Home > Νέα > Επιστολή του ΠΑΣΕΚΔΑΠ στον «Π.Τ.» για τη συνέντευξη του Προέδρου του Σωματείου ιδιωτικών ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ ΑμεΑ

Επιστολή του ΠΑΣΕΚΔΑΠ στον «Π.Τ.» για τη συνέντευξη του Προέδρου του Σωματείου ιδιωτικών ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ ΑμεΑ

 Επιστολή του ΠΑΣΕΚΔΑΠ στον «Π.Τ.»

για τη συνέντευξη του Προέδρου

του Σωματείου ιδιωτικών ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ ΑμεΑ

 

Λάβαμε από τον ΠΑΣΕΚΔΑΠ (Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών) επιστολή, την οποία και δημοσιεύουμε μετά από παράκλησή του, στην οποία ο Σύλλογος αντικρούει τα όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στον «Π.Τ.», ο πρόεδρος του Σωματείου «Φροντίδα» ιδιωτικών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ, κ. Κωνσταντίνος Ντίνος.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμες/οι κυρίες/κύριοι,

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και παιδιών/ατόμων με αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) των Δήμων, αποτελεί πανελλαδικά το μοναδικό πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο εκπροσωπώντας περίπου 2.200 συμβασιούχους εργαζόμενους στα 445 δημοτικά ΚΔΑΠ και 81 ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.

Με την παρούσα επιστολή, την οποία σας παρακαλούμε θερμά να δημοσιεύσετε, θα θέλαμε να αποκαταστήσουμε κάποιες ανακρίβειες που διαβάσαμε σε ηλεκτρονικό σας δημοσίευμα στις 30/05/2020 με τίτλο «Ο τρόπος που θα λειτουργήσουν την ερχόμενη Δευτέρα τα ΚΔΑΠ και οι παιδικοί σταθμοί», το οποίο φέρεται να αφορά σε δηλώσεις του προέδρου του Σωματείου «Φροντίδα» ιδιωτικών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ (http://www.proinos-typos.gr/o-tropos-pou-tha-litourgisoun-tin-deftera-ta-kdap-ke-pediki-stathmi-dilosis-ston-p-t-tou-proedrou-tou-somatiou-frontida-idiotikon-kdap-ke-kdap-amea/?fbclid=IwAR3xvdMDm12SGquWRvFmrAOCgHKj0cffOm6lZjO-E__o4EaIWuP_9Ipi_rg), το οποίο αναδημοσιεύτηκε και στην έντυπη έκδοσή σας.

Ανακρίβεια πρώτη: «Ήδη, αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργούν κυρίως οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί και τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ Τυπικής και ΚΔΑΠ ΑμεΑ.»

Πραγματικότητα: Το νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο όντως διαμορφώνεται αυτό το διάστημα, ΔΕΝ θα αφορά «κυρίως» τις ιδιωτικές δομές, αλλά όλες τις Δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ του δημόσιου (Δήμοι) και ιδιωτικού (επιχειρηματίες) τομέα.

 Ανακρίβεια δεύτερη: «Αναφερόμενος στις μικρές δομές, υποστηρίζει ότι αυτές «αποκλείουν και τεράστιο αριθμό ατόμων με αναπηρία».»

Πραγματικότητα: Στην κατηγορία των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, βάσει του θεσμικού τους πλαισίου δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες δομές. Σύμφωνα με την ξεκάθαρη διατύπωση του Άρθρου 1 της Υπουργικής Απόφασης Αριθ. Π2β/Γ.Π.οικ 14957/09-10-2001 «Ορισμός ΚΔΑΠ-ΜΕΑ: Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) είναι οι μονάδες που απασχολούν παιδιά με αναπηρία δυναμικότητας 20 – 25 ατόμων. Στις μονάδες αυτές εντάσσονται και έφηβοι με Νοητική Υστέρηση και Κινητική Αναπηρία.». Από την παραπάνω διάταξη προκύπτει πως οι Δομές ΚΔΑΠ-ΜΕΑ μπορούν να φιλοξενούν μέχρι και 20-25 παιδιά/άτομα με αναπηρία, οπότε δεν τίθεται μέσω του πλαισίου θέμα μικρών και μεγάλων Δομών ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Επομένως, όσες Περιφερειακές αρχές αδειοδότησαν ΚΔΑΠ-ΜΕΑ (δημοτικά ή/και ιδιωτικά) με μεγαλύτερες δυναμικότητες, το έπραξαν κατά παράβαση των οριζόμενων στην σχετική Υ.Α., εφαρμόζοντας εσφαλμένη ερμηνεία των διατάξεων αυτής. Αυτό ως προς το «μικρές και μεγάλες» Δομές. Ως προς το ότι οι μικρές Δομές (οι μόνες νόμιμες δηλαδή, με το ισχύον νομικό πλαίσιο) «αποκλείουν τεράστιο αριθμό ατόμων με αναπηρία», αποτελεί κατά την γνώμη μας ατυχή διατύπωση, καθώς δεν είναι η Δομή που «αποκλείει» κάποιο άτομο με αναπηρία, αλλά η ίδια η κάλυψη της νόμιμης δυναμικότητάς της και η πιστή τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας. Δεν επέλεξαν οι Δήμοι ή εργαζόμενοι να ιδρύσουν μικρές Δομές, το θεσμικό πλαίσιο το καθορίζει αυτό.

 Ανακρίβεια τρίτη (και «φαρμακερή»): «Δεν μπορεί στη λογική ότι οι υπάλληλοι των δημοτικών δομών – όχι οι Δήμοι – θέλουν μικρές δομές για να διαλέγουν τα εύκολα περιστατικά και να δουλεύουν με αυτούς που εν πάση περιπτώσει δεν δημιουργούν προβλήματα. Η μεγάλη δομή δίνει τη δυνατότητα να μην γίνονται διαλογές, οι οποίες οδηγούν σε αποκλεισμούς και σε ρατσιστικές αντιμετωπίσεις.»

Πραγματικότητα: 

  1. Οι υπάλληλοι των δημοτικών δομών (που παρεμπιπτόντως εκπροσωπεί ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ) λειτουργούν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εδώ και δύο δεκαετίες, με επισφαλείς σχέσεις εργασίας, μένοντας πολλές φορές για μήνες απλήρωτοι, στηρίζοντας και «βάζοντας πλάτη» όσες φορές κι αν χρειάστηκε σε μία κρίσιμη και απαιτητική κοινωνική υπηρεσία που εδώ και τόσα χρόνια μοναδικό σκοπό έχει την παροχή των υπηρεσιών αυτών και όχι το κέρδος και δέχονται εντολές ΠΑΝΤΟΤΕ από την εκάστοτε δημοτική αρχή, τους Δήμους δηλαδή. Ο συλλογισμός, λοιπόν, ότι οι υπάλληλοι των δημοτικών δομών «κάνουν ο,τι θέλουν» είναι παντελώς αυθαίρετος, άτοπος και ανακριβής. Όπως και η διπλωματική προσπάθεια διαχωρισμού «καλοί Δήμοι – κακοί υπάλληλοι», είναι επιεικώς αστεία κι αυτό επιβεβαιώνεται από το σχετικό Δελτίο Τύπου του Δήμου Δράμας (http://www.proinos-typos.gr/kdapmea-tou-dimou-dramas-se-pliri-etimotita-ypodechthike-ke-pali-asfalia-tous-ofeloumenous/?fbclid=IwAR2gnwJukRqWG2aWTqKI16Rs6phrRrC1uNoO-s4rZEd7TJ5rlirLGwtxiWM).
  2. Είναι απόλυτα ανακριβές και προκλητικά προσβλητικό για ανθρώπους που έχουν δώσει την ψυχή τους στον τομέα αυτόν τόσα χρόνια, να κατηγορούνται και να λασπολογούνται από εκπροσώπους των νέο-επιχειρήσεων κερδοσκοπικού χαρακτήρα του χώρου, ότι δήθεν «θέλουν μικρές δομές για να διαλέγουν τα εύκολα περιστατικά». Από τότε που δόθηκε η δυνατότητα (2016-2017) στους Φορείς να επιλέγουν ποιους ωφελούμενους θα δεχτούν (γιατί παλιότερα η τοποθέτηση είχε δεσμευτικό χαρακτήρα για τις Δομές και γινόταν από την ΕΕΤΑΑ), το σύνολο των δημοτικών δομών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ πανελλαδικά, συνειδητά και για λόγους δικαίου, τηρεί στη διαδικασία επιλογής ωφελουμένων την σειρά κατάταξης που λαμβάνουν από το αδιάβλητο σύστημα μοριοδότησης της ΕΕΤΑΑ. Ακριβώς για να μην υπάρχουν αδικίες και δικαιολογημένα παράπονα μεταξύ των ωφελούμενων γονέων. Με αυτόν τον τρόπο είναι αυτονόητο πως δεν «διαλέγουμε» κανένα «εύκολο περιστατικό» για να κάνουμε τη δουλειά μας πιο εύκολη. Από την εφαρμογή της παραπάνω ασφαλούς και δίκαιης μεθόδου επιλογής ωφελουμένων εκ μέρους των δημοτικών δομών, καθίσταται σαφές πως είναι πολύ λυπηρό, άδικο και παράλληλα απαράδεκτο, να κατηγορούμαστε από νέο-επιχειρηματίες-κερδοσκόπους του χώρου για κάτι που αποδεδειγμένα και συνειδητά δεν κάνουμε. Κάτι που, αν όντως το πράτταμε, θα ήταν απόλυτα ανήθικο και καταδικαστέο και που ίσως κάποιοι το σκέφτηκαν και το ξεστόμισαν για εμάς, επειδή ενδεχομένως να το κάνουν κάποιοι από αυτούς…
  3. Το ότι μετά από 20 χρόνια προσφοράς στα παιδιά και άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους θα κατηγορούμασταν και για «ρατσιστικές αντιμετωπίσεις», πραγματικά δεν το περιμέναμε. Η απάντηση και σε αυτό δόθηκε στην προηγούμενη παράγραφο.

Αγαπητοί συντάκτες του Πρωινού Τύπου Δράμας, ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ με την παρούσα επιστολή, πέρα από την αποκατάσταση της αλήθειας από πλευράς μας, επιφυλασσόμενος κάθε νόμιμου δικαιώματός μας, αιτείται να υπάρξει δημόσια συγνώμη και ανασκευή των συγκεκριμένων δηλώσεων εκ μέρους των συντακτών του άρθρου (στην ηλεκτρονική και έντυπη έκδοση) προς αποκατάσταση της τιμής και της υπόληψης των μαχόμενων συμβασιούχων εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και κυρίως στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων, οι οποίοι λοιδορήθηκαν άδικα και ενδεχομένως σκόπιμα.

Τέλος, θα θέλαμε να σχολιάσουμε κάτι που διαβάσαμε και μας έκανε εντύπωση. Όσοι ασχολούνται σοβαρά με τον χώρο και τους ανθρώπους του αναπηρικού κινήματος, γνωρίζουν πολύ καλά πως πλέον δεν αναφερόμαστε σε «Άτομα με ειδικές ανάγκες», αλλά σε Άτομα με αναπηρία. «Ψιλά γράμματα» φυσικά, αλλά καμιά φορά από τις λεπτομέρειες καταλαβαίνει κανείς πολλά

Κλείνοντας, θα χαρούμε πολύ αν ο «Πρωινός Τύπος» Δράμας, εφόσον «άνοιξε» το θέμα, δεχτεί να φιλοξενήσει μελλοντικά αντίστοιχα δημοσιεύματα για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων, για το έργο τους και την προσφορά τους στα παιδιά και στις οικογένειές τους πανελλαδικά τα τελευταία 22 χρόνια.

Με  εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΠΑΧΑΤΖΗΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ

Η  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΟΡΔΩΝΗ  ΡΩΞΑΝΗ»