Home > νέα > Ανθεκτικότερες θα είναι οι κατασκευές στο χρόνο με μηδενική συντήρηση! Από την ΕΚΑΤ ΜΠΕΤΟΝ Α.Ε. και το ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας

Ανθεκτικότερες θα είναι οι κατασκευές στο χρόνο με μηδενική συντήρηση! Από την ΕΚΑΤ ΜΠΕΤΟΝ Α.Ε. και το ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας

Από την ΕΚΑΤ ΜΠΕΤΟΝ Α.Ε. και το ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας

Ανθεκτικότερες θα είναι οι κατασκευές

στο χρόνο με μηδενική συντήρηση!

Ημερίδα ενημέρωσης για τον νέο κανονισμό τεχνολογίας σκυροδέματος 2016

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ενημερωτική ημερίδα για τους εργαζόμενους στον τεχνικό κλάδο, τους παραγωγούς σκυροδέματος, μηχανικούς, εργολάβους κτλ., των κατασκευών, αναφορικά με το νέο κανονισμό τεχνολογίας σκυροδέματος 2016, πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης 10 Μαΐου, η τεχνική εταιρεία της Δράμας ΕΚΑΤΟΝ ΜΠΕΤΟΝ Α.Ε. υπό την αιγίδα Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Κεντρικός ομιλητής στην ημερίδας ήταν ο κ. Φραντζής Ευστράτιος, χημικός – μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικότερα στον κανονισμό τεχνολογίας σκυροδέματος, δίνοντας μια διαφορετική διάσταση στην ερμηνεία του.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Φραντζής, εξήγησε μεταξύ άλλων, ότι, με τον νέο κανονισμό τεχνολογίας σκυροδέματος, πετυχαίνουμε μεγαλύτερο χρόνο ζωής των κατασκευών από σκυρόδεμα, μηδενίζοντας το κόστος συντήρησης τους, αλλά κυρίως τα έργα αυτά θα έχουν μεγάλη αντοχή μέσα στο χρόνο, ενώ θα μπορούσαν να πλησιάσουν σε διάρκεια ζωής ακόμα και την Ακρόπολη.

Frantzis

Ο κ. Φραντζής Ευστράτιος, χημικός – μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Φραντζής: Η διάρκεια ζωής της κατασκευής

Αναλυτικότερα, μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Φραντζής, εξήγησε ότι ο νέος κανονισμός που ισχύει από τις αρχές Απριλίου, θα εφαρμοστεί πανελλαδικά και οποιαδήποτε κατασκευή θα δρομολογείται μέσα από τον συγκεκριμένο κανονισμό. «Ο κανονισμός αυτός, δείχνει όλες τις απαιτήσεις που χρειάζεται στην κατασκευή του το σκυρόδεμα.»

Στην ερώτηση, τι είναι αυτό που κυρίως αλλάζει ο νέος κανονισμός, ο κ. Φραντζής απαντά:

«Αυτό που αλλάζει, είναι ότι παλαιότεροι Κανονισμοί που ήταν του 1985 και του 1987 είχαν ως κύριο αντικείμενο τη μηχανική αντοχή μιας κατασκευής. Από εκεί και πέρα, το καινούριο που μπαίνει, είναι η διάρκεια ζωής της κατασκευής. Έχει εξασφαλιστεί η μηχανική αντοχή και άρα εκείνο που μπαίνει τώρα, είναι το πόσα χρόνια θα ζήσει η κατασκευή αυτή, ώστε για μια σειρά ετών να μην χρειάζεται επισκευή, να μην υπάρχει καμιά ανασφάλεια και το κόστος της επισκευής, συναρτήσει του χρόνου, το αρχικό να είναι μηδέν και να είναι μηδενικό το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Άρα αυτό σημαίνει, ότι σήμερα φτιάχνουμε κατασκευές οι οποίες θα ζήσουν πάρα πολλά χρόνια, θα προσπαθήσουν να πλησιάσουν τα χρόνια της Ακρόπολης, που είναι μια κατασκευή η οποία έχει φτάσει στο να ζει αιώνια. Άρα, σήμερα, μιλάμε πρακτικά, για κατασκευές οι οποίες θα ζήσουν και θα περάσουν από γενιές σε γενιές, χωρίς να ζητούν κόστη επισκευής και χωρίς να υπάρχουν όλα αυτά που βλέπουμε σήμερα: ξηλωμένα μπαλκόνια, να σκουριάζουν σίδερα, να σπάνε τα μπετά και πάμε σε μια τελείως διαφορετική μορφή της κατασκευής. Είτε αυτή θα είναι δημόσια έργα, είτε ιδιωτικές κατασκευές και τα σπίτια που ζούμε. Πρακτικά η αλλαγή είναι αυτή. Να μιλάμε για κατασκευές με διάρκεια ζωής σε βάθος χρόνου χωρίς προβλήματα.»

 

Είχαμε την ανάγκη ενός Κανονισμού κ. Φραντζή για να κάνουμε ανθεκτικές κατασκευές μέσα στο χρόνο;

«Ο Κανονισμός είναι εκείνος ο παράγοντας, ο οποίος καθοδηγεί πρακτικά τις βασικές απαιτήσεις μιας κατασκευής. Τι θα πρέπει να ικανοποιεί η κατασκευή από σκυρόδεμα, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Είτε αυτές είναι μηχανικές καταπονήσεις, είτε αυτές είναι διάρκεια ζωής στο χρόνο. Άρα είναι οι προδιαγραφές εκείνες, όπως σε κάθε τομέα και κάθε υλικό υπάρχει μια προδιαγραφή, έτσι υπάρχει και μια προδιαγραφή για το σκυρόδεμα.»

 

Τι σημαίνουν πρακτικά και οικονομικά αυτές οι αλλαγές; Όλο αυτό ενδέχεται να αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα των έργων και των κατασκευών;

«Σημαντικά τα δεδομένα των έργων και των κατασκευών δεν αλλάζουν. Οι αλλαγές είναι ασήμαντες οικονομικά, μπροστά στα οφέλη και το κόστος της επισκευής. Εκείνο που αλλάζει, είναι το κόστος της επισκευής. Και το πιο σημαντικό είναι ο συναισθηματικός παράγοντας. Άλλο είναι να έχεις μια κατασκευή η οποία σου βγάζει προβλήματα, σου δημιουργεί ανασφάλεια,  που σου προβλήματα για το πώς θα μπορέσεις να ξεπεράσεις τα κόστη επισκευής κτλ., άρα εκείνο που προσπαθεί να αποφύγει αυτός ο Κανονισμός σήμερα, είναι τα κόστη επισκευής. Άρα, χρειαζόμαστε κόστη επισκευής τα οποία να τείνουν στο μηδέν και με τον πιο σημαντικό παράγοντα, μια σωστή επίβλεψη, πιο σωστές ενέργειες, κάποιες διαδικασίες οι οποίες, αν τηρηθούν σωστά, θα μπορούν να έχουν ένα πιο καλό αποτέλεσμα. Και το κόστος της διαφοροποίησης είναι κάποια κιλά παραπάνω και λιγότερο νερό στην κατασκευή.»

Tsaltas

Ο πρόεδρος της εταιρείας ΕΚΑΤ ΜΠΕΤΟΝ ΑΕ κ. Γιώργος Τσάλτας.

Τσάλτας: Προσπάθεια ενημέρωσης

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε επίσης και ο πρόεδρος της εταιρείας ΕΚΑΤ ΜΠΕΤΟΝ Α.Ε. κ. Γιώργος Τσάλτας, Τεχνικός, Πολιτικός Υπομηχανικός, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Ο κανονισμός αυτός εφαρμοζόταν μέχρι το 1999 στη συνέχεια και αντί να εφαρμοστεί στο 2016, πήρε τελικά μια παράταση μέχρι τον Απρίλιο. Αφορά όλες τις κατασκευές, τα σκυροδέματα και την παραγωγή του σκυροδέματος αλλά και όσους το εφαρμόζουν. Θα πρέπει να εφαρμόζονται πάντα τα νέα δεδομένα στις κατασκευές.»

Αναφερόμενος στην ημερίδα, σημείωσε ότι η ΕΚΑΤ ΜΠΕΤΟΝ ΑΕ «κάνει αυτή την προσπάθεια για ενημέρωση του τεχνικού κόσμου, τους εφαρμοστές και τους μελετητές, με βασικό συμπαραστάτη το Τεχνικό Επιμελητήριο και με χορηγούς της εταιρεία ΤΙΤΑΝ στο θέμα των τσιμέντων και την εταιρεία Sika στο θέμα των προσμίκτων, τα οποία είναι απαραίτητα για να μπορέσουμε να κάνουμε παραγωγή και εφαρμογή των σκυροδεμάτων που πρέπει να γίνουν με βάση τον κανονισμό. Η εταιρεία ΕΚΑΤ είναι μια εταιρεία, η οποία χρόνια παλεύει και προσπαθεί στο θέμα της ποιότητας και της σωστής εφαρμογής αυτών των πραγμάτων.»

Στην ερώτηση για το τι σημαίνει πρακτικά ο νέος κανονισμός στην κατασκευή των έργων, ο κ. Τσάλτας επεσήμανε: «Ο κανονισμός είναι ένας νόμος, ο οποίος μας λέει στην κάθε είδους κατασκευή τι σκυρόδεμα πρέπει να εφαρμόσουμε και αυτό έχει κάποιους κανόνες, τους οποίες πρέπει αυτοί που παράγουν το σκυρόδεμα, να τους εφαρμόσουν.

Επίσης, όχι μόνο αλλάζει το χρόνο ζωής, αλλά και πολλά άλλα πράγματα. Και το κυριότερα απ’ όλα είναι ότι, επειδή η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής περιοχή, αυτά όλα δεν φαίνονται στην καθημερινότητα, αλλά σε περιπτώσεις σεισμού. Είναι ένα πλέγμα το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται και εν πάση περιπτώσει, από τη στιγμή που είναι νομοθετημένο, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Ακριβό, φθηνό, καλό ή κακό, εφαρμόζουμε αυτό που λέει ο νόμος.»

 

Δ. Κυριαζίδης: «Είναι εφαρμογή στις νέες συνθήκες»

Στον «Πρωινό Τύπο», μίλησε τέλος και ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που είχε και την αιγίδα της ημερίδας, κ. Δημήτρης Κυριαζίδης.

Όπως τόνισε ο κ. Κυριαζίδης, «ο κανονισμός τεχνολογίας σκυροδέματος, είναι μια προδιαγραφή που αφορά στην εκτέλεση όλων των έργων ανάλογα με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας στον τομέα των κατασκευών. Είναι υποχρέωση να εφαρμόζεται και να  προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Ο νέος κανονισμός που εγκρίθηκε το περασμένο καλοκαίρι και θα ίσχυε από τον Δεκέμβριο, πήρε παράταση και εφαρμόζεται από τον Απρίλιο, αφορά το σύνολο των έργων από σκυρόδεμα, είτε δημοσίων είτε ιδιωτικών».