Υπογράφηκε η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία
Αρχίζει σύντομα το μεγάλο έργο
της Βιοκλιματικής Αναβάθμισης
στην περιοχή της 19ης Μαΐου
Μετά την υπογειοποίηση καλωδίων από το ΔΕΔΔΗΕ εγκαθίσταται ο εργολάβος
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ημέρες, υπογράφηκε η σύμβαση της αναδόχου εταιρείας με το Δήμο Δράμας, για το μεγάλο έργο του Σχεδίου της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ). Πρόκειται ένα πολύ μεγάλο και φιλόδοξο έργο, που σκοπό έχει αφενός να ενώσει τα δύο μεγάλα πάρκα πρασίνου στην πόλη της Δράμας: το δημοτικό κήπο και την Αγία Βαρβάρα.
Ο «Πρωινός Τύπος» παρακολουθεί την πορεία του έργου από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι και σήμερα με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα και ρεπορτάζ, καθώς πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το κέντρο της πόλης.
Σημαντικό ρόλο στην ανάπλαση της 19ης Μαΐου και των πέριξ οδών, θα παίξει το έργο της Βιοκλιματικής Αναβάθμισης, που θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι, ενώ θα αναδείξει την περιοχή, ως ένα σημείο μιας σύγχρονης πόλης, με πεζοδρόμηση, πράσινο και ήπια κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή.
Το έργο χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης και εντάχθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου του 2017, συναγωνιζόμενο μάλιστα και άλλους Δήμους της Περιφέρειας, καθώς τα χρήματα δεν επαρκούσαν για πληθώρα Δήμων.
Ταυτόχρονα, ο στόχος του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), πέρα από τις βιοκλιματικές συνθήκες της περιοχής και όχι μόνο, είναι και η βελτίωση των συνθηκών υποδοχής οικονομικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην πόλη της Δράμας. Ταυτόχρονα, η βελτίωση της περιβαλλοντικής και αισθητικής κατάστασης στο κέντρο της πόλης και η προώθηση της επιχειρηματικότητας, κυρίως στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των ψηφιακών εφαρμογών.
Το σχέδιο ΒΑΑ του Δήμου Δράμας
Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας, περιλαμβάνει ένα κύριο έργο, της διασύνδεσης των πηγών της Αγίας Βαρβάρας και του δημοτικού κήπου της πόλης, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθούν και άλλα προγράμματα και έργα, τα οποία θα έχουν άμεση σχέση με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής καθώς και με την επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον και άλλα.
Μεταξύ άλλων, το σύνολο του έργου ασχολείται και με τη δημιουργία δομών στήριξης της επιχειρηματικότητας. Το Επιμελητήριο Δράμας έχει αναλάβει την ανάπτυξη των υποδομών ενός χώρου, στο ισόγειο, όπου θα δημιουργηθεί ένας χώρος συνεργασίας και ανταλλαγής ιδεών. Στόχος είναι, να έρθουν κοντά και να δοθεί στέγη σε νέες ιδέες και σε νέους ανθρώπους που θέλουν να εκκολαφθούν οι ιδέες τους και μάλιστα θα υπάρξει και αντίστοιχη συμβουλευτική, δηλαδή επιτάχυνση αυτής της ιδέας.
Πρόκειται ουσιαστικά για μα θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων στην πόλη. Η ανάπτυξη ενός κέντρου νεοφυών επιχειρήσεων, το οποίο θα δίνει πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους που θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα επιχείρηση, ώστε να βοηθηθούν στα πρώτα τους βήματα.
Τα έργα
Το πρώτο από τα έργα που ολοκληρώθηκε μέχρι σήμερα, ήταν η ολοκλήρωση νέου συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης στην περιοχή από τη ΔΕΥΑ Δράμας. Το έργο ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2019.
Ταυτόχρονα, είχε ξεκινήσει μέρος του έργο της υπογειοποίησης καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο διακόπηκε εξαιτίας του κορωνοϊού και συνεχίζεται αυτή την περίοδο. Είναι σημαντικό ότι, η ΔΕΔΔΗΕ, έχει ήδη εγκαταστήσει πέντε σταθμούς υπογειοποίησης καλωδίων στην περιοχή μεταξύ δημοτικού κήπου και Αγίας Βαρβάρας και έτσι δεν υπάρχουν ούτε οι γνωστές σε όλους κολώνες της ΔΕΗ, ούτε εναέρια καλώδια.
Μόλις και αυτό το έργο ολοκληρωθεί, θα γίνει η εγκατάσταση του εργολάβου για το μεγάλο έργο της ανάπλασης της περιοχής, το οποίο και αναμένεται να κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα πιθανότατα σε βάθος τριετίας. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι η ανάπλαση αυτή θα διαμορφώσει την καθημερινότητα και τη ζωή στην πόλη της Δράμας, τουλάχιστον για τα επόμενα 30 – 40 χρόνια! Και αν σκεφτεί κανείς ότι, μεγάλα έργα του είδους παίρνουν μερικές δεκαετίες για να μελετηθούν και να εφαρμοστούν, τότε μπορούμε να μιλάμε ίσως και για περισσότερα χρόνια.
Το έργο της ανάπλασης της περιοχής, θα φέρει τεράστιες αλλαγές μέχρι την ολοκλήρωσή του, καθώς αναμένεται να ξηλωθούν κυριολεκτικά πεζοδρόμια και δρόμοι και να αναπλαστούν ολοκληρωτικά σε ένα άλλο αγνώριστο τοπίο.
Το μεγάλο στοίχημα για το Δήμο Δράμας, είναι να υπάρξουν όσο το δυνατό λιγότερες οχλήσεις στους συνδημότες μας και την καθημερινότητά τους.
Το Δίκτυο Διακυβέρνησης
Υπεύθυνο για την ενημέρωση των πολιτών, των συνδημοτών μας, για όλους εμάς, αλλά και για τη βοήθεια επίλυσης των προβλημάτων, είναι το Δίκτυο Διακυβέρνησης Βιοκλιματικής – Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Δράμας (ΔΙ.ΔΙΑΚ. – Δράμας).
Πρόκειται για ένα επιμέρους έργο που περιλαμβάνεται και αυτό στον τομέα της Βιοκλιματικής Αστικής Αναβάθμισης της περιοχής, και έχει ένα από τους σημαντικότερους ρόλους: αυτόν της ενημέρωσης και της συμμετοχής και συνεργασίας των δημοτών μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.
Το Δίκτυο Διακυβέρνησης Βιοκλιματικής – Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Δράμας (ΔΙ.ΔΙΑΚ. – Δράμας), δημιουργήθηκε και λειτουργεί με έδρα το Εργαστήριο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ορεινού και Αγροτικού Χώρου του άλλοτε ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης και νυν Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ).
Το ΔΙ.ΔΙΑΚ. – Δράμας είναι αρμόδιο για τη διαρκή ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων για την πορεία προόδου των έργων του σχεδίου Β.Α.Α. του Δήμου, για την συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους για τα έργα Β.Α.Α. με σκοπό την καταγραφή και την αξιολόγηση των ενδεχόμενων προβλημάτων και επιπτώσεων στην περιοχή παρέμβασης, καθώς και τη διαμόρφωση και αξιολόγηση λύσεων των ενδεχόμενων προβλημάτων. Επίσης, είναι αρμόδιο για τη δημιουργία και την προώθηση καλών πρακτικών κοινωνικής συμμετοχής.
Το ΔΙ.ΔΙΑΚ. – Δράμας, θα συγκεντρώνει και θα αναλύει τις απαραίτητες πληροφορίες και οφείλει να ενημερώνει, ευαισθητοποιεί και παρέχει πληροφορίες σε όλους τους ενδιαφερόμενους με τη χρήση ενημερωτικών δελτίων.