Home > Πρώτο Θέμα > Σε νέα βήματα το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας► Δηλώσεις του προέδρου του ΠΟΦΤΜΜ κ. Δεμερτζή στον «Π.Τ.»

Σε νέα βήματα το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας► Δηλώσεις του προέδρου του ΠΟΦΤΜΜ κ. Δεμερτζή στον «Π.Τ.»

Σε νέα βήματα το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Μετάδοση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού

Μήκους Δράμας και από διαδικτυακή

πλατφόρμα με όλες τις εκδηλώσεις

► Δηλώσεις του προέδρου του ΠΟΦΤΜΜ κ. Δεμερτζή στον «Π.Τ.»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΝΕΑ βήματα φαίνεται πως άρχισε να βαδίζει από φέτος το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, και αυτό προφανώς θα φέρει κατά κάποιον τρόπο και την αναβάθμισή του.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα, μετά από απόφαση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Σακαρίδη, δημιουργείται πλέον Διεθνές Σπουδαστικό Τμήμα, το οποίο θα δώσει νέα ώθηση στη διοργάνωση, από άποψη προσέλευσης νέων δημιουργών, ενώ ταυτόχρονα στην τελική ευθεία βρίσκονται και οι διεργασίες του ΕΑΠ για το πρώτο μεταπτυχιακό τμήμα στην Ελλάδα, που και αυτό θα δώσει νέα αίγλη στο μέλλον.

Για το πώς αναμένεται να διεξαχθεί η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (ΠΟΦΤΜΜ), κ. Γιώργος Δεμερτζής, ο οποίος εξήρε αρχικά τη συνεργασία με το νέο καλλιτεχνικό διευθυντή, κ. Σάκαρη λέγοντας ότι «πηγαίνουμε πολύ καλά με το νέο καλλιτεχνικό διευθυντή».

Ερωτώμενος για το τι θα γίνει φέτος με τα μέτρα του ΕΟΔΥ κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού και πώς προετοιμάζεται γι’ αυτό το Φεστιβάλ, ο κ. Δεμερτζής εξήγησε ότι, «πάντα σε επικοινωνία και με το Υπ. Πολιτισμού, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή και όλη την ομάδα του Φεστιβάλ, προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο. Αυτή στιγμή, σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου αλλά και του ΕΟΔΥ, οι αίθουσες θα λειτουργήσουν με κάποια κριτήρια. Σύμφωνα με τις οδηγίες, θα μπει λιγότερος κόσμος, θα υπάρχει ένας έλεγχος στην είσοδο και την έξοδο, θα μπορούν να κάθονται σε διπλανά καθίσματα παρέες και οικογένειες, αλλά οι άλλοι θα πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις».

Διαδικτυακή πλατφόρμα

Στην ερώτηση αν θα υπάρξει κάποια διαδικτυακή πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνει δυνατή η μετάδοση του Φεστιβάλ σε περίπτωση που δεν λειτουργήσουν οι κινηματογραφικές αίθουσες, ο κ. Δεμερτζής διευκρίνισε  ότι έχει ξεκινήσει η σχετική διαδικασία: «Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα της διαδικτυακής μετάδοσης του Φεστιβάλ ώστε οι μικρομηκάδες απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και διεθνώς που δεν θα μπορέσουν να έρθουν στη Δράμα, να το παρακολουθήσουν».

Demertzis

Ο κ. Δεμερτζής άσκησε επίσης κριτικής στα λεγόμενα του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Πόλη+Ζωή» που είχε δηλώσει στον «Π.Τ.» τις προηγούμενες ημέρες σε σχέση με το Φεστιβάλ ότι  «δεν υπάρχει στο Δήμο Δράμας δημοτική αρχή που να έχει σχέδιο και να έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα να σχεδιάσει, να προβλέψει και να ξεπεράσει τα προβλήματα. Και αυτό δεν σου δίνει τη διάθεση να ασχοληθείς ιδιαίτερα».

Όπως είπε ο κ. Δεμερτζής, «θα πρέπει να ξέρει ο κ. Μλεκανης, ότι η στάση του είναι αρνητική σε όλα. Δεν θα του δώσουμε αυτό το δικαίωμα να μιλήσει αρνητικά και μ’ αυτόν τον τρόπο για το Φεστιβάλ. Η αντιπολίτευση το μόνο που ξέρει να κάνει, είναι κριτική αφ’ υψηλού και καταστροφική και γνώμονα έχει να μην πετύχει η δημοτική αρχή να θέσει βάσεις».

Το δεύτερο πλάνο

Αναφερόμενος στο ζήτημα της διαδικτυακής μετάδοσης, ο κ. Δεμερτζής σημείωσε ότι το δεύτερο πλάνο βρίσκεται σε διαδικασία δημιουργίας και όπως τονίζει «έχουμε στείλει μια επιστολή στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, να δούμε τη δυνατότητα μήπως επιχορηγηθούμε με κάποιο ποσό για τη δημιουργία της πλατφόρμας. Το θέμα αυτό βρίσκεται προς το παρόν σε εξέλιξη και ανάλογα θα δούμε πώς θα κινηθούμε. Η πλατφόρμα θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς δημιουργούς και ενδιαφερόμενους ανά τον κόσμο, να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ απ’ όπου και αν βρίσκονται. Και βέβαια δεν θα μεταδίνονται απλά και μόνο οι ταινίες, αλλά και οι συνεντεύξεις και οι διάφορες εκδηλώσεις».

Ερωτώμενος για το ποιοι θα μπορούν να παρακολουθούν τη διαδικτυακή πλατφόρμα, επισημαίνει ότι μεγάλο λόγο έχουν οι παραγωγοί γι’ αυτό, βάζουν τα πνευματικά δικαιώματα και άλλα ζητήματα. «Στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για παράδειγμα, επιτρέπεται η δυνατότητα σε 400 θεατές. Εμείς εδώ στη Δράμα, θα δούμε πώς ακριβώς θα εξελιχθεί στην τελική του μορφή. Αυτή τη δυνατότητα την βλέπουμε και με την ΕΡΤ, για να δούμε πώς ακριβώς θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε σ’ αυτόν τον τομέα».

Σχολή Κινηματογράφου

Αναφορικά με το ζήτημα της Σχολής Κινηματογράφου από το ΕΑΠ, ο πρόεδρος του ΠΟΦΤΜΜ Δήμου Δράμας, σημειώνει ότι είναι σε επαφή με τον κοσμήτορα της Σχολής τον κ. Λιοναράκη: «Το ΕΑΠ επιθυμεί πολύ να γίνει το μεταπτυχιακό τμήμα και ήδη βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία.  Από εκεί και πέρα θα πάει στο Υπουργείο για να πάρει την τελική έγκριση.

Πρόκειται για ένα μεταπτυχιακό που θα γίνει μοναδικό στην Ελλάδα και θα φέρει κόσμο και από το εξωτερικό και από την Ελλάδα. Στη Δράμα προβλέπεται να γίνονται δυο φορές το χρόνο τα εργαστήρια, οπότε θα έρχεται κόσμος στην πόλη μας.

Από τη Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ θα πάει στο Υπ. Παιδείας για να βγει το ΦΕΚ και παράλληλα θα ξεκινήσουν οι εργασίες του Δήμου Δράμας με το ΕΑΠ για το πώς θα λειτουργήσουν και άλλες λεπτομέρειες».

Όσον αφορά το ζήτημα του προπτυχιακού τμήματος, ο κ. Δεμερτζής επισημαίνει ότι «ξεκινάμε σε πρώτη φάση με το μεταπτυχιακό, επειδή είναι πιο εύκολο. Όταν ξεκινήσει αυτό και λειτουργήσει όπως πρέπει, από εκεί και πέρα  θα προχωρήσουμε και στο προπτυχιακό τμήμα. Και όπως αντιλαμβάνεστε, Φεστιβάλ Κινηματογράφου και μεταπτυχιακό τμήμα, είναι ένα πολύ καλό δίπολο με αναπτυξιακές προοπτικές και για τα δύο».