος είναι ο μήνας με τις πολλές εργασίες στον κήπο.
Είναι ένας κρίσιμος μήνας για τις γεωργικές παραγωγές γιατί μπορεί να βρέξει πολύ ή να κάνει χαλάζι.
Το Μάιο
Σπέρνουμε: Καλαμπόκια, φασόλια, μπάμιες, ηλιόσπορους, καρπούζια, πεπόνια, ρόκα και πατάτες στη Β. Ελλάδα. Μπορούμε να σπείρουμε για να έχουμε πιο όψιμα: ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, μελιτζάνες.
Μεταφυτεύουμε: Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια, πεπόνια, καρπούζια.
Φυτεύουμε λουλούδια όπως: βασιλικούς, καλέντουλες, κατιφέδες για τη φυτοπροστασία των λαχανικών μας.
Ανθίζουν οι τριανταφυλλιές.
Αν πριν τρις μήνες και παραπάνω είχαμε βάλει κάτι στη γη, κάτι θα μαζέψουμε το Μάιο.
Οι συγκομιδές είναι πολύ σχετικές και εξαρτάτε από την περιοχή που βρίσκεστε: μαρούλια, αγκινάρες, κουκιά, αρακά, κρεμμύδια, σκόρδα, φράουλες, καρότα, παντζάρια, σπανάκι, σέσκουλα, βλίτα, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο, στην Κρήτη μπορούμε να μαζέψουμε και κολοκύθια, αγγούρια, και πιπεριές.
Στον οπωρώνα μας, μπορούμε να κόψουμε τα χόρτα. Μπορούμε να τα μαζέψουμε σε μια άκρη του κτήματος ή να τα αφήσουμε να ξεραθούν εκεί που τα κόβουμε. Ανάλογα από το πόσο μεγάλα είναι και σε πια περιοχή είναι το κτήμα.
Ξεκινούν τα ποτίσματα των δέντρων, ανάλογος των ειδών και ποικιλιών. Κάνουμε αραίωμα των καρπών για να πάρουν ένα πιο μεγάλο σχήμα. Στις μηλιές, αχλαδιές, κυδωνιές αραιώνουμε όταν οι καρποί γίνουν σαν μικρά καρύδια. Στα ροδάκινα, τα βερίκοκα, δαμάσκηνα κ.α όταν αρχίζουν να σκληραίνουν τα κουκούτσια τους. Τον Μάιο θα συγκομίσουμε τις πρώιμες ποικιλίες από κεράσια, τα μαγιάτικα αχλάδια και τα αφρόμηλα.
Τον Μάιο ξεκινάμε να μαζεύουμε και βότανα όπως: το χαμομήλι, τη λεβάντα, το φασκόμηλο, το θυμάρι, το μποράνγκο, το δυόσμο, τσουκνίδα, καλέντουλα, κ. α.
Τον Μάιο θα υποστυλώσουμε τις ντομάτες μας, τα αγγούρια, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες σε κάποιες περιοχές.
Κάνουμε εδαφοκάληψη με άχυρο ή άλλο υλικό.
Μπορούμε να βοηθήσουμε τα φυτά μας με κάποια οργανική λίπανση, με Ε. Μ. κ.λ.π.
Κορφολογούμε το αμπέλι μας.
Μαζεύουμε σπόρους από: τα μαρούλια, τα μπρόκολα, τα κουνουπίδια τις μάπες, τον αρακά, τα κουκιά μας. Τους στεγνώνουμε στον ίσκιο και τους αποθηκεύουμε για τον επόμενο χρόνου».