Στάση εργασίας χθες από τις καθαρίστριες του Νοσοκομείου Δράμας
Σε λίγους μήνες λήγουν οι συμβάσεις
33 καθαριστριών, 10 τραπεζοκόμων
και 7 φυλάκων στο Νοσοκομείο Δράμας
ΣΤΑΣΗ εργασίας πραγματοποίησαν χθες οι συμβασιούχες καθαρίστριες του Νοσοκομείου Δράμας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, οι συμβάσεις των καθαριστριών λήγουν τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ενώ των εργαζομένων στη φύλαξη, αλλά και των τραπεζοκόμων λήγουν τον Ιανουάριο του 2021.
Όπως δήλωσε στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, «στο μέσον του χειμώνα και με την κατάσταση που επικρατεί, με την κρισιμότητα της έξαρσης (σ.σ. για τον κορωνοϊό), εμείς θα έχουμε πρόβλημα με την καθαριότητα στο Νοσοκομείο».
Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας, ζητάει την άμεση έκδοση προκήρυξης για την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων με μόνιμο προσωπικό, καθώς και τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου, «σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην υγεία μειώνεται συνεχώς, αφού από το 2018 δεν έχει ολοκληρωθεί καμία προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην έχουν αντικατασταθεί ούτε οι πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις 3.500 υγειονομικών, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις (με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς) ξεπερνούν τις 30.000 και οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.
Ταυτόχρονα, αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απόλυσης είναι χιλιάδες εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου) που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες και αναπληρώνουν ένα σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων».
33 καθαρίστριες στο Νοσοκομείο Δράμας
Σήμερα υπηρετούν συνολικά 33 καθαρίστριες στο Νοσοκομείο Δράμας, των οποίων η σύμβαση λήγει τον Δεκέμβριο 2020, ενώ υπάρχουν 10 τραπεζοκόμοι και 7 φύλακες των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τον Ιανουάριου του 2021.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων, «συχνά αντιμετωπίζονται με τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων, που από τη μια «αναγνωρίζουν το ρόλο τους» και δίνουν, σε ορισμένες περιπτώσεις – κάτω από την πίεση κινητοποιήσεων και το φόβο «ξαφνικής κατάρρευσης» των ήδη υποστελεχωμένων μονάδων – παράταση στις συμβάσεις αλλά αρνούνται το δίκαιο αίτημα για μονιμοποίησή τους.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ψήφιση νόμου, το 2018, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που βάζει πρόσθετα εμπόδια στη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου καθώς και η απόρριψη από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ της πρότασης 130 ομοσπονδιών και σωματείων για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος».
Τέλος, ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση έκδοση προκήρυξης για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες, στη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΚΕΕΛΠΝΟ, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου) και στην ανάκληση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των νοσοκομείων και πρόσληψη των εργολαβικών συναδέλφων με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα.