Δύο διαφορετικές λαϊκές αγορές χθες στη Δράμα
Ικανοποιημένη η πλειοψηφία παραγωγών
και μικροπωλητών από τη χθεσινή
λειτουργία των δύο λαϊκών αγορών
► Δηλώσεις αντιδημάρχου και παραγωγού λαϊκής αγοράς στον «Π.Τ.»
Του Θανάση Πολυμένη
ΔΥΟ διαφορετικές λαϊκές αγορές λειτούργησαν χθες Πέμπτη 14 Μαΐου, στην πόλη της Δράμας. Και αυτό, εξαιτίας των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως ορίζονται από το Υπ. Υγείας και την Πολιτική Προστασία.
Όπως είναι γνωστό και όπως είχαμε αναφερθεί με σχετικά ρεπορτάζ στον «Πρωινό Τύπο» την περασμένη εβδομάδα, εξαιτίας των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προβλέπεται ότι οι λαϊκές αγορές θα λειτουργούν πλέον κάτω από ειδικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα τα πέντε μέτρα απόσταση από τον έναν πάγκο στον άλλο. Αυτό σημαίνει αυτόματα, ότι, προκειμένου να μπορέσουν να δουλέψουν όλοι οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων και οι μικροπωλητές έμποροι, θα έπρεπε να βρεθεί ένας μεγαλύτερος χώρος για τη διενέργεια της λαϊκής αγοράς στη Δράμα.
Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όλοι, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Δράμας και η δημοτική αρχή, αποφάσισε να χωριστεί η λαϊκή αγορά σε δύο μέρη, τουλάχιστον για όσο διάστημα ισχύουν τα μέτρα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Έτσι, από χθες και για πρώτη φορά λόγω των ειδικών μέτρων, στον γνωστό υφιστάμενο χώρο επί της οδού 19ης Μαΐου, λειτούργησαν οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, ενώ επί της οδού Χελμού στην περιοχή της ανάπλασης, λειτούργησαν μικροπωλητές και έμποροι, όπως και ορισμένοι παραγωγοί.
Παρ’ όλα αυτά, οφείλουμε να πούμε ότι, η χθεσινή λειτουργία θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως … μια ματιά στο μέλλον, γύρω από τη συζήτηση που γίνεται εδώ και χρόνια, για τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς της πόλης σε κάποιο άλλο σημείο στις παρυφές της πόλης.
Εφραιμίδης: Προσωρινό μέτρο
Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε χθες και μίλησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Δράμας κ. Εφραιμίδη, ο οποίος στην ερώτηση για το πώς είδε την λειτουργία της λαϊκής χθες, τόνισε ότι «η συνεργασία με τους παραγωγούς αλλά και με τους εμπόρους ήταν θετική. Οι άνθρωποι προσπάθησαν κατά το δυνατόν να ξεπεράσουν τα μικροπροβλήματα με καλή διάθεση, προσπαθήσαμε να είμαστε τυπικοί σε όλες τις διατάξεις σύμφωνα με το νόμο, με όλους τους κανόνες υγιεινής και νομίζω ότι το καταφέραμε».
Αναφερόμενος στην προσέλευση του κόσμου, σημείωσε ότι «κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική έως πολύ ικανοποιητική από τους περισσότερους, τόσο στη μία όσο και στην άλλη λαϊκή. Αν ήταν όλοι μαζί δεν θα μπορούσαμε να το ελέγξουμε. Και στις δύο λαϊκές είχε πάρα πολύ κόσμο. Σκοπός ήταν να μπορέσουν και αυτοί οι άνθρωποι να δουλέψουν. Και πρόκειται για μια επανεκκίνηση της τοπικής αγοράς, της πρωτογενούς τοπικής οικονομίας».
Ερωτώμενος αν η χθεσινή λειτουργία, θα μπορούσε να λειτουργήσει μελλοντικά ως μια πρόβα για μια πιθανή μεταφορά της λαϊκής στην συγκεκριμένη περιοχή, ο κ.Εφραιμίδης διευκρινίζει ότι, «αυτή την στιγμή αποτυπώνουμε τα μέτρα και τις κατευθύνσεις τις οποίες μας έχει δώσει το Υπουργείο. Αυτό το οποίο ρωτάτε, είναι μια άλλη συζήτηση, που για να ολοκληρωθεί, για να τελεσφορήσει, θα πρέπει να δημιουργηθούν δομές, θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση με όλους τους φορείς. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, θα πρέπει να το δούμε με σοβαρότητα, γιατί μην ξεχνάμε ότι, κάθε απόφαση την οποία παίρνουμε, έχει και μια επιβάρυνση, άλλοτε θετική και άλλα αρνητική, σε μια μερίδα του κόσμου. Και θα πρέπει να δούμε το καλύτερο δυνατό για όλους μας».
Σε άλλο σημείο ο κ. Εφραιμίδης διευκρινίζει και πάλι, ότι, «εμείς έπρεπε να αποτυπώσουμε μια λύση και κατά την προσωπική μας γνώμη αυτή ήταν η ενδεδειγμένη λύση, πέτυχε ως λύση, αλλά δεν κυνηγάμε τα οφίκια ότι βρήκαμε κάτι το οποίο πέτυχε. Εμάς μας ενδιαφέρει να υπάρχει νομιμότητα, να υπάρχει υγιεινή, να επωφεληθεί φυσικά το αστικό κοινό, αλλά και οι ίδιοι οι καταναλωτές οι οποίος θα πάνε να ψωνίσουν. Να υπάρχει ασφάλεια».
Όσον αφορά την ερώτηση για το αν χθες τοποθετήθηκαν χημικές τουαλέτες στην περιοχή της Χελμού, ο κ. Εφραιμίδης σημείωσε ότι, «είναι και ανάλογα με τον ορίζοντα με τον οποίο θα λειτουργήσει η συγκεκριμένη περιοχή. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εικόνα για το ποια θα είναι η διάρκειά της. Σε περίπτωση που δούμε ότι από εβδομάδα θα παραταθεί, προφανώς θα βρούμε έστω μια πρόχειρη λύση, η οποία θα είναι μάλλον οι χημικές τουαλέτες. Αυτό όμως θα το δούμε από την ερχόμενη Δευτέρα».
Παρμαξίδης: Θετικό το μέτρο
Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε επίσης και κ. Παρμαξίδης, μέλος του Σωματείου Παραγωγών της λαϊκής αγοράς Δράμας, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το μέτρο της λαϊκής με τον τρόπο που λειτούργησε ήταν γενικά θετικό.
Ερωτώμενος για τη διάσπαση της λαϊκής αγοράς εξαιτίας των μέτρων ο κ. Παρμαξίδης είπε ότι πρόκειται για «αναγκαίο κακό, γιατί όλοι δεν χωρούσαμε στο χώρο της λαϊκής (οδός 19ης Μαΐου). Ή έπρεπε να μειωθούν όλοι και να είναι από 50% παραγωγοί και έμποροι, οπότε καταλαβαίνεται τι σημαίνει να πεις σε έναν παραγωγό με ευπαθή προϊόντα να μην έρθει στο παζάρι! Αναγκαστικά έπρεπε να βρεθεί μια λύση. Το ότι έφυγαν τα ρούχα και πήγαν στην οδό Χελμού, βοηθάει στο να απλωθούν όλοι. Έτσι βέβαια αποδυναμώνεται η λαϊκή και για τους παραγωγούς και για τους εμπόρους, αλλά είναι ανάγκη, δεν υπήρχε διαφορετικός τρόπος».
Στην ερώτηση για το πώς θα έβλεπε τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς στην περιοχή της ανάπλασης καθώς υπάρχει μια συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα εδώ και χρόνια, ο κ. Παρμαξίδης επισημαίνει: «Εγώ και κάποιοι από τους παραγωγούς, έχει χρόνια που προσπαθούμε να γίνει κάτι τέτοιο, να μεταφερθούμε κάτω. Υπάρχουν και παραγωγοί που είναι αντίθετοι, γιατί πιστεύουν ότι αν φύγουμε από εδώ (σ.σ. 19ης Μαΐου) τελείωσε η λαϊκή, θα καταστραφούμε. Πράγμα όμως που δεν πιστεύω ότι θα συμβεί, γιατί πλέον οι καιροί έχουν αλλάξει. Θέλαμε κι εμείς να τη μεταφέρουμε κάτω. Βέβαια, θα πρέπει και εμείς ως Σωματείο Παραγωγών, να συζητήσουμε το θέμα, να πάρουμε μια απόφαση και να κάνουμε την πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο».
Διευκρινίζει επίσης ότι, σε μια πιθανή μεταφορά της λαϊκής αγοράς, «μπορεί να διαφωνήσει ο Εμπορικός Σύλλογος, καθώς πολλά καταστήματα γύρω από την υφιστάμενη λαϊκή αγορά, μπορεί να κλείσουν. Η Πέμπτη, σήμερα, κρατάει όρθια τα μισά καταστήματα της Δράμας. Κάποτε δεν ήταν έτσι, αλλά σήμερα είναι διαφορετικά».