Δρομολογείται η διαδικασία για αυτοψία
από το Δασαρχείο Δράμας μόνο
για τις λεύκες στην Αγία Βαρβάρα
Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα από την πτώση δέντρων στην Αγία Βαρβάρα
Του Θανάση Πολυμένη
ΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ τρεις το μεσημέρι της Τετάρτης 1 Ιουλίου, στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, συμπολίτες μας απολαμβάνουν το γεύμα τους σε ταβέρνα της περιοχής, από την πλευρά της οδού 19ης Μαΐου. Ξαφνικά, δύο τεράστιες λεύκες πολλών μέτρων ύψους, ξεριζώνονται κυριολεκτικά και πέφτουν. Η μία απ’ αυτές, συγκρατείται όλως τυχαίως από δυο πλατάνια που βρίσκονται μπροστά της ενώ έχει ξεριζωθεί, και η δεύτερη ακουμπάει στον τελευταίο όροφο της πολυκατοικίας. Και τελικά, μόνο από καθαρή τύχη δεν είχαμε τραυματίες, καθώς από κάτω σε ταβέρνα της περιοχής, υπήρχαν συμπολίτες μας.
Δεν υπήρχε αέρας, δεν υπήρχαν έντονα καιρικά φαινόμενα, παρ’ όλα αυτά, τα δύο τεράστια δέντρα έπεσαν. Επειδή απλά ήταν γέρικα και δεν άντεξαν άλλο! Τελικά τα δέντρα δεν πεθαίνουν πάντα όρθια, αλλά ενίοτε μπορεί και να πέφτουν. Και όταν πέφτουν μέσα στις πόλεις, σε περιοχές με συγκέντρωση κόσμου, τότε κάποιοι άνθρωποι μπορεί να κινδυνεύουν.
Πολλοί θα θυμούνται ακόμα και σήμερα όταν πριν από μερικά χρόνια, μέσα στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, ένα μεγάλο κλαδί είχε σπάσει από κάποιο δέντρο, τραυματίζοντας σοβαρά μια νύφη, η οποία εκείνη την ώρα έβγαζε τις φωτογραφίες τους γάμου της.
Αφενός, θα πρέπει να πούμε ότι η υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Δράμας βρέθηκε άμεσα στο περιστατικό και έκανε ολονύχτιες προσπάθειες για να βγάλει τα δέντρα από εκεί που έπεσαν. Το πρόβλημα ήταν ότι έπρεπε να έρθει μεγάλος γερανός από την Καβάλα, ο οποίος έφτασε στο περιστατικό στις 7 το απόγευμα, προκειμένου να συγκρατήσει τους μεγάλους κορμούς ώστε να μπορέσουν να κοπούν χωρίς να υπάρξουν άλλα προβλήματα, ζημιές ή τραυματισμοί.
Η αλήθεια είναι ότι η επιχείρηση αυτή κράτησε πολλές ώρες, μέχρι και τα ξημερώματα της Πέμπτης. Όλη τη νύχτα, συνεργεία του Δήμου προσπαθούσαν να μαζέψουν … τα ασυμμάζευτα θα έλεγε κανείς! Και γιατί το λέμε αυτό; Γιατί, θα έπρεπε αυτά τα δύο τεράστια δέντρα, οι δύο γέρικες λεύκες να είχαν κοπεί και να είχαν απομακρυνθεί εδώ και αρκετό καιρό.
Όπως επεσήμανε στον «Πρωινό Τύπο» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Πρασίνου κ. Μουρβετίδης, «τα δέντρα ήταν ηλικίας 40 ετών και έπεσαν επειδή το ριζικό τους σύστημα δεν άντεξε».
Κάθε ένα από αυτά ζύγιζε περίπου 9 τόνους και είναι πραγματικά σημαντικό αυτό, να καταλάβουμε τι θα γινόταν αν τα πλατάνια και η πολυκατοικία δεν σταματούσαν την πτώση τους. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, τελικά κόπηκαν και τα δύο πλατάνια, τα οποία δέχθηκαν το μεγάλο βάρος, καθώς παρουσίασαν επικίνδυνη κλήση. Όπως τόνισε στον «Π.Τ.» ο κ. Μουρβετίδης, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει διαδικασία ώστε να γίνει αυτοψία από το Δασαρχείο Δράμας μόνο για τις λεύκες, και όταν αυτή ολοκληρωθεί να προβεί ο Δήμος σε ένα καθάρισμα των επικίνδυνων δέντρων.
Τι γίνεται με τα δέντρα;
Το πρόβλημα είναι μεγάλο και σοβαρό και θα πρέπει να εξεταστεί από πολλές πλευρές. Πληροφοριακά, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, τόσο για το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας όσο και το δημοτικό κήπο, ο Δήμος Δράμας έχει ολοκληρώσει δύο διαχειριστικές μελέτες. Σ’ αυτές έχει γίνει καταγραφή των χώρων και των δέντρων, αλλά ακόμα ορίζονται και οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των χώρων.
Υπεύθυνος για την υλοτομία, το κλάδεμα και την περιποίηση είναι ο Δήμος Δράμας. Παρ’ όλα αυτά, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με δέντρα που παρουσιάζουν ασθένειες ή έχουν γεράσει ξεπερνώντας την ηλικία τους ή υπάρχουν άλλα προβλήματα πτώσης, τότε ειδοποιείται το Δασαρχείο Δράμας, το οποίο οφείλει να κάνει άμεσα αυτοψία στο χώρο. Και τέλος, είναι η μοναδική υπηρεσία που μπορεί να αποφασίσει για την κοπή ή την αποξήλωση του δέντρου.
Φαίνεται ότι για τα δύο συγκεκριμένα δέντρα ή και άλλα της περιοχής, υπήρχαν παλαιότερα παράπονα από περίοικους, τα οποία διαβιβάστηκαν αρχικά προς το Δήμο και στη συνέχεια προς το Δασαρχείο. Αυτό πρέπει να έγινε πριν από ένα ή δυο χρόνια, παρ’ όλα αυτά δυστυχώς δεν γνωρίζουμε το αποτέλεσμα… ή τουλάχιστον το αποτέλεσμα το είδαμε τώρα: δύο τεράστια δέντρα να πέφτουν μόνα τους και μόνο από καθαρή τύχη δεν είχαμε τραυματισμούς ή ακόμα και νεκρούς!
Ο «Πρωινός Τύπος» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τη Δασάρχη Δράμας κα. Θεοδωρίδου, όμως δεν κατέστη εφικτό, καθώς απουσίαζε σε άδεια.
Παρ’ όλα αυτά, οι αρμόδιοι θα πρέπει να δουν το θέμα αυτό πολύ σοβαρά, καθώς όπως είδαμε, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί.