Από το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών του Ε.ΣΤ. Δράμας
Θερμομέτρηση στο κτίριο του Δικαστικού
Μεγάρου Δράμας από εθελοντές
του Ερυθρού Σταυρού Δράμας
Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Περι. Τμήματος Δράμας κα. Παπαδοπούλου
Του Θανάση Πολυμένη
ΔΡΑΣΗ θερμομέτρησης του κοινού πραγματοποιεί το Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού Δράμας, στις δύο εισόδους του Δικαστικού Μεγάρου στη Δράμα. Η δράση αυτή ξεκίνησε από χθες, μετά από αίτημα του Πρωτοδικείου Δράμας, και θα συνεχιστεί μέχρις ότου τα Δικαστήρια κλείσουν για τον Αύγουστο, όπως συνήθως γίνεται.
Η δράση της θερμομέτρησης, γίνεται για τους γνωστούς λόγους των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, και γίνεται σε κάθε πολίτη που θα εισέρχεται στο χώρο των Δικαστηρίων.
Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε με την πρόεδρο του Τμήματος Δράμας του Ερυθρού Σταυρού κα. Νίνα Παπαδοπούλου, η οποία δήλωσε ότι, «η δράση των θερμομετρήσεων έχει ξεκινήσει από τότε που ξεκίνησε το θέμα με τον κορωνοϊό. Ο Ερυθρός Σταυρός πηγαίνει και με τα δύο σώματα που διαθέτει, Νοσηλευτικής και Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών. Και με τα δύο αυτά Σώματα, πηγαίνουμε όπου μας καλέσουν και όσο μπορούμε να ανταποκριθούμε, γιατί οι ανάγκες είναι υψηλές και υπάρχει περίοδος με μεγάλη ζήτηση. Αυτό το διάστημα που υπάρχει νέα έξαρση, μας ζητήθηκε από το Πρωτοδικείο της Δράμας να γίνονται θερμομετρήσεις στις δύο εισόδους του κτιρίου».
Η ίδια τονίζει επίσης ότι, «τα μέτρα αυτά έχουν πάντα στόχο πάντα την πρόληψη και έχουμε συμμετάσχει με θερμομετρήσεις, στο κτίριο της Π.Ε. Δράμας (Διοικητήριο) και στο κτίριο του δημαρχείου. Εννοείται ότι είμαστε εξοπλισμένοι καταλλήλως, οι εθελοντές μας είναι εκπαιδευμένοι, και ο Ερυθρός Σταυρός είναι πάντα έτοιμος όπου τον καλούν».
Σε άλλο σημείο, επισημαίνει ότι έχουν συμμετάσχει επίσης σε δράσεις με την ΔΕΚΠΟΤΑ το τελευταίο διάστημα «και συμμετέχουμε όπου μας ζητηθεί. Πάντα λαμβάνουμε τα μέτρα και με τα νέα δεδομένα προσπαθούμε να προσφέρουμε. Υπάρχει ο εξοπλισμός, γάντια, μάσκες, προσωπίδες, αντισηπτικά κτλ».
Ερωτώμενη αν κατά τη διάρκεια της θερμομέτρησης, έχει τύχει άτομο που να έχει πυρετό ή να παρουσιάζει κάποια ύποπτα συμπτώματα, η κα. Παπαδοπούλου τονίζει: «Ευτυχώς όχι. Από όλα τα περιστατικά που έχουμε ελέγξει κανένας. Και αυτά όλα βέβαια καταγράφονται. Σε περίπτωση που υπάρξει άτομο με πιθανά συμπτώματα, καταγράφεται άμεσα, εννοείται ότι απαγορεύεται η είσοδος και το άτομο πηγαίνει για περαιτέρω εξετάσεις. Εμείς καταγράφουμε το περιστατικό, αναφέρουμε στην αρμόδια υπηρεσία η οποία μας έχει καλέσει και από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα είναι δουλειά του προσωπικού του Νοσοκομείου. Εμείς αναφέρουμε απλώς ότι το περιστατικό πρέπει να διερευνηθεί».
Στην ερώτηση αν ο Ερυθρός Σταυρός στη Δράμα έχει δεχτεί τηλεφωνήματα από πολίτες για να ζητήσουν συμβουλές για το ζήτημα του κορωνοϊού, η κα. Παπαδοπούλου επισημαίνει πως «δεν έχουμε δεχτεί πολλά τηλεφωνήματα. Ο ρόλος μας βεβαίως είναι συμβουλευτικός, αλλά δεν έχουμε το ρόλο να δώσουμε συμβουλές για κορωνοϊό. Μόνο αν γίνει κάτι εξειδικευμένο για το κοινό. Όλα αυτά βέβαια έχουν σταματήσει λόγω κορωνοϊού. Αυτό που γίνεται πάντως, εκεί που στοχεύουμε, είναι να έχουμε έτοιμο και «ετοιμοπόλεμο» το εθελοντικό προσωπικό μας. Αυτοί ξέρουν και μπορούν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις με κατάλληλους και πιστοποιημένους εκπαιδευτές».
Επισημαίνει τέλος, ότι, σε γενικό επίπεδο υπάρχει μεν ικανός αριθμό προσωπικού και εθελοντών, «αλλά πάντα χρειαζόμαστε. Γιατί τα πράγματα εξειδικεύονται και ο Ερυθρός Σταυρός έχει πάρα πολλές αρμοδιότητες. Μπορεί δηλαδή να δράσει σε πολλούς τομείς και πάντα χρειαζόμαστε παραπάνω άτομα».