«SOS» εκπέμπουν τα γυμναστήρια
λόγω του τετράμηνου λουκέτου
Ο Δραμινός επιχειρηματίας – γυμναστής, Ηλίας Καλαϊτσίδης μιλάει στον «Π.Τ.»
Σε οριακά επίπεδα βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών γυμναστηρίων στην Ελλάδα, καθώς οι επιχειρήσεις τους θα παραμείνουν κλειστές σχεδόν για τέσσερις μήνες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και σίγουρα είναι από τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, προβλέπει το άνοιγμα των γυμναστηρίων στο τέλος του Ιουνίου, όμως την ίδια στιγμή οι οικονομικές υποχρεώσεις των επιχειρηματιών «τρέχουν» και τα γυμναστήρια έχουν χάσει την περίοδο «αιχμής» τους.
Από την άλλη πλευρά, η Επιστημονική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας, τα χαρακτηρίζει χώρους «υψηλού ρίσκου», δεδομένου ότι η λειτουργία τους έρχεται αντιμέτωπη με έναν από τους βασικότερους κανόνες κατά την περίοδο της πανδημίας: την αποφυγή του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.
Βέβαια, σε χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο όπως η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν ήδη ανοίξει τα γυμναστήρια με προϋποθέσεις.
Ο Δραμινός επιχειρηματίας, Ηλίας Καλαϊτσίδης από το γυμναστήριο «Box 365», μίλησε στον «Π.Τ.» και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, καθώς τέλος Ιουνίου (οπότε προβλέπεται το άνοιγμα των γυμναστηρίων) θα έχουν συμπληρώσει τέσσερις μήνες κλειστά και με τις οικονομικές τους υποχρεώσεις να «τρέχουν».
Αναλυτικά, ο επιχειρηματίας και γυμναστής, εξήγησε πως: «Ο κλάδος μας πλήττεται κατάφορα, όσο κανένας άλλος. Κοντεύουμε σχεδόν τέσσερις μήνες με τα γυμναστήριά μας κλειστά. Είναι πολύ άδικο και θεωρώ ότι οι υπεύθυνοι δεν δείχνουν τον απαραίτητο σεβασμό σε ότι αφορά στις δικές μας επιχειρήσεις.
Όπως κάθε επιχείρηση, έτσι κι ένα γυμναστήριο είναι δύσκολο να αντέξει τέσσερις μήνες κλειστό, όταν οι υποχρεώσεις «τρέχουν», ενώ πολλοί συνάδελφοι με τους οποίους συζητάμε σκέφτονται να μην ανοίξουν καθόλου. Για τα γυμναστήρια, η περίοδος κατά την οποία «ξέσπασε» η πανδημία θεωρείται η πιο παραγωγική για εμάς και σίγουρα έχει επηρεάσει πολλούς επιχειρηματίες.
Δεν έχουμε δει ακόμα καμία βοήθεια πρακτικά, παρά έχουμε μείνει στα λόγια. Έχουμε πάρει 800 ευρώ και με αυτά πρέπει να καλύψουμε ανάγκες τεσσάρων μηνών.
Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, έχουν ήδη επιτρέψει τη λειτουργία των γυμναστήριων, καθώς ενέταξαν στο δεύτερο στάδιο άρσης των μέτρων, και φανταστείτε ότι είναι οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την χώρα μας. Δηλαδή, αν αντιμετωπίζαμε τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων – κάτι που δεν εύχομαι σε καμία περίπτωση – θα ανοίγαμε μετά από πέντε χρόνια;
Μας βάζουν κάποιους όρους τους οποίους θα πρέπει να τηρούν οι αθλητές, όπως να φορούν μάσκες και γάντια. Αυτό φυσικά θα είναι πολύ δύσκολο και σίγουρα καλό θα ήταν σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις να συμβουλευτούν ανθρώπους του χώρου.
Τα γυμναστήρια κατά κύριο λόγο πάντα είναι έτοιμα γιατί πάντα τηρούσαμε τους κανόνες υγιεινής, δεδομένου ότι περνάμε από επιτροπή. Όλα τα γυμναστήρια διαθέτουν τα απαραίτητα είδη υγιεινής.
Φυσικά, κάθε γυμναστήριο θα πρέπει να τηρήσει κάποιους κανόνες, κάτι που ισχύει και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Θα είναι υποχρεωτική η απόσταση για κάθε ασκούμενο, ενώ στον χώρο θα υπάρχει περιορισμός των αθλητών ανάλογα με τα μέτρα του κάθε γυμναστηρίου.
Εννοείται πως σε κάθε αλλαγή θα πρέπει να καθαρίζουμε τα όργανα που διαθέτουμε στον χώρο μας, ώστε ο επόμενος αθλητής να τα βρίσκει καθαρά (αυτό πάντα υπήρχε), πόσο μάλλον για επιχειρήσεις – γυμναστήρια που διαθέτουν εξωτερικό χώρο.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι γυμναστική είναι υγεία. Η γυμναστική έχει γίνει τρόπος ζωής για πάρα πολύ κόσμο, και διαφάνηκε η ανάγκη του κόσμου για άθληση όταν η καραντίνα, έδωσε στον άνθρωπο την χαρά να αθληθεί, έστω και με τον πιο απλό τρόπο, όπως είναι το περπάτημα ή το ποδήλατο.
Εύχομαι γρήγορα να βρεθεί λύση και για τον δικό μας κλάδο γιατί νιώθουμε αδικημένοι, και ας μην ξεχνάμε πως υπάρχουν και πολλοί γυμναστές που δουλεύουν σε γυμναστήρια και όλο αυτό το διάστημα είναι εκτός εργασίας».
Οδηγίες λειτουργίας από τον ΕΟΔΥ
Προτού οριστικοποιηθεί η ημερομηνία που θα επαναλειτουργήσουν τα γυμναστήρια, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες για τη λειτουργία τους.
Αυτές αφορούν τόσο στους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων και τους προπονητές, αλλά και στο κοινό.
Ειδικότερα, προβλέπεται πως ο αριθμός των ασκούμενων θα καθορίζεται βάσει των τετραγωνικών, ενώ ο πελάτης θα ενημερώνει το γυμναστήριο για την άφιξή του.
Αναλυτικά τα μέτρα του ΕΟΔΥ για τα γυμναστήρια:
Στο χώρο του γυμναστηρίου θα πρέπει να έχουν αναρτηθεί στην είσοδο και σε εμφανή σημεία εσωτερικά του γυμναστηρίου, οι οδηγίες που αφορούν στους κανόνες αναπνευστικής υγιεινής, στην εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και στα συμβατά συμπτώματα για την COVID-19 λοίμωξη.
Στο ενημερωτικό σημείωμα θα πρέπει να αναγράφεται και ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να έχουν ταυτόχρονη παρουσία στο χώρο ανάλογα με τα τετραγωνικά (αθλούμενοι και προσωπικό).
Οι ιδιοκτήτες και οι υπεύθυνοι των γυμναστηρίων θα πρέπει να μεριμνούν για την επάρκεια του υγειονομικού υλικού που θα κάνουν χρήση οι αθλούμενοι.
Αυτό θα είναι: αλκοολούχο αντισηπτικό, χειρουργικές μάσκες, γάντια μιας χρήσης, καθώς και κλειστοί ποδοκίνητοι κάδοι απορριμμάτων σε εμφανή σημεία.
Τα όργανα θα πρέπει να έχουν απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τους, ενώ συνίσταται ο καθαρισμός /απολύμανση των οργάνων με καθαριστικό/απολυμαντικό, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, μετά από κάθε χρήση.
Παράλληλα, απαγορεύεται η χρήση αποδυτηρίων ντους, και σάουνας, ενώ προτείνεται η τοποθέτηση καρέκλας δίπλα από κάθε όργανο στην οποία ο αθλούμενος τοποθετεί τα ρούχα και το σάκο μεταφοράς τους.
Επίσης, και η τουαλέτα θα πρέπει να χρησιμοποιείται κάτω από συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Το προσωπικό στα γυμναστήρια θα πρέπει υποχρεωτικά να φορά μάσκα σε όλη τη διάρκεια της εργασίας του, ενώ θα πρέπει να εφαρμόζει τους κανόνες προσωπικής και αναπνευστικής υγιεινής.
Παράλληλα, θα πρέπει να απέχει από την εργασία του σε περίπτωση ασθένειας, ενώ από το χώρο θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα όσοι παρουσιάσουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα, δύσπνοια) συμβατά με COVID-10 λοίμωξη.
Ο ΕΟΔΥ προτείνει μέτρα και για τους αθλούμενους στα γυμναστήρια. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, θα πρέπει να γίνεται χρήση του κοντινότερου στον τόπο κατοικίας γυμναστηρίου, ενώ η μετακίνηση προς και από αυτό θα πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση με τα πόδια ή προσωπικό μεταφορικό μέσο.
Του Γιάννη Κιοσίδη