Η εξέλιξη των ΚΕΠ προσβλέπει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας!
Από τη Δράμα ξεκίνησαν οι πρώτες
συζητήσεις για νέα «ΚΕΠ plus»
► Στη Δράμα βρέθηκε ο ειδικός συνεργάτης του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρηνησης κ. Μαρινάκος και μίλησε στον «Π.Τ.»
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΠΙΛΟΤΙΚΗ πόλη τη Δράμα, ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης 2 Ιουνίου, μια συζήτηση για τα νέα ΚΕΠ, τα οποία θα μπορούν να εξειδικευτούν στον τομέα της επιχειρηματικότητας αλλά και τις νεοφυείς επιχειρήσεις.
Η προσφορά των ΚΕΠ στον αρκετά εξειδικευμένο αυτό χώρο, πρόκειται να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό γενικά την επιχειρηματικότητα αλλά και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, ώστε να αποφεύγουν άσκοπες ενέργειες όταν αναζητούν διάφορα έγγραφα.
Ο λόγος για τον οποίον η συζήτηση αυτή ξεκινάει από τη Δράμα, είναι ότι το ΚΕΠ της Δράμας, είναι τρίτο σε παραγωγικότητα σε όλη την Ελλάδα, και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Επί της ουσίας, πρόκειται για το πρόγραμμα της κυβέρνησης για το νέο «ΚΕΠ plus», το οποίο πραγματοποιείται μέσω του «My ΚΕΠ Plus» που ανοίγει το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τα πρόγραμμα αυτό, προβλέπει τη διερεύνηση όλων των πεδίων αξιοποίησης του πανελλαδικού δικτύου των ΚΕΠ, με στόχο την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αλλά και ευρύτερα του επιχειρείν, αναζητώντας το μίγμα των διαδικασιών και της πληροφόρησης που επιθυμούν οι νέες επιχειρήσεις.
Άλλωστε, βασική επιδίωξη του ΚΕΠ Plus αποτελεί η δημόσια διοίκηση να συμβάλλει εποικοδομητικά με νέες, σύγχρονες υπηρεσίες. Γι’ αυτό και κρίνεται χρήσιμη η ανάπτυξη ενός προγράμματος διερεύνησης και σχεδίασης πρότυπων φυσικών σημείων εξυπηρέτησης (one stop shops) για επιχειρήσεις.
Οι πόλεις που θα συμμετέχουν αρχικά σ’ αυτό το δίκτυο, είναι η Δράμα, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, η Καστοριά, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, η Αρχαία Ολυμπία, το Ναύπλιο, η Σπάρτη, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, οι Αχαρνές, η Αγία Βαρβάρα, η Βάρη –Βουλιαγμένη και η Ηλιούπολη.
Από αριστερά: ο κ. Κωστόπουλος, ο κ. Μαρινάκος,
ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Τάσσου.
Η συνάντηση
Η πρώτη συνάντηση πανελλαδικά έγινε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Δράμας, όπου συμμετείχαν ο ειδικός συνεργάτης του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο κ. Παναγιώτης Μαρινάκος, συνοδευόμενος από το μέλος του Δ.Σ. του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Αλέξανδρο Κωστόπουλο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Διοικητικών Υπηρεσιών Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου, η προϊσταμένη του ΚΕΠ Δήμου Δράμας κ. Μπέτυ Χατζηπαπαδοπούλου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αντώνης Σκουλίδης, εκπρόσωπος των οινοπαραγωγών Ν. Δράμας ο κ. Κυριακίδης, και ο κ. Θανάσης Παπαπαναγιώτου ως εκπρόσωπος μιας νεοφυούς επιχείρησης στη Δράμα, η οποία συνεργάζεται αποκλειστικά με μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού και για πρώτη φορά συνεργάζεται στην Ελλάδα με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου και ο διευθυντής του Επιμελητηρίου κ. Αλεξανδρίδης.
Μέσα από τη συζήτηση, αναδείχθηκαν αρκετά και σημαντικά ζητήματα, όπως ο ψηφιακός αναλφαβητισμός πολιτών αλλά και υπαλλήλων, όπως και οι μεγάλες δυνατότητες που έχουν τα ΚΕΠ στον τομέα αυτόν, αλλά και ο τρόπος με τον οποίον μπορούν να βοηθήσουν τους επιχειρηματίες.
Στο περιθώριο της συζήτησης, ο αντιδήμαρχος κ. Τάσσου, έθεσε και το αίτημα να συνδράμει το Υπ. Ψηφιακής Διακυβερνησης, στην μετεγκατάσταση του ΚΕΠ στην πλατεία Ελευθερίας. Για να ενταχθεί όμως το ΚΕΠ Δράμας στο χρηματοδοτικό του Υπουργείου για ΚΕΠ, θα πρέπει να έχουμε ιδιόκτητο ΚΕΠ ή μακροχρόνια μίσθωση. Στην Περιφέρεια (Διοικητήριο), δεν υπάρχει ούτε το ένα, ούτε το άλλο και μόνο εφόσον μεταφερθεί στην πλατεία Ελευθερίας μπορεί να γίνει αυτό, καθώς ο χώρος εκεί ανήκει στο Δήμο Δράμας.
Επίσης, ο κ. Τάσσου ζήτησε να μπει σε πιλοτικό πρόγραμμα το ΚΕΠ της Δράμας, ώστε να ενταχθεί στο live ΚΕΠ, όπου θα μπορεί κάποιος να κάνει μια ερώτηση στο ΚΕΠ μέσω βιντεοκλήσης. Θα τηλεφωνεί ο πολίτης στα ΚΕΠ, θα βλέπει τον υπάλληλο και ο υπάλληλος τον πολίτη, και ανάλογα θα γίνεται η συνεργασία.
Μαρινάκος: Πολύ σύντομα ο νέος σχεδιασμός των ΚΕΠ
Δηλώσεις στον «Π.Τ.» έκανε ο ειδικός συνεργάτης του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Μαρινάκος, ο οποίος αναφερόμενος αρχικά στη συνάντηση, τόνισε: «Ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερακάκης, και ο υφυπουργός κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, είχαν θέσει εξ αρχής ως προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό των ΚΕΠ, ενδυναμώνοντας τον θεσμό και αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητές του.
Μέσω του προγράμματος My ΚΕΠ plus, αναζητούμε τόσο το μείγμα των διαδικασιών και της πληροφόρησης που επιθυμούν οι νέες επιχειρήσεις να λαμβάνουν από τα ΚΕΠ, όσο και το περιβάλλον στο οποίο τα ΚΕΠ θα πρέπει να λειτουργούν, σύμφωνα με τις σύγχρονες δυνατότητες και ανάγκες ώστε να είναι φιλικά προς τους επιχειρηματίες».
Σημείωσε επίσης ότι «Το πρόγραμμα My ΚΕΠ plus, εγκαινιάζεται σήμερα από την πόλη της Δράμας. Η συνάντηση ήταν σε ένα πολύ θετικό κλίμα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, η τοπική επιχειρηματικότητα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δια του αντιδημάρχου όπως εκπροσωπήθηκε, είναι φίλα προσκείμενοι στην ιδέα αξιοποίησης των ΚΕΠ για την επιχειρηματικότητα και τους νέους επιχειρηματίες».
Ερωτώμενος για το πώς θα βοηθηθούν οι επιχειρηματίες από το νέο ΚΕΠ, ο κ. Μαρινάκος τονίζει ότι, «αφού περάσει ένα διάστημα κατά το οποίο σε 17 πόλεις της Ελλάδας πραγματοποιηθούν ανάλογες δράσεις, θα σταχυολογηθούν όλες οι απόψεις και επί της ουσίας θα αλλαχθεί ο κανόνας που ήταν πάγιος. Δηλαδή μέχρι στιγμής, το μοντέλο εργασίας έλεγε ότι το Υπουργείο έρχεται και προσφέρει τις υπηρεσίες στον πολίτη. Σ’ αυτή την περίπτωση, αλλάζουμε τις διαδικασίες και λέμε ότι το Υπουργείο δέχεται την προσφορά του πολίτη για την ένταξη των νέων διαδικασιών».
Καταλήγοντας ο κ. Μαρινάκος, διευκρίνισε ότι «ο σχεδιασμός των ΚΕΠ, αναμένεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να αποτελεί τη μοναδική φυσική πύλη εξυπηρέτησης των πολιτών. Όπως στον ψηφιακό κόσμο υπάρχει το gov.gr, έτσι ευελπιστούμε σε σύντομο διάστημα, το μοναδικό σημείο φυσικής εξυπηρέτησης να είναι τα ΚΕΠ».
Τάσσου: αναμορφώνεται το ΚΕΠ Δράμας
Σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Διοικητικών Υπηρεσιών Δράμας κ. Τάσσου, σημείωσε ότι, «στα πλαίσια αναμόρφωσης των ΚΕΠ που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση ήδη από το περασμένο φθινόπωρο, έρχονται πιλοτικά σε 15 πόλεις από όλη την Ελλάδα, και παίρνουν πληροφορίες και γνώμες από το επιχειρηματικό οικοσύστημα της περιοχής.
Επελέγη η Δράμα, ως μια απ’ αυτές, και μάλιστα ως ο πρώτος σταθμός, για το λόγο ότι έχει ένα από τα πιο δραστήρια ΚΕΠ. Συζητήθηκαν πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα για το πώς οραματίζεται η κεντρική διοίκηση, τα ΚΕΠ του μέλλοντος και πώς θέλει να εντάξει μέσα σε αυτά την εξυπηρέτηση και της επιχειρηματικής κοινότητας.
Ο Δήμος Δράμας θα ακολουθήσει σε όλα αυτά. Ήδη είχαμε ξεκινήσει μια συζήτηση και για τη δημιουργία νέων ΚΕΠ σε άλλες περιοχές, αλλά και για την μετεγκατάσταση του ΚΕΠ από το σημείο που είναι τώρα και την αναβάθμισή του. Θα περιμένουμε τις εξαγγελίες του Υπουργείου, θα είμαστε κοντά στις εξελίξεις με γνώμονα την εξυπηρέτηση τόσο των πολιτών, αλλά πλέον με τα νέα δεδομένα και των επιχειρηματιών».
Κωστόπουλος: Χρήσιμα συμπεράσματα
Το μέλος του Δ.Σ. του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Κωστόπουλος, μιλώντας στον «Π.Τ.» επισημαίνει σχετικά: «Νομίζω ότι είχαμε εξαιρετικά χρήσιμα συμπεράσματα και ιδέες. Οι δράσεις του Επιμελητηρίου αλλά και των τοπικών επιχειρηματιών, αντανακλούν την εκτίμηση που είχαμε ότι η Δράμα είναι εξαιρετικά μπροστά στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας και του αύριο της επιχειρηματικότητας.
Νομίζω ότι αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι είναι μια περίοδος που χρειάζεται να συνεργαστούμε, να μπούνε όλες οι χρήσιμες ιδέες και τα ταλέντα που έχει ο καθένας στο τραπέζι, και να δούμε πώς, με πυλώνα τα ΚΕΠ θα μπορέσουμε να φέρουμε γνώσεις, εμπειρίες, εργαλεία κοντά στους επιχειρηματίες. Αυτοί είναι που το χρειάζονται».
Ερωτώμενος αν ένα νέο ψηφιακό ΚΕΠ θα μπορέσει να βοηθήσει ακόμα περισσότερο, τονίζει ότι, «στόχος μας είναι να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όλη αυτή τη δυναμική που μας δίνουν οι ψηφιακές εφαρμογές και η ψηφιακή ανάπτυξη. Πάρα πολλά που μέχρι πρότινος έπρεπε να γίνουν ειδικά προγράμματα και ειδικές μελέτες, τώρα είναι δίπλα μας.
Άρα, ουσιαστικά, αυτό που θέλουμε εμείς, είναι να βρούμε έναν τρόπο να καλύψουμε αυτό που πολύ σωστά είπαν οι συνομιλητές μας εδώ, ο ψηφιακός αναλφαβητισμός που υπάρχει σε όλους μας, για να μπορέσουν να είναι όλες αυτές οι πληροφορίες, οι γνώσεις, η δικτύωση και τα εργαλεία, βατά σε όλους.
Συνηθίζουμε και βλέπουμε ως επιχειρηματία κάποιον που θα επενδύσει στην ενέργεια, στις νέες τεχνολογίες, όμως επιχειρηματίας είναι ένας που έχει ένα φούρνο, ένα κατάστημα και όλοι έχουν ανάγκη από χρήσιμα εργαλεία».
Γεωργιάδης: Τα ΚΕΠ μπορούν να βοηθήσουν
Τέλος, σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδης, τονίζει: «Είμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και είναι πολύ σημαντικό το ότι μπαίνει σε μια σειρά η ψηφιακή πολιτική στην Ελλάδα. Θα πρέπει να δούμε με τον κορωνοϊό πώς θα ανταπεξέλθουν σ’ όλες αυτές τις λειτουργίες για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Το σημαντικό είναι ότι η επιχειρηματικότητα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό – τουλάχιστον τα Επιμελητήρια – ψηφιοποιημένα, συμβάλλουμε και εμείς στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης, γενικά της λειτουργίας της ψηφιακής ζωής στον κόσμο και φυσικά είμαστε κοντά στο Υπουργείο και στα ΚΕΠ για να βοηθήσουμε και εμείς από τη μεριά μας.
Τα ΚΕΠ μπορούν κάλλιστα να λαμβάνουν ερωτήματα τα οποία θα διανέμονται φυσικά στους αρμόδιους φορείς, για να μπορούμε και εμείς να απαντάμε αναλόγως, ψηφιακά πάντα και βοηθώντας τον κόσμο».