Home > Πρώτο Θέμα > Τελευταία η Δράμα στο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ-Η ανεργία καλά κρατεί στη Δράμα!!!

Τελευταία η Δράμα στο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ-Η ανεργία καλά κρατεί στη Δράμα!!!

Η ανεργία καλά κρατεί στη Δράμα!!!

Τελευταία η Δράμα στο άνοιγμα νέων

θέσεων εργασίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Κάτω από 100 οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα

στη Δράμα και πολλαπλάσιες στις άλλες πόλεις!

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΧΙ ότι δεν το ξέραμε, όμως, άλλο είναι να το βλέπεις γραμμένο από επίσημα στοιχεία, και άλλο είναι απλά να το συζητάς με φίλους. Η πραγματικότητα για τη Δράμα είναι πολύ σκληρή και αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα, τουλάχιστον σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας μέσω του προγράμματος Εργάνη για το μήνα Μάιο, στο Νομό Δράμας κατά το μήνα Μάιο, δημιουργήθηκαν μόνο 70 νέες θέσεις εργασίας, ενώ στους άλλους Νομούς της Περιφέρειας, υπήρξαν πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας.

Όλο αυτό, αποδεικνύει για άλλη μια φορά, ότι στη Δράμα, σε όλους τους τομείς, κυριαρχεί η γενικότερη υποβάθμιση του Νομού, η μη ύπαρξη σχετικών κονδυλίων για την ενεργοποίηση θέσεων εργασίας, αλλά και η γενικότερη φτώχεια που επικρατεί στην περιοχή.

Και αυτό προφανώς δεν είναι κάτι καινούριο. Για να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας σε μια περιοχή, θα πρέπει να υπάρξουν και τα ανάλογα έργα, και οι ανάλογες επιχειρήσεις, βιοτεχνίες και όλα τα σχετικά.

Η γενικότερη υποβάθμιση της Δράμας, δεν είναι κάτι καινούριο. Από την στιγμή που μεγάλο πλήθος υπηρεσιών έχει αποχωρήσει – εσκεμμένα με διοικητικές αλλαγές από τις προηγούμενες κυβερνήσεις – αυτό σημαίνει ότι ταυτόχρονα με τον καιρό θα φθίνει και ο ιδιωτικός τομέας.

Όταν για παράδειγμα κάποιες κεντρικές διευθύνσεις έχουν άμεση σχέση με το εμπόριο ή με άλλους τομείς του ιδιωτικού τομέα, τότε αυτός που θα ανοίξει μια νέα επιχείρηση, θα προτιμήσει να την ανοίξει για παράδειγμα στην Καβάλα και όχι στη Δράμα, για να βρίσκεται πιο κοντά σ’ αυτές τις υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο της γενικότερης υποβάθμισης, εντάσσεται φυσικά και η έλλειψη έργων όπου θα μπορούσαν να εργαστούν συμπολίτες μας, η έλλειψη υποδομών, η έλλειψη καλών δρόμων και η πλήρης έλλειψη οδικών αξόνων.

Αν η Δράμα δεν είχε τα μάρμαρα, θα ήταν πλήρως καταποντισμένη. Και βέβαια, ο τομέας του μαρμάρου αυτή τη στιγμή εξ αιτίας του κορωνοϊού, βρίσκεται επίσης γενικότερα σε μια δύσκολη θέση.

Έτσι λοιπόν, σήμερα, φτάσαμε στο σημείο να παρακαλάμε για το άνοιγμα των Φυλακών Νικηφόρου, όπου θα ανοίξουν συνολικά 258 θέσεις εργασίας, βέβαια μέσω του δημόσιου  τομέα, και στον τομέα των υπηρεσιών καμία παραγωγική θέση. Και πάνω απ’ όλα, όπως τόνισαν τα κυβερνητικά στελέχη που βρέθηκαν στη Δράμα την Τετάρτη και την Πέμπτη, θα τηρηθούν κριτήρια εντοπιότητας.

Drama_1

Μόνο 70 θέσεις!

Ο αριθμός των νέων θέσεων που δίνει λοιπόν το σύστημα Εργάνη του Υπουργείου Εργασίας, κατά το μήνα Μάιο εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού στον ιδιωτικό τομέα, είναι μόνο 70 θέσεις.

Στο ίδιο διάστημα, η Καβάλα καταγράφει τριψήφιο αριθμό νέων εργαζομένων και μάλιστα αγγίζει τα 597 άτομα. Στη Θάσο, καταγράφονται ξεχωριστά 127 θέσεις εργασίας, στον Έβρο 360, στην Ξάνθη 187 και στη Ροδόπη 192.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, για το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2020, στη Δράμα δημιουργήθηκαν 427 θέσεις απασχόλησης, 712 στην Καβάλα, 120 στην Θάσο, 458 στον Έβρο, 220 στην Ξάνθη και 229 στη Ροδόπη.
Όπως αναφέρεται στην αξιολόγηση των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για τον μήνα Μάιο: «Κατά το μήνα Μάιο 2020 καταγράφεται αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 32.975 θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Μαΐου 2020, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 99.257, ενώ οι αποχωρήσεις σε 66.282. Από τις 66.282 συνολικά αποχωρήσεις, οι 37.160 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 29.122 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Μαΐου 2020 και Μαΐου 2019, προκύπτει μειωμένη επίδοση κατά 72.309 λιγότερων θέσεων εργασίας για τον Μάιο 2020 (θετικό ισοζύγιο 32.975 θέσεων εργασίας) έναντι θετικού ισοζυγίου (105.284) τον Μάιο του 2019. Εξέλιξη που κατά κύριο λόγο οφείλεται στον μειωμένο αριθμό εποχικών προσλήψεων (224.267 λιγότερες προσλήψεις τον Μάιο 2020 σε σχέση με τον Μάιο του 2019) σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που σχετίζονται με τον τουρισμό εξαιτίας της έλευσης της πανδημίας του COVID-19.

Η επίδοση του φετινού Μαΐου σε συνδυασμό με την αντίστοιχη χαμηλή επίδοση λόγω COVID-19 των μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2020 επηρεάζουν αντίστοιχα δυσμενώς και το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης του Α’ πενταμήνου 2020.

Ειδικότερα για την περίοδο Ιανουάριος – Μάιος 2020, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 612.048 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 606.222, εκ των οποίων οι 339.826 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 266.396 οικειοθελείς αποχωρήσεις.