Home > νέα > Βαλτώνουν χωρίς μελέτες οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ)- Στον «Π.Τ.» o Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικών Θεμάτων

Βαλτώνουν χωρίς μελέτες οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ)- Στον «Π.Τ.» o Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικών Θεμάτων

Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικών Θεμάτων στον «Π.Τ.»

Βαλτώνουν χωρίς μελέτες

οι Τοπικοί Οργανισμοί

Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ)

► Αναγκαία η αλλαγή νομοθεσίας ώστε να δίνονται οι μελέτες σε ιδιώτες

► Αδυναμία από τις υπηρεσίες της Π.Ε. Δράμας να ωριμάσουν μελέτες

λόγω έλλειψης χρόνου και προσωπικού

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΟΛΥ σοβαρό πρόβλημα της ανυπαρξίας μελετών για εγγειοβελτιωτικά έργα στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), έθεσε υπόψη του υφυπ. Μακεδονίας –Θράκης κ. Καράογλου, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης ΑΜΘ Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Ζιμπίδης.

Όπως επισημαίνει στον «Π.Τ.» ο κ. Ζιμπίδης, «το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό» και ο ίδιος έχει ήδη ενοχλήσει την κεντρική ηγεσία του Υπ. Υποδομών και Μεταφορών, στου οποίου την αρμοδιότητα ανήκει και η οποία ναι μεν το βλέπει θετικά, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη.

Όπως είναι γνωστό, οι ΤΟΕΒ δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε μελέτες, ενώ αυτές μέχρι σήμερα τις αναλαμβάνουν οι Περιφερειακές Ενότητες όπου ανήκουν  οι ΤΟΕΒ μέσω Περιφέρειας. Το πρόβλημα είναι ότι οι Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων των Π.Ε. όπως της Δράμας, και ειδικότερα το Τμήμα Δομών και Περιβάλλοντος, είναι ήδη επιβαρυμένα από όγκο μελετών έργων, ενώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού.

Όπως επισημαίνει στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Ζιμπίδης, εξαιτίας αυτής της κατάστασης, δεν υπάρχει η ευχέρεια να γίνονται μελέτες για τους ΤΟΕΒ, καθώς πρόκειται για πολλά διάφορα μικρά έργα, με αποτέλεσμα αυτή την ώρα οι ΤΟΕΒ να έχουν βαλτώσει κυριολεκτικά, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Αναλυτικότερα, ο κ. Ζιμπίδης εξηγεί ότι «υπάρχουν πολλά προβλήματα στα εγγειοβελτιωτικά έργα, είτε από κανάλια που έχουν γεμίσει, είτε από έργα άρδευσης, τσιμέντα και αγωγοί που έχουν χαλάσει κτλ. Για να γίνει μια οποιαδήποτε παρέμβαση, χρειάζεται μια μελέτη. Αυτές τις μελέτες πρέπει να τις αναλάβει η υπηρεσία, η οποία όμως δεν έχει την ευχέρεια, γιατί πρέπει να αφήσει κάποιες άλλες μελέτες στην αναμονή. Είναι τόσο μεγάλος ο όγκος των μελετών, που δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν όλες».

Στην ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει, ο κ. Ζιμπίδης διευκρινίζει ότι «θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να δίνονται αυτές οι μελέτες σε ιδιώτες μελετητές. Αυτό όμως για να γίνει θα πρέπει να υπάρξει μια ανάλογη νομοθετική ρύθμιση. Θα πρέπει άμεσα να τροποποιήσουν το νόμο και να μας δώσουν τη δυνατότητα να δίνουμε τις μελέτες σε εξωτερικούς συνεργάτες και να ολοκληρώνονται γρήγορα για να μπορούμε να απορροφούμε τα χρήματα».

Όπως εξηγεί επίσης, «πρέπει να έχουμε έτοιμες μελέτες με ωριμότητα, ώστε αυτές να ενταχθούν στο επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027 ώστε να γίνουν έργα στους ΤΟΕΒ. Για να ωριμάσει μια μελέτη χρειάζεται τουλάχιστον μια διετία ή τριετία. Και μάλιστα τέτοιες μελέτες μπορούν να χρηματοδοτήσουν και οι Δήμοι, οι οποίοι φυσικά αντιμετωπίζουν όμοια προβλήματα».