Χωρίς προ ημερησίας συζήτηση για δεύτερη φορά το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας
Συζήτηση για τη μείωση αντικειμενικών
συνολικά στο Δ. Δράμας ή κατά περιοχές
► Σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει το ζήτημα για έκφραση γνώμης
Του Θανάση Πολυμένη
ΧΩΡΙΣ προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για δεύτερη φορά συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας. Η δικαιολογία είναι ότι αυτό έγινε για δεύτερη συνεχόμενη φορά μέσω τηλεδιάσκεψη, κάτι που απ’ ότι φαίνεται ότι δέχθηκαν μεν, με αντιρρήσεις δε, οι αντιπολιτεύσεις.
Το πλέον χαρακτηριστικό σημείο της συνεδρίασης της Τετάρτης 27 Μαΐου, είναι ότι η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης αποχώρησε μετά από τη συζήτηση του πρώτου θέματος. Η δικαιολογία της αποχώρησης είχε να κάνει με τη ΔΕΚΠΟΤΑ, καθώς όπως είπε ο κ. Μλεκάνης «θα συμμετέχουμε στα Δημοτικά Συμβούλια μόνο για τα θέματα που θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικά, αντιδρώντας για την περίπτωση της ΔΕΚΠΟΤΑ». Εννοώντας βέβαια, ότι υπήρξαν ζητήματα και παρεμβάσεις, με τις οποίες δεν έγινε σεβαστή η πλειοψηφία της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ.
Αντικειμενικές αξίες
Από τα ενδιαφέροντα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν το θέμα με την έκφραση γνώμης επί αντικειμενικών αξιών ακινήτων στην περιοχή του Δήμου Δράμας. Στην πρόταση που εισηγήθηκε ο πρόεδρος του σώματος κ. Χαραλαμπίδης, ήταν να μειωθεί η τιμή ζώνης στην περιοχή του Πανοράματος, από 1.050 ευρώ που είναι σήμερα σε 900 ευρώ, να εξισωθεί δηλαδή με τις τιμές στο κέντρο της πόλης της Δράμας.
Κατά τη συζήτηση του θέματος, ο επικεφαλής του «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης είπε ότι δεν θα έπρεπε τα Δημοτικά Συμβούλια να ασχολούνται με τις αντικειμενικές αξίες, αλλά εφόσον ο νόμος το ορίζει, σημείωσε ότι «οι αντικειμενικές αξίες θα έπρεπε να ακολουθούν και τις εμπορικές αξίες όσο γίνεται. Εικάζω, χωρίς να γνωρίζω βέβαια, ότι οι εμπορικές αξίες στο Πανόραμα, είναι υψηλότερες από το κέντρο της Δράμας. Και ενδεχομένως αυτός είναι ο λόγος, που στις αντικειμενικές αξίες, κρατάει τα σκήπτρα για το Δήμο Δράμας».
Παρ’ όλα αυτά, όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια από τους δημοτικούς συμβούλους, στην εισήγηση της δημοτικής αρχής δεν υπήρχε κάποια πρόταση για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.
‘Όπως είπε ο κ. Τσιαμπούσης, η πρόταση της δημοτικής αρχής θα έπρεπε να περιλαμβάνει και τις ζώνες Θ και Ι όπως και τις τοπικές Κοινότητες Καλλίκαρπου και Παπάδων όπου ζητείται από την απόφαση». Όπως είπε, για τις ζώνες Θ και Ι θα πρέπει να πάνε στην χαμηλότερη τιμή για το κέντρο της Δράμας, στα 800 ευρώ και για τις παραπάνω κοινότητες να πάνε στο χαμηλότερο που είναι η Σκαλωτή στα 450 ευρώ.
Ο κ. Ηλιόπουλος της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών», σημείωσε ότι «μείωση αντικειμενικών σημαίνει και μείωση φόρων. Στα χρόνια που έχουμε ζήσει, σίγουρα πρέπει να γίνει μείωση των αντικειμενικών». Στη συνέχεια πρότεινε να συσταθεί μια επιτροπή «η οποία να προτείνει τιμές για τις αντικειμενικές αξίες της Δράμας ανά περιοχή και μετά επί αυτής της πρότασης να εκφράσουμε γνώμη». Συμπλήρωσε δε, ότι, «αν δεν υπάρξει αυτή η διαδικασία εμείς δεν προτείνουμε τιμές».
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Μήτρου σημείωσε ότι πρόκειται για «μια κατ’ επίφαση δημοκρατία», λέγοντας ότι στο τέλος «η όποια κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις αναλόγως αν της βγαίνουν τα κουκιά». Σημείωσε ακόμα ότι «δεν μπορούμε να μπούμε σε μια τέτοια λογική και θα είχε αξία να μπούμε σ’ αυτή τη συζήτηση, μια και ο Δήμος Δράμας δεν είναι τουριστική περιοχή». Πρότεινε τέλος, «να ζητήσουμε μια μεγάλη μείωση συνολικά για όλη την περιοχή του Δήμου Δράμας».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Καλαηδόπουλος, είπε ότι «αν είναι να πάμε με προτάσεις να τις φέρετε στο Δημοτικό Συμβούλιο – σε κανονική συνεδρίαση – και ανάλογα να ψηφίσουμε», προτείνοντας να αναβληθεί το θέμα.
Ο πρόεδρος του σώματος διευκρίνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να εκφράσει μόνο τη γνώμη του, η οποία λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.
Αναφερόμενος στο θέμα ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, είπε ότι «οι αντικειμενικές αξίες αγγίζουν όλους μας και δεν είναι μόνο η περίπτωση του Πανοράματος. Θεωρώ ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να οριστεί μια επιτροπή που θα εξετάσει ενδελεχώς όλο το θέμα για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στα θέλω του κόσμου και όχι μόνο στα δικά μας. Πρέπει όμως να γίνει άμεσα, σήμερα, από κάθε παράταξη».
Τελικά, η συζήτηση του θέματος για λήψη κάποιας απόφασης αναβλήθηκε και ορίστηκαν τα μέλη της επιτροπής. Χαρακτηριστικό είναι ότι, η εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας θα έπρεπε να έχει κατατεθεί μέχρι 31 Μαΐου!
Εν τέλει, από τη δημοτική αρχή προτάθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Εφραιμίδης, από την παράταξη «Project Δράμα 2020» ο κ. Χρυσοχοΐδης, από την «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» ο κ. Ηλιόπουλος, ο κ. Μήτρου από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο κ. Καλαηδόπουλος «Προοπτική για τη Δράμα».
Οι αντικειμενικές στο Δήμο Δράμας
Σύμφωνα με τα ισχύοντα σήμερα στο Δήμο Δράμας, ο οικισμός του Πανοράματος έχει τις υψηλότερες αντικειμενικές αξίες με 1.050 ευρώ, ενώ παλαιότερα ήταν στα 1.200 ευρώ. Στο κέντρο της Δράμας οι αντικειμενικές είναι στα 900 ευρώ από 1.050 που ήταν πριν το 2018.
Στην περιοχή της Νέας Κρώμνης είναι 850 ευρώ, ενώ στις περιοχές Σπαρτάκος, Προάστιο, Στενήμαχος, Αμπελόκηποι είναι στα 650 ευρώ. Η χαμηλότερη τιμή είναι στην Σκαλωτή στα 450 ευρώ, ενώ για παράδειγμα το Μοναστηράκι έχει 650 ευρώ, ο Ξηροπόταμος 700 ευρώ όπως και η Χωριστή, Μικροχώρι – Μαυρόβατος 650 ευρώ και Κουδούνια 600 ευρώ όπως και η Καλλίφυτος.