Απαγορεύσεις λόγω κορωνοϊού…
Χωρίς εκδηλώσεις ο φετινός εορτασμός
του Αγίου Πνεύματος στο Βώλακα
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, η φετινή χρονιά, έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Όπως είναι γνωστό, η κατάσταση που επικρατεί με τον κορωνοϊό, έχει αναστείλει τα πάντα σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας, αλλά και της ίδιας της ζωής μας.
Ο εορτασμός του Αγίου Πνεύματος που φέτος είναι την ερχόμενη Δευτέρα 8 Ιουνίου, είναι πάντα μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη γιορτή. Κάθε χρόνο, λαμβάνουν χώρα ξεχωριστές εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα είναι το κουρμπάνι, οι ιπποδρομίες στο Φαλακρό και άλλα πολλά.
Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε χθες με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βώλακα, κ. Δημήτρη Άρμεν, ο οποίος μας εξέφρασε τη λύπη του, λέγοντας ότι φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί καμιά εκδήλωση, ούτε το κουρμπάνι, αλλά ούτε και οι ιπποδρομίες, καθώς πλέον απαγορεύεται αυτό, εξαιτίας των μέτρων περιορισμού κατά του κορωνοϊού Covid-19.
Οι εκδηλώσεις στο Βώλακα
Παρ’ όλα αυτά, ο «Πρωινός Τύπος» δημοσιεύει σήμερα εδώ, τις εκδηλώσεις που γίνονται και πώς λειτουργούσε μέχρι πέρυσι ο εορτασμός του Αγίου Πνεύματος, ελπίζοντας πάντα, ότι του χρόνου δεν θα έχουμε παρόμοια προβλήματα.
Ο γιορτή του Αγίου Πνεύματος, αποτελεί για το Βώλακα μια μεγάλη γιορτή και τελείται πάντα με ιδιαίτερη λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια.
Μάλιστα, όλο και περισσότεροι επισκέπτες συγκεντρώνονται κάθε χρόνο την ημέρα του Αγίου Πνεύματος στο χωριό, προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά την παράδοση που διατηρούν και αναβιώνουν οι κάτοικοι του Βώλακα.
Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, περιλαμβάνονται γεύμα και γλέντι με ντόπιους μουσικούς, τους οποίους θα συνοδεύουν στο τραγούδι οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Βώλακα, και πραγματοποιείται βιωματικό εργαστήρι με παρασκευές φαγητών και τοπικές συνταγές από τις γυναίκες του χωριού.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκδήλωση για την τέχνη της χάντρας και του μαντηλιού, τα οποία είναι σύμβολα της παραδοσιακής φορεσιάς στον Βώλακα.
Ανήμερα της εορτής του Αγίου Πνεύματος, οι πιστοί συγκεντρώνονται στο εξωκκλήσι του Αγίου Πνεύματος που βρίσκεται στις πλαγιές του Φαλακρού Όρους, ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με τους αγώνες ιπποδρομίας στους οποίους συμμετέχουν οι νέοι του χωριού.
Οι καβαλάρηδες
Για το έθιμο των καβαλάρηδων και το τελετουργικό που ακολουθείται την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, μίλησε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βώλακα, κ. Δημήτρης Άρμεν. (Από παλαιότερο δημοσίευμα του «Πρωινού Τύπου»).
Ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, στις 9 το πρωί, οι καβαλάρηδες – οι οποίοι είναι νέοι του χωριού – προσέρχονται μπροστά στο καμπαναριό από όπου είναι η είσοδος της παλιάς εκκλησίας του Προφήτη Ηλία. Στη συνέχεια, βγαίνει ο ιερέας και παραδίδει στους καβαλάρηδες την εικόνα της Αγίας Τριάδος, όπου ένας καβαλάρης αναλαμβάνει να την κρατάει και οι υπόλοιποι τον συνοδεύουν μέχρι το Φαλακρό Όρος, όπου υπάρχει το παρεκκλήσι του Αγίου Πνεύματος.
Αξίζει να αναφέρουμε, όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Άρμεν, ότι: «Οι καβαλάρηδες είναι νέοι του χωριού οι οποίοι θέλουν να διατηρήσουν την παράδοση, όπως παλαιότερα πήγαιναν οι γονείς μας, οι παππούδες μας, και οι πρόπαππούδες μας. Μάλιστα οι καβαλάρηδες, στολίζουν τα άλογα τους με χάντρες, όπως ακριβώς έκαναν και οι πρόγονοι μας και ανεβαίνουν στο παρεκκλήσι του Αγίου Πνεύματος».
Ακολούθως, στις 12 το μεσημέρι πρέπει η εικόνα της Αγίας Τριάδος να βρίσκεται στο παρεκκλήσι, όπου εκεί γίνεται η ακολουθία του αγιασμού και στη συνέχεια ακολουθεί το κουρμπάνι, το οποίο είναι σούπα κατσικάκι με χόρτα και προσφέρεται στους παρευρισκόμενους.
Επιστρέφοντας το απόγευμα οι καβαλάρηδες στο χωριό, στην είσοδο του, τους περιμένει ο παπάς και οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Βώλακα, ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές του χωριού. Στη συνέχεια, κρατώντας την εικόνα της Αγίας Τριάδος ο παπάς, ακολουθούν οι γυναίκες του Συλλόγου και οι καβαλάρηδες, και όλοι μαζί εισέρχονται στο χωριό όπου τους περιμένει ο κόσμος. Χαρακτηριστικό είναι, ότι κατά την διάρκεια της εισόδου της εικόνας στο χωριό, οι καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα. «Είναι μια συγκλονιστική στιγμή. Το παρακολουθώ εδώ και 30 χρόνια, και κάθε χρόνο η συγκίνηση είναι τόσο μεγάλη σαν να γίνεται για πρώτη φορά» επισημαίνει ο κ. Άρμεν.
Στη συνέχεια, ακολουθούν αγώνες μεταξύ των καβαλάρηδων μέσα στους δρόμους του χωριού, και όπως σημείωσε καταλήγοντας στις δηλώσεις του ο κ. Άρμεν: «Είναι εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονται προς τιμή του Αγίου Πνεύματος. Εμείς ως Σύλλογος, οφείλουμε να διατηρήσουμε την παράδοση όπως ήταν, και να την παραδώσουμε στους νεότερους με τα ίδια στοιχεία, χωρίς να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε κάτι».