Μέχρι τέλος του 2021 αναμένεται
να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση
του Αράπ-Τζαμί στη Δράμα
Δηλώσεις της προϊσταμένης Συντήρησης Αρχαίων
και Νεωτέρων Μνημείων του Υπ. Πολιτισμού στον «Π.Τ.»
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ χωρίς διακοπή οι εργασίες αποκατάστασης του τεμένους Αράπ-Τζαμί που βρίσκεται στην πλατεία Δικαστηρίων στο κέντρο της πόλης της Δράμας, οι οποίες είχαν ξεκινήσει από τα τέλη του Φεβρουαρίου 2020.
Πρόκειται για το πρώτο έργο, το οποίο αφορά στη συντήρηση και αποκατάσταση του ζωγραφικού διάκοσμου, μαρμάρινων, μεταλλικών και κεραμικών στοιχείων του πρώην μουσουλμανικού τεμένους, προϋπολογισμού 469.300 ευρώ.
Όπως τονίζει στον «Πρωινό Τύπο» η προϊσταμένη Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπ. Πολιτισμού κα. Μερτζάνη, οι σχετικές εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει από το Φεβρουάριο και θα κρατήσουν μέχρι και το τέλος του 2021 ίσως και στις αρχές του 2022.
Η ομάδα για τη συντήρηση των έργων, αποτελείται από 8 άτομα με την ειδικότητα των συντηρητών και συγκεκριμένα:
– Δύο συντηρητές ΤΕ ειδικότητας ζωγραφικών έργων.
– Ένας συντηρητής ΤΕ ειδικότητας αρχαιολογικών έργων.
– Τέσσερις συντηρητές ΔΕ ειδικότητας ζωγραφικών έργων.
– Ένας συντηρητής ΔΕ ειδικότητας αρχαιολογικών έργων.
Ζωγραφικός διάκοσμος
Στο εσωτερικό, την πρόσοψη και το προστώο διατηρείται ζωγραφικός διάκοσμος, ο οποίος εκτελέστηκε σε δυο χρονικές περιόδους, η πρώτη με την κατασκευή του και η δεύτερη πιθανόν με την αλλαγή χρήσεων του κτιρίου μετά το 1913.
Ο ζωγραφικός διάκοσμος της πρώτης φάσης (τέμενος) έχει νεοκλασικές επιρροές, εντάσσεται σε μεγάλα ορθογώνια πλαίσια στους κάθετους τοίχους και συνίσταται από γεωμετρικά και φυτικά κοσμήματα. Ο κεντρικός τρούλος φέρει κεντρικά, σε μια σειρά αποσπάσματα στην αραβική και σε επόμενη επαναλαμβανόμενα άνθη. Με κεντρική ροζέτα και φυτική διακόσμηση αποδίδεται η διακόσμηση στους θολίσκους.
Ο ζωγραφικός διάκοσμος της δεύτερης φάσης (χοροδιδασκαλείο) απαντάται στις επιφάνειες των τοίχων και στους θολίσκους του υπερώου. Αποτελείται από επαναλαμβανόμενα κοσμήματα σε σειρές, πύργους με πολεμίστρες που περιβάλλονται από αχνά λουλούδια.
Η ζωγραφική φάση που κυριαρχεί σήμερα στο τέμενος είναι η αρχική, αφού λόγω φθοράς ο νεότερος διάκοσμος εντοπίζεται σε περιορισμένη έκταση.
Μαρμάρινα στοιχεία
Τα μαρμάρινα στοιχεία του τεμένους ομαδοποιούνται ως εξής: α) εσωτερική διώροφη πεσσοστοιχία, β) πεσσοί και κίονες του προστώου, γ) δάπεδα των σοφάδων του προστώου και οι κλίμακες πρόσβασης τους, δ) περιθύρωμα και κατώφλι της εισόδου, ε) δάπεδα των εσωτερικών σοφάδων, στ) υφαψίδια, ζ) θυρώματα των παραθύρων και η) γωνιόλιθοι της εξωτερικής τοιχοποιίας.
Μεταλλικά στοιχεία
Τα μεταλλικά στοιχεία είναι: α) σιδεριές των παραθύρων, β) χάλκινοι δακτύλιοι και ταινίες στους κίονες, τους πεσσούς του προστώου και τους άνω πεσσούς της εσωτερικής πεσσοστοιχίας, γ) αντισεισμικές ράβδοι και σιδερένια ράβδος στην άνω επιφάνεια της δοκού της εσωτερικής πεσσοστοιχίας και δ) εμφανή εξωτερικά ελάσματα αγκύρωσης.
Εργασίες αποκατάστασης
Στο μεταξύ, έχουν ήδη ξεκινήσει και οι εργασίες αποκατάστασης του τεμένους, καθώς ήδη ο Δήμος Δράμας γκρέμισε ένα από τα παλιά μαγαζάκια που βρίσκονται μπροστά του. Το έργο έχει εκτιμώμενη αξία όπως αναφέρεται 806.451,61 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη» του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι, πρόκειται για ένα έργο, του οποίου οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί από το Δήμο Δράμας, και μετά από την αποκατάστασή του με το τέλος των εργασιών, ο Δήμος θα έχει στη διάθεσή του ένα σύγχρονο εκθεσιακό και συνεδριακό στολίδι, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος πολιτισμού, για εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, για διάφορες εκδηλώσεις όπως παρουσιάσεις βιβλίων και πολλές άλλες εκδηλώσεις.