Περιοδεία του υπ. Μακεδονίας – Θράκης Θ. Καράογλου στη Δράμα
Σημαντικό πρόβλημα η υπογεννητικότητα
στους Δήμους Νευροκοπίου και Παρανεστίου
► Σοβαρά ζητήματα για το Νομό Δράμας και όχι μόνο τέθηκαν από τους αιρετούς της Δράμας
► Αλλαγές στις αρμοδιότητες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και επιστροφή του 42% για εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών
Του Θανάση Πολυμένη
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ στο Νομό Δράμας έκανε χθες το πρωί, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος επισκέφθηκε με τη σειρά τους Δήμους της Π.Ε. όπου και συνομίλησε με τους δημάρχους Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδη, Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδη, Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, Δοξάτου κ. Ζεκερίδη και Δράμας κ. Μαμσάκο, καθώς και τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαδόπουλο. Τέλος, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Γεωργιάδη, όπου συζήτησε θέματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα στο Νομό Δράμας και όχι μόνο.
Μετά από συζήτηση που είχε ο κ. Καράογλου με το δήμαρχο Δράμας, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα έργα που συζήτησαν με τον κ. Μαμσάκο, ξεκινώντας από τον οδικό άξονα Δράμας – Αμφίπολης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Δράμα το δικαιούται, και είναι η μοναδική πόλη μαζί με την Έδεσσα που δεν έχουν συνδεθεί με την Εγνατία Οδό». Στο σημείο αυτό θύμισε ότι ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε αναφερθεί και ονομαστικά στο έργο αυτό ότι θα γίνει κατά τη διακυβέρνηση του ιδίου.
Ο κ. Καράογλου αναφέρθηκε επίσης και στη Σιδηροδρομική Εγνατία, λέγοντας ότι, «στα πλαίσια της χάραξης της νέας σιδηροδρομικής οδού, θα πρέπει να υπάρξει ένας κλάδος ο οποίος θα έρχεται στη Δράμα, γιατί είναι μια πόλη η οποία ιστορικά είχε πάντοτε το σιδηρόδρομο» ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά «και ο Άγιος Βασίλης στη Δράμα με το σιδηρόδρομο φτάνει…».
Όπως είπε, «ο σιδηρόδρομος είναι ένα εργαλείο που σε όλες τις χώρες του κόσμου είναι το πρώτο μέσο μαζικής μεταφοράς, είναι απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη μιας περιοχής». Ο κ. Καράογλου υποσχέθηκε ότι «παρ’ όλο που δεν είναι της αρμοδιότητάς μου, θα είμαι σύμμαχος και συμπαραστάτης στην προσπάθεια να γίνουν πράξη και τα δύο, να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν, γιατί η Δράμα έχει πολλές δυνατότητες αρκεί να τις αξιοποιήσουμε και να υλοποιήσουμε τα έργα που κακώς, αδίκως, τόσα χρόνια έχει στερηθεί».
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Δράμας κ Μαμσάκος, σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντική η σύνδεσή μας με την Εγνατία Οδό και επιτέλους πρέπει να γίνουν πράξη όλες αυτές οι δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Αναφορικά με την χάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής, είπε ότι «δεν μπορεί με τίποτα η Δράμα να είναι έξω από τις εξελίξεις και του ζητήσαμε να είναι συμπαραστάτης στην προσπάθειά μας».
Υπογεννητικότητα σε Δήμους της Π.Ε. Δράμας
Ο κ. Καράογλου αναφέρθηκε επίσης και στις επισκέψεις του στους υπόλοιπους Δήμους του Νομού: Κ. Νευροκοπίου, Προσοτσάνης, Παρανεστίου και Δοξάτου. Όπως είπε, «τα χαρακτηριστικά δεν είναι ίδια σε όλες τις περιοχές και σε όλους τους Δήμους. Για παράδειγμα στο Δήμο Νευροκοπίου και στο Δήμο Παρανεστίου, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με την αρνητική δημογραφική εξέλιξη, την υπογεννητικότητα, με τη μείωση του αριθμού των κατοίκων, με τα προβλήματα γενικά που αντιμετωπίζουν οι περιοχές που φθίνουν πληθυσμιακά.
Στους Δήμους Δοξάτου, Δράμας και Προσοτσάνης, τα χαρακτηριστικά είναι εντελώς διαφορετικά. Είναι τρεις Δήμοι οι οποίοι αναπτύσσονται, έχουν βεβαίως τα προβλήματά τους, προφανώς δεν έχουν καμιά σχέση με τους άλλους Δήμους που είναι σε πιο δύσκολη θέση.
Θεωρώ ότι το πρόβλημα της υπογεννητικότητας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε εθνικό επίπεδο, αλλά ειδικότερα στις περιοχές αυτές θα πρέπει να υπάρχουν γενναία κίνητρα στα οποία αναφέρθηκαν οι δήμαρχοι και του Παρανεστίου και του Νευροκοπίου για να παραμείνουν οι ήρωες κάτοικοι στην περιοχή αυτή και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα».
Παπαδόπουλος: Χερσαία σύνορα και αρχαιολογικοί χώροι
Κατά την επίσκεψη του υφυπ. Μακεδονίας – Θράκης στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαδόπουλου, ο δεύτερος αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα του οδικού άξονα Δράμας – Αμφίπολης, της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, ενώ έκανε και κάποιες άλλες ιδιαίτερες αναφορές, όπως το θέμα με τα κλειστά χερσαία σύνορα.
Όπως είπε σχετικά με αυτό το ζήτημα, «δεν υπάρχει δίοδος πλην του Προμαχώνα από εδώ μέχρι και τα σύνορα με την Τουρκία. Είναι σημαντικό γιατί βιώνουμε καθημερινά την πίεση των επιχειρηματιών. Περιμέναμε όλοι να φτάσει Ιούλιος και Αύγουστος για να υποδεχθούμε τους τουρίστες. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην τοπική οικονομία της Δράμας, της Καβάλας και όλης της Περιφέρειας».
Όπως συμπλήρωσε, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα συνεργεία του ΕΟΔΥ για να προβούν σε ελέγχους δειγματοληψίας για τον κορωνοϊό και ζήτησε τη βοήθεια του κ. Καράογλου.
Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε ιδιαίτερα αναφορά στο έργο της ΟΧΕ Εγνατίας, και μίλησε για το δρόμο με τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, ενώ διευκρίνισε ότι υπάρχει ένας ναός ανάμεσα στις Κοινότητες Αγίου Αθανασίου και Κεφαλαρίου, «ο οποίος φέρει την σφραγίδα της τότε εποχής του Αποστόλου Παύλου και είναι το πρώτο βαπτιστήριο της πρώτης χριστιανής της Λυδίας» και ζήτησε να συνδράμει στην κατεύθυνση αυτού του ιστορικού σημείου.
Μεταφορά μαθητών
Ο κ. Παπαδόπουλος, ζήτησε επίσης τη συνδρομή του υφυπουργού κ. Καράογλου, για τη μεταφορά των προσφυγόπουλων από τη δομή φιλοξενίας στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας προς τα σχολεία της πόλης της Δράμας όπου φοιτούν. Όπως είπε, ζήτησε ο ίδιος από τα αρμόδια υπουργεία να καλυφθεί το ποσό των 50.000 για τη μεταφορά τους.
Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα, ότι μέχρι σήμερα δεν έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη μεταφορά των μαθητών του γενικού πληθυσμού του Νομού Δράμας, από την έδρα τους, στα σχολεία. «Αυτό έπρεπε να γίνει από χθες. Πρέπει, βάσει του ΦΕΚ, αυτό να τρέξει αύριο. Το ποσό αυτό θα βρεθεί από εμάς από τους ΚΑΠ», και ζήτησε από τον κ. Καράογλου να βοηθήσει σ’ αυτόν τον τομέα.
Μετατάξεις υπαλλήλων
Παρών στη συνάντηση αυτή ήταν και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβούλιου Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα της κινητικότητας των υπαλλήλων σε όλη την Περιφέρεια, καθώς παρουσιάζονται έντονα προβλήματα από τις μετατάξεις.
Ο κ. Παπαθεοδώρου ζήτησε την τροποποίηση του σχετικού άρθρου, ώστε το ποσοστό του 64% που προβλέπεται στο σύνολο της Περιφέρειας, να αφορά μόνο ανά Περιφερειακή Ενότητα.
Ζήτησε επίσης, να δοθεί η δυνατότητα μέσω των ΚΑΠ, οι Περιφέρειες, να μπορούν να προσλαμβάνουν εποχιακό προσωπικό (τα γνωστά δίμηνα), τα οποία μπορούν να προσλαμβάνουν οι Δήμοι, όχι όμως οι Περιφέρειες. Τα άτομα αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες θέσεις εργασίας, όπως για καθαριότητα και ευπρεπισμό των δημοσίων χώρων.
Πρωτογενής τομέας
Σε προβλήματα του πρωτογενή τομέα αναφέρθηκε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης επί Αγροτικών θεμάτων κ. Ζιμπίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των εργατών κατά τη συγκομιδή της πατάτας στο Νευροκόπι, ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα σ’ αυτό τον τομέα με τα εργόσημα και άλλα ζητήματα.
Επίσης, ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα μελετών άμεσα για τους ΤΟΕΒ τις οποίες θα κάνουν οι ίδιοι, καθώς αυτοί τα τελευταία χρόνια έχουν βαλτώσει κυριολεκτικά.
Ζήτησε επίσης την επέκταση της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας, λέγοντας ότι ενώ καλύπτεται για παράδειγμα όλη η Θεσσαλία, η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης δεν έχει καμιά προστασία από το χαλάζι.
Ζήτησε τέλος να μάθει τι θα γίνει με το ζήτημα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, καθώς υπάρχουν πολλά προβλήματα σε σχέση με τη λειτουργία τους.
Καράογλου: Αλλαγές στις αποκεντρωμένες και στους ΟΤΑ
Ο κ. Καράογλου απάντησε ότι, όσον αφορά τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και εξήγησε ότι υπάρχει πρόθεση να υπάρξει νομοσχέδιο το φθινόπωρο που θα ρυθμίζει το καθεστώς και τις αρμοδιότητες των Αποκεντρωμένων σε σχέση με το κεντρικό κράτος, τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Η άποψη που υπάρχει είναι ότι οι αρμοδιότητές τους να μεταφερθούν είτε στους Δήμους είτε στις Περιφέρειες και παράλληλα να ρυθμιστεί το εκλογικό σύστημα στους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, ώστε να μπορεί ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης να διοικεί με το 40% ή 42% και να μην είναι όμηρος καταστάσεων και εκβιασμών.
Όσον αφορά το ζήτημα των χερσαίων συνόρων, διευκρίνισε ότι για τον ίδιο θα έπρεπε να είναι ανοικτές όλες οι δίοδοι με τα χερσαία μας σύνορα με τα 4 κράτη γείτονές μας (Τουρκία, Βουλγαρία, Σκόπια, Αλβανία ). «Εγώ θέλω να ανοίξουν αν είναι δυνατόν αύριο και οι 13 χερσαίοι συνοριακοί σταθμοί». Σημείωσε όμως ότι υπάρχει ένα «αλλά», «όσον αφορά τη δημόσια υγεία» λέγοντας ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ιδιαίτερα στη Σερβία με την πανδημία του κορωνοϊού. Όπως είπε, «αν εξελιχθούν ομαλά τα πράγματα, τότε τα σύνορα θα ανοίξουν αμέσως για να δεχθούμε τον κόσμο από τα Βαλκάνια».