Το «ΚΔΑΠμεΑ» λειτουργεί απρόσκοπτα εδώ και 16 χρόνια
Το ΚΔΑΠμεΑ του Δήμου Δράμας
σε πλήρη ετοιμότητα υποδέχθηκε
και πάλι με ασφάλεια τους ωφελούμενους
► Στέκεται ισότιμα δίπλα σε όλες τις οικογένειες και χωρίς αποκλεισμούς
► Αυτό το μήνα οι αιτήσεις για εγγραφή στο ΚΔΑΠμεΑ «Το Χαμόγελό μας» του Δήμου Δράμας
ΞΕΚΙΝΗΣΕ και λειτουργεί από την προηγούμενη εβδομάδα μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω της καραντίνας του κορωνοϊού, το ΚΔΑΠμεΑ «Το Χαμόγελό μας» του Δήμου Δράμας. Όπως είναι γνωστό, η συγκεκριμένη δομή του Δήμου παρέμεινε κλειστή όπως και όλες οι σχετικές δομές, και συνεχίζει πλέον τη λειτουργία της μαζί με τους παιδικούς σταθμούς.
Το ΚΔΑΠμεΑ «Το Χαμόγελό μας» ξεκίνησε την επίσημη λειτουργία του το 2004. Υλοποιείται εδώ και 16 χρόνια από τη Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α του Δήμου Δράμας και από το 2016 βρίσκεται σε νεόδμητες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην οδό Χελμού 14 στην περιοχή της ανάπλασης.
Αποτελεί την μοναδική Δημοτική δομή που σκοπό έχει την ανάπτυξη δράσεων και υπηρεσιών για την στήριξη της οικογένειας μέσω της δημιουργικής απασχόλησης. Λειτουργεί 12 μήνες τον χρόνο εκτός σχολικού ωραρίου. Με γνώμονα πάντα την θετική παρέμβαση το ΚΔΑΠμεΑ προσφέρει στις υπερσύχρονες εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες για το κάθε παιδί, έφηβο και άτομο ΑΜΕΑ.
Στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού η ομάδα προσωπικού της δομής ήταν δίπλα στις οικογένειες όλων των ωφελούμενων αξιοποιώντας τις εφαρμογές της ασύγχρονης επικοινωνίας. Το ΚΔΑΠμεΑ ήταν σε πλήρη ετοιμότητα με την έκδοση της εγκυκλίου επαναλειτουργίας έτσι ώστε οι ωφελούμενοι να μην μείνουν ούτε μία μέρα παραπάνω στο σπίτι τους.
Η επιστροφή όλων πραγματοποιήθηκε με ασφάλεια, υπευθυνότητα και το ημερήσιο πρόγραμμα απασχόλησης συνεχίζεται κανονικά από 26.5.2020 προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα ασφάλειας και προστασίας από τον COVID 19.
Για την νέα σχολική χρονιά αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα αυτόν τον μήνα να βγει η πρόσκληση για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Το κέντρο συμμετέχει στην ανωτέρω Δράση της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης Α.Ε.(Ε.Ε.Τ.Α.Α) με ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ των δικαιούχων ΑΜΕΑ.
Το υφιστάμενο νομοθετικό θεσμικό πλαίσιο που υφίσταται από το 2001 για τις δομές ΚΔΑΠμεΑ, παρόλο που ορίζει τις δομές ΚΔΑΠμεΑ ως μονάδες έως 25 άτομα, έχει δημιουργήσει ίσως λόγω διαφορετικών ερμηνειών και εφαρμογών, δομές διαφορετικής δυναμικότητας και περισσότερο ΚΔΑΠμεΑ κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Εδώ και 16 χρόνια λειτουργεί με διαφάνεια, χωρίς κριτήρια οικονομικού αντικρίσματος, με αδιάβλητες διαδικασίες και εξυπηρετεί όλα τα άτομα ΑΜΕΑ ισότιμα και χωρίς αποκλεισμούς απολύτως ΔΩΡΕΑΝ.
Με ευαισθησία, επιστημονική γνώση και πολυετή επαγγελματική εμπειρία το Δημοτικό ΚΔΑΠμεΑ ανταποκρίνεται στις αληθινές ανάγκες των ΑΜΕΑ, διαθέτει Επιστημονική Ομάδα, σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις και περίσσιο κέφι για δημιουργική δουλειά και παιχνίδι!
Παρεχόμενες δωρεάν υπηρεσίες
Οι παρεχόμενες δωρεάς υπηρεσίες του κέντρου είναι:
– Δημιουργική ασφαλή απασχόληση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου με: εικαστικό εργαστήρι, παιγνιοθεραπεία, ομάδα σχολικών γνώσεων (ανάγνωση-γραφή-αριθμητική), Φιλαναγνωσία, Υπολογιστές, Πρόγραμμα γυμναστικής-Ειδικής φυσικής αγωγής, Χορός, Μουσική
-Εξατομικευμένη παρέμβαση στις ελλείψεις, δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί/άτομο με ατομικές και ομαδικές συνεδρίες
-Υπηρεσία Μεταφοράς με το 17θέσιο όχημα που διαθέτει το κέντρο.
-Ενίσχυση Αυτονομίας με έμφαση στις Βασικές Δεξιότητες ζωής: αυτοεξυπηρέτηση, εκπαιδευτική κουζίνα-μαγειρική, κυκλοφοριακή αγωγή, επικοινωνιακές δεξιότητες, κοινωνικές δεξιότητες, κοινωνικές γνώσεις, οικιακές δεξιότητες, εξωτερικά ψυχαγωγικά προγράμματα, συμμετοχή σε τοπικά δρώμενα
-Ψυχολογική στήριξη
-Καθημερινή δωρεάν Σίτιση: Κολατσιό με ρόφημα
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ Δήμου Δράμας κ. Καλλινικίδης, επισημαίνει ότι «η Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α του Δ. Δράμας με την απρόσκοπτη υλοποίηση του προγράμματος ΚΔΑΠμεΑ εδώ και 16 χρόνια συνεχίζει εντατικά την προσπάθεια της για να διευκολύνει την καθημερινότητα των οικογενειών με άτομο ΑΜΕΑ, γιατί δεν αρκεί να δηλώνουμε ότι η δομή μας αποτελεί πρότυπο κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά πρέπει να το αποδεικνύουμε με τη δουλειά μας και το έργο μας».