Ποιος έχει τελικά την ευθύνη
για τα δέντρα στην Αγία Βαρβάρα
και το δημοτικό κήπο της Δράμας;
Δυο αντίστοιχες διαχειριστικές μελέτες καθορίζουν ευθύνες και ενέργειες
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ με τις δύο μεγάλες λεύκες που έπεσαν το μεσημέρι της Τετάρτης 1 Ιουλίου στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, έχει αναδείξει για άλλη μια φορά ένα πολύ σοβαρό θέμα: το κλάδεμα των δέντρων, αλλά και το κόψιμό τους σε περίπτωση επικινδυνότητας.
Μετά από ένα πρώτο σημείωμα για το θέμα την περασμένη εβδομάδα, ο «Πρωινός Τύπος» αναζητεί για το ποιος έχει τελικά την ευθύνη για το κλάδεμα ή το κόψιμο των δέντρων, αλλά και τον οποιοδήποτε έλεγχο στην περιοχή. Τα δύο μεγάλα πάρκα στο κέντρο της πόλης, μπορεί να είναι φορέας περιβαλλοντικής ομορφιάς και όχι μόνο, παρ’ όλα αυτά χρειάζεται μια συστηματική αυτοψία στην περιοχή, προκειμένου να αποφεύγονται ατυχήματα του είδους.
Όπως είναι γνωστό, κυριολεκτικά μέρα μεσημέρι, χωρίς μπουρίνι, δυνατό αέρα ή καταιγίδα, δύο τεράστιες λεύκες 9 τόνων η κάθε μία, ξεριζώθηκαν και έπεσαν. Η μία ακούμπησε σε δυο πλατάνια και η δεύτερη στον πέμπτο όροφο μιας πολυκατοικίας.
Από κάτω υπήρχε μια ταβέρνα στην περιοχή, όπου βρισκόντουσαν άνθρωποι και μόνο από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τη Δασάρχη Δράμας κ. Σοφία Θεοδωρίδου, μας είπε ότι η ίδια δεν γνώριζε το θέμα ενδελεχώς, αλλά ούτε υπήρχε πριν από το περιστατικό κάποια καταγγελία ή ενόχληση από κατοίκους ή από το Δήμο, για τα δύο συγκεκριμένα δέντρα. Και όπως διαβεβαίωσε, δεν ζητήθηκε από την υπηρεσία να γίνει οποιαδήποτε αυτοψία.
Όπως η ίδια σημείωσε, η Διαχειριστική Μελέτη για το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, αλλά και το δημοτικό κήπο που έχει γίνει από το Δήμο Δράμας και έχει εγκριθεί, προβλέπει τις ευθύνες και τις ενέργειες που οφείλουν να γίνονται κυρίως από το Δήμο Δράμας, για όλες τις εργασίες εντός των δύο πάρκων. Με τη διαφορά ότι, σε κάθε ενέργεια, ο Δήμος θα πρέπει να παίρνει την άδεια της υπηρεσίας, ή όποιων υπηρεσιών σχετίζονται με τις όποιες παρεμβάσεις.
Πάντως, η ίδια διευκρίνισε ότι, «όποτε έχει ζητηθεί να κοπούν κάποια δέντρα για λόγους επικινδυνότητας ή κάτι άλλο, η υπηρεσία έχει εγκρίνει άδειες υλοτομίας. Για τα δύο που έπεσαν όμως δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο».
Διευκρινίζει τέλος η κα. Θεοδωρίδου, ότι θα πρέπει να διερευνηθεί και το ζήτημα των ιδιοκτησιών στο σημείο, καθώς είναι οριακά με τη Διαχειριστική Μελέτη και τα όρια του πάρκου. Όπως είπε μάλιστα, υπάρχουν ζητήματα ιδιοκτησίας τα οποία δεν έχουν ξεκαθαρίσει πλήρως.
Σύμφωνα πάντα με τη Διαχειριστική Μελέτη, η οποία εγκρίθηκε το Νοέμβριο του 2018 από τη Διεύθυνση Δασών Δράμας, το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας έχει συνολική έκταση 76.068 τ.μ. και αποτελείται από δύο διακριτούς χώρους – τμήματα: α) Το βόρειο τμήμα «Πάρκο Πηγών Αγίας Βαρβάρας» που αποτελεί και το κύριο χώρο που έχει διαμορφωθεί ως πάρκο βάσει Ειδικής Χωροταξικής Μελέτης που περικλείεται από τις οδούς: Αγίας Βαρβάρας, Θεοτοκοπούλου, Ορφέως, 19ης Μαΐου, Πατρ. Διονυσίου και Αιγαίου συνολικής έκτασης 49.375 τ.μ. β)Το νοτιοδυτικό τμήμα εκατέρωθεν του ρέματος της Αγίας Βαρβάρας που περικλείεται από τις οδούς: Πατρ. Διονυσίου, Επαρχιακή Οδό Δράμας-Πρώτης, Παγγαίου και Αιγαίου έκτασης 26.693. Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας του Δήμου Δράμας βρίσκεται εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου.
Σύμφωνα με τη μελέτη, από τη συνολική έκταση των 76.068 τ.μ ο Δήμος Δράμας υπό τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στη μελέτη φέρεται να έχει στην ιδιοκτησία του μια έκταση συνολικού εμβαδού 22.480,50 τ.μ. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διενέργεια οποιασδήποτε εργασίας πραγματοποιηθεί στις υπόλοιπες εκτάσεις είναι να υπάρχει η έγγραφη συναίνεση των ιδιοκτητών.
Στη μελέτη γίνεται μια πλήρης καταγραφή και αποτύπωση της υφιστάμενης βλάστησης και προτείνονται διάφοροι δασοκομικοί χειρισμοί. Για οποιαδήποτε υλοτομία – απομάκρυνση ιστάμενων δένδρων είναι απαραίτητο να κατατεθεί σχετικό αίτημα στο Δασαρχείο Δράμας που θα αξιολογηθεί και θα απαντηθεί ανάλογα με την έκδοση ή μη της σχετικής άδειας υλοτομίας.
Σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 3 της Υ.Α 133384/6587/2015-ΦΕΚ 2828/Β΄/2015, οι υφιστάμενες υποδομές και εγκαταστάσεις παραμένουν, ανεξαρτήτως εάν υπερβαίνουν τα όρια που ορίζονται από αυτήν εφόσον ανεγέρθηκαν με τις προβλεπόμενες εγκρίσεις ή περιλαμβάνονται στον αρχικό σχεδιασμό του χώρου πρασίνου.
Με άλλη μελέτη θα πρέπει να εξετασθεί εκ νέου η χωροθέτηση των φωτιστικών σωμάτων, και αν αυτά δεν επαρκούν τότε να εξετασθεί αν είναι απαραίτητη η τοποθέτηση νέων, προκειμένου να αποφευχθεί η φωτορύπανση αλλά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την εγκατάσταση ορνιθοπανίδας.
Στο τέλος κάθε χρόνου ο Δήμος Δράμας θα πρέπει να καταθέτει εγγράφως στο Δασαρχείο Δράμας, υπόμνημα των ενεργειών στις οποίες έχει προβεί για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει. Στην περίπτωση μη επίτευξης κάποιων στόχων ο Δήμος Δράμας θα πρέπει να ενημερώσει το Δασαρχείο Δράμας για τους λόγους αδυναμίας επίτευξης των ετήσιων στόχων.
Στο τεύχος της Διαχειριστικής Μελέτης του πάρκου Αγίας Βαρβάρας του Δήμου Δράμας συμπεριλαμβάνεται ενδεικτικός προϋπολογισμός , οποίος ανέρχεται στο ποσό των 3.793.000 ευρώ.