Home > Πρώτο Θέμα > Ελέω Covid-19 η συζήτηση για τη μεταφορά της λαϊκής «έτρεξε» πιο γρήγορα- Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του αντιδημάρχου Οικονομικών Γ. Εφραιμίδη

Ελέω Covid-19 η συζήτηση για τη μεταφορά της λαϊκής «έτρεξε» πιο γρήγορα- Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του αντιδημάρχου Οικονομικών Γ. Εφραιμίδη

 Ελέω Covid-19 η συζήτηση

για τη μεταφορά της λαϊκής

«έτρεξε» πιο γρήγορα

 Δηλώσεις του αντιδημάρχου Οικονομικών Γ. Εφραιμίδη στον «Π.Τ.»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΤΟ θέμα της λαϊκής αγοράς της Δράμας και τις εξελίξεις που υπάρχουν, μίλησε χθες στον «Πρωινό Τύπο», ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Δράμας κ. Γιάννης Εφραιμίδης.

Όπως είναι γνωστό, το ζήτημα της μεταφοράς της λαϊκής αγοράς της Δράμας έχει ανοίξει πλέον οριστικά και σύντομα, σε δύο μήνες περίπου, θα παρθούν οι όποιες τελικές αποφάσεις.

Πρόκειται για μια κουβέντα η οποία έχει ξεκινήσει ήδη από τη δεκαετία του 1990 ακόμα, παρ’ όλα αυτά όμως μέχρι σήμερα, κανένας δεν έθεσε όρια σ’ αυτό το θέμα. Σήμερα, ελέω κορωνοϊού, η κουβέντα αυτή «έτρεξε» ακόμα περισσότερο, και αναγκάζει αυτή τη δημοτική αρχή να πάρει αποφάσεις για την οριστική μεταφορά της, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό. Το θέμα είναι ότι, στην όποια συζήτηση έχει ξεκινήσει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Εφραιμίδης, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη άποψη που να είναι υπέρ της μεταφοράς της ή όχι. Οι απόψεις είναι διαφορετικές και ο καθένας εμμένει σ’ αυτές.

Προ ημερών, ο Εμπορικός Σύλλογος είχε προτείνει να διενεργούνται δύο λαϊκές επί της οδού 19ης Μαΐου: την Πέμπτη με προϊόντα διατροφής αποκλειστικά και το Σάββατο με βιομηχανικά προϊόντα αποκλειστικά.

Από τα λεγόμενα του αντιδημάρχου κ. Εφραιμίδη στον «Π.Τ.», καταλαβαίνει κανείς ότι θα υπάρχουν δύο λαϊκές αγορές, και σίγουρα η μία μεγάλη θα είναι επί της οδού Χελμού. Ο κ. Εφραιμίδης, δεν θέλησε να δώσει ακόμα την άποψή του ολοκληρωμένη, παρ’ όλα αυτά εξηγεί ότι σίγουρα θα ωφελήσει την οικονομία της πόλης.

Πόλος έλξης η λαϊκή αγορά

Ερωτώμενος λοιπόν για το ποιες είναι οι γνώμες που έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα ο ίδιος και ποια είναι η θέση του απέναντι στην πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας για δύο λαϊκές την εβδομάδα, ο κ. Εφραιμίδης απαντά στον «Π.Τ.».

«Η λαϊκή, είναι ένα πρόβλημα, το οποίο δυστυχώς κανένας δεν το άγγιζε σοβαρά, για να δει τι μέλλει γενέσθαι γι’ αυτή την πόλη. Γιατί προφανώς ανήκει στους ανθρώπους, οι οποίοι οικονομικά σχετίζονται και δραστηριοποιούνται εκεί, αλλά ο οικονομικός αντίκτυπος είναι σε όλη την οικονομία της πόλης.

LAIKH ANAPLASIS copy

Καλώς ή κακώς, αποτελεί έναν πόλο έλξης κόσμου στην μητροπολιτική πόλη του Νομού Δράμας, και διαμορφώνει τις οικονομικές συνθήκες της αγοράς κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ένα επιπλέον βήμα για να βγάλουν αυτοί οι άνθρωποι τα έξοδά τους.

Δεν είναι ποσοτικά τα κριτήρια για τα οποία θα παρθεί η πρόταση η οποία θα καταθέσουμε. Δηλαδή, δεν κάθισα να σκεφτώ αν στη μία περίπτωση ο Εμπορικός Σύλλογος έχει 300 υπογραφές, αν οι έμποροι είναι 500 υπογραφές. Δεν πάμε σε τέτοια κριτήρια. Εμείς κοιτάμε την γενικότερη εικόνα, και το πώς η πρόταση την οποία έχουμε έτοιμη και επεξεργαζόμαστε – και μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα καταθέσουμε – να είναι κατά το δυνατόν η καλύτερη και να μπορεί να μετριάσει τα κακώς κείμενα που δημιουργούνται».

Ο Covid-19 «έτρεξε» το θέμα

Επισημαίνει ο κ. Εφραιμίδης ότι, στο ζήτημα της άδειας, η λαϊκή αγορά έτσι όπως λειτουργούσε μέχρι σήμερα, «δεν έχει και άδεια» και συνεχίζει: «Έτσι όπως λειτουργούσε, δημιουργούσε πολλά προβλήματα, και δεν μπορούσε να προχωρήσει η πόλη στην επόμενη ημέρα.

Εμείς πήραμε το πρόβλημα από την αρχή. Ξεκινήσαμε με συναντήσεις από τους φορείς. Για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει , αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς να έχεις πλήρη εικόνα. Αν δεν κατέβεις κάτω στην αγορά, αν δεν πας στο κάθε κατάστημα ξεχωριστά και αν δεν νοιώσεις στην αγορά τι συμβαίνει εσωτερικά, δεν θα μπορέσεις να δημιουργήσεις άποψη.

Πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να πούμε ότι δεν είναι ο Covid-19 που ξεκίνησε τη συζήτηση για τη λαϊκή. Ο Covid-19  μας έκανε να τρέξουμε πιο γρήγορα. Η συζήτηση για τη λαϊκή είχε ήδη ξεκινήσει, θα γινόταν σε ένα επίπεδο με την πάροδο του χρόνου, ώστε η πρόταση να είχε διαμορφωθεί πιο εύκολα και πιο κατανοητά προς το κοινό. Απλά λόγω του Covid-19 αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα. Και για να μην εθελοτυφλούμε ότι όταν φύγει ο Covid-19 θα είναι όλα ίδια, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι όλα αυτά τα μέτρα θα λειτουργήσουν ακόμα για ένα χρόνο τουλάχιστον».

EFRAIMIDHS GIANNHS

Η δυσλειτουργία…

Στην ερώτηση για το πώς λειτούργησε ο διαχωρισμός της λαϊκής αγοράς σήμερα, ο κ. Εφραιμίδης τονίζει:

«Η πρώτη πρόταση η οποία έγινε από μας για να λειτουργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αρχή και με δεδομένες τις συνθήκες εκείνη τη στιγμή ήταν ορθή. Από εκεί και μετά όμως όσο περνάει ο καιρός και αυξάνονται οι εκθέτες και μαθαίνει ο κόσμος τις δύο λαϊκές, βλέπω ότι υπάρχει μια δυσλειτουργία.

Άρα εγώ, μαζί με τη δημοτική αρχή, το δήμαρχο Δράμας και όλη την παράταξη, η πρόταση η οποία θα κατεβάσουμε, ως διαβούλευση προς το κοινό, θα είναι μια πρόταση, η οποία θα προσπαθήσει να καλύψει πολλά από τα «θέλω» της κοινωνίας, να μην δημιουργήσει οικονομικό πρόβλημα στο κέντρο, να δώσει ένα τόνο εξέλιξης και να είναι μια πρόταση  για τα επόμενα χρόνια και όχι για τα προηγούμενα».

Το πολιτικό κόστος

Ερωτώμενος αν υπάρξει πολιτικό κόστος γι’ όλα αυτά, συμφωνεί και τονίζει:

«Το πολιτικό κόστος, σε οποιαδήποτε απόφαση και αν πάρουμε, προφανώς θα είναι μεγάλο. Αλλά τουλάχιστον αυτή η διοίκηση δείχνει, ότι αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι ένα βήμα μπροστά, παρ’ όλο που το πολιτικό κόστος είναι μεγάλο. Δεν μπορούν να μας κατηγορήσουν, να μας κατακρίνουν αυτή τη στιγμή, ότι σκεφτόμαστε καθαρά μικροπολιτικά. Πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρο αυτό που κάνουμε και ότι σκεφτόμαστε για την επόμενη μέρα.

Και θα ήταν άδικο να γυρίσουμε εμείς να πούμε από νωρίς τι έχουμε να κάνουμε. Νομίζω ότι είναι πιο τίμιο να ζητάμε από τον καθένα την γνώμη του χωρίς να την κατευθύνουμε εμείς. Μετά απ’ αυτές τις γνώμες όπως του Εμπορικού Συλλόγου, του εμπορικού κομματιού της λαϊκής, των παραγωγών της λαϊκής, των ΤΑΞΙ, των ΚΤΕΛ και άλλων, θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια άποψη και μια εικόνα, η οποία πιστεύω θα ικανοποιεί ένα ποσοστό πάνω από 70% από τα ΄΄θέλω΄΄ όλων».

Υποδομές και πρόσβαση

Επισημάναμε στον κ. Εφραιμίδη, ότι όπου και όπως καταλήξει η λαϊκή αγορά της πόλης, χρειάζονται απαραίτητα υποδομές. Το τι θα γίνει μ’ αυτό το ζήτημα, με την άναρχη εικόνα που υπάρχει σήμερα, ο αντιδήμαρχος σημειώνει:

«Σήμερα, ότι και αν συμβεί και όπου και αν αποτυπωθούν η μία ή δύο λαϊκές, σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης, θα πρέπει να υπάρξουν τουαλέτες. Θα πρέπει να υπάρξει εύκολη πρόσβαση, δυνατότητα στα ΑμεΑ να μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους όπως όλος ο κόσμος, να υπάρξει εύκολο παρκάρισμα, οι αντίστοιχες στάσεις των μέσων συγκοινωνίας για να έχουν τη δυνατότητα αυτοί που θέλουν να χρησιμοποιήσουν αστικό, ΤΑΞΙ να έρθουν είτε στη μία είτε στην άλλη.

Όλα αυτά συζητιούνται, αποτυπώνονται στο χαρτί και θέλω να πιστεύω ότι μέχρι τέλος του Αυγούστου θα έχουμε τη δυνατότητα σε μια  συνέντευξη Τύπου να παρουσιάσουμε το σύνολο του πλάνου. Θα παρουσιάσουμε τι προτείνει η δημοτική αρχή, τις αλλαγές, που κατά την προσωπική μου γνώμη, δεν θα έχουν κοινωνικό αντίκτυπο στα οικονομικά του κέντρου. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, πιστεύω ότι τα νούμερα θα είναι θετικά.

Η πρόταση φυσικά θα συζητηθεί και με τις υπόλοιπες παρατάξεις προκειμένου προφανώς να διαφοροποιηθούν κάπου ή και να συμπορευθούν ακόμα μαζί μας.  Δεν σημαίνει ότι επειδή εμείς θα κατεβάσουμε μια πρόταση θα είναι σε όλα σωστά. Μπορεί κάτι να μας έχει ξεφύγει».