Συνέντευξη Τύπου της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας
Στα όριά της η Κλινική Παθολογική
του Νοσοκομείου Δράμας
► Πολιτική απόφαση η έγκριση του Οργανογράμματος του Νοσοκομείου Δράμας
► Να προσληφθούν άμεσα 6 ειδικοί Παθολόγοι στο Νοσοκομείο Δράμας
► Γεωργιάδης: «Ενωμένοι σαν αρχαία σπαρτιατική φάλαγγα»
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τύπου για θέματα της επικαιρότητας, παραχώρησε χθες το πρωί ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γεωργιάδης και η γενική γραμματέας κα. Βασιλείου. Τα θέμα που αφορούν τις δηλώσεις τους προς το Δραμινό κοινό, είναι το Νοσοκομείο, η ΤΟΜΥ, οι μάσκες καθώς και τα τεστ που γίνονται για τον Covid-19.
Αιμοδοσία
Πριν μπει στα βασικά θέματα των δηλώσεών του ο κ. Γεωργιάδης, ζήτησε από τους συναδέλφους του ιατρούς, ηλικιών από 18 έως 50 ετών, εφόσον είναι υγιείς, να δώσουν όλοι αίμα. «Με ξεχνάμε, δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός, αλλά υπάρχει και η αγάπη προς τους συνανθρώπους μας, που έχουν χρόνια νοσήματα και χρειάζονται αίμα. Είναι αλληλεγγύη, αγάπη, θέωση του ανθρώπου».
Παθολογική και Ογκολογικό Νοσοκομείου Δράμας
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε αρχικά στο ζήτημα του Νοσοκομείου Δράμας, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν προβλήματα» και έκανε ειδική αναφορά στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας.
Όπως είπε «το Νοσοκομείο της Δράμας ήταν το μοναδικό στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, που έκανε συνενώσεις. Δυστυχώς, ενώ υπάκουσε στις εντολές του Υπουργείου Υγείας το 2013-2014, η πράξη απέδειξε ότι αυτές ήταν εις βάρος της υγείας του Δραμινού λαού».
Από τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου
του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γεωργιάδη και της γεν. γραμματέως κας Βασιλείου
Αναφερόμενος στην Παθολογική Κλινική, εξήγησε ότι «έγινε από τις δυο παλαιές που υπήρχαν στο Νοσοκομείο Δράμας και το Οργανόγραμμα έλεγε ότι από την πρώτη στιγμή έπρεπε να υπάρχουν εκεί 11 ειδικοί γιατροί, συν άλλοι τόσοι ειδικευόμενοι. Πείτε του πότε είδατε πάνω από 3-4-5 συναδέλφους να υπηρετούν εκεί».
Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, η Κλινική αυτή εφημερεύει 24 ώρες το24ωρο για ένα ολόκληρο μήνα και εξηγεί: «Έχει το Τακτικό Ιατρείο, το Παθολογικό Ιατρείο, έχει το Διαβητολογικό, έχει τα Έκτακτα Ιατρεία, έχει τους νοσηλευόμενους. Αυτή την σκέψη που ακούμε ότι πρέπει να πάρουμε Γενικούς Ιατρούς και τους βάλουμε στην Παθολογική, την απορρίπτουμε απερίφραστα. Άλλη είναι η αρμοδιότητα του γιατρού Γενικής Ιατρικής».
Ο κ. Γεωργιάδης, εξήγησε ακόμα ότι, «η κλινική αυτή για να λειτουργήσει, το ελάχιστο που θέλει, είναι 8 γιατρούς. Διότι θα ξέρουμε ότι ο κάθε γιατρός θα έχει 4 εξωτερικές εφημερίες και 4 εσωτερικές, διότι δεν μπορεί ένας μόνο γιατρός να παρακολουθεί όλη την Κλινική».
Η Παθολογική του Νοσοκομείου Δράμας έχει 50 κρεβάτια και μονίμως έχει περίπου 40 ασθενείς μέσα και όπως είπε, «ήδη δυο γιατροί ετοιμάζονται να φύγουν τις επόμενες ημέρες. Τι θα γίνει η Κλινική;»
Πρόταση του Ι.Σ. Δράμας
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, προτείνει στο Υπουργείο Υγείας «να προκηρύξει ταυτόχρονα έξι θέσεις Ειδικών Παθολόγων στο Νοσοκομείο Δράμας, με τους ευρισκόμενους εδώ να γίνουν 8-9 για να μπορέσει να λειτουργήσει η Κλινική, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αν σκεφτούμε ότι το βάρος για την αντιμετώπιση του Covid-19 έχει πέσει σ’ αυτή την Κλινική, τι θα κάνουμε;»
Ο κ. Γεωργιάδης αναρωτήθηκε για το ποιοι φταίνε γι’ αυτή την κατάσταση και τόνισε ιδιαίτερα ότι «θέλουμε να πάρουμε απαντήσεις».
Ογκολογική Κλινική
Ο πρόεδρος του Ι.Σ. Δράμας, σημείωσε ότι «ευλόγησε ο Θεός» και αυτός να βρίσκεται στη θέση ενός καρκινοπαθούς και έβλεπε τους Δραμινούς να πηγαίνουν Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη και αναρωτήθηκε «γιατί από το 1992 έως το 2010 η Δράμα έκανε χημειοθεραπείες. Οι γιατροί που έκαναν υπάρχουν και μπορούν να το βεβαιώσουν. Το 2011 έκλεισε από τη Δράμα το χημειοθεραπευτικό τμήμα και μεταφέρθηκε στην Καβάλα. Ποιοι είχαν τις ευθύνες; Μικροκομματικές και μικροπολιτικές τοποθετήσεις; Το 2011 ποιος ήταν στην κυβέρνηση του το μετέφερε; Το 2014 που μας πρότειναν να κάνουμε το Νοσοκομείο ειδικού σκοπού για λαπαροσκοπήσεις ποιος κυβερνούσε; Εμείς εμμέναμε: φέρτε δύο Ογκολόγους και πέντε Νοσηλεύτριες. Δεν θα σταματήσουμε στους τίτλους Ογκολογική Κλινική, Ογκολογικό Τμήμα. Το 2017 ποιοι κυβερνούσαν όταν με τη συνάδελφο γενική γραμματέα ήμασταν στην Κομοτηνή και μας ζήτησαν να τους πάμε στοιχεία. Και όταν τα παρουσιάσαμε, στοιχεία που έλεγαν ότι 4.700 Δραμινοί σε μια χρονιά είχαν πάει στη Θεσσαλονίκη, πείτε μου πόσα είναι τα έξοδα μόνο μεταφοράς που πληρώνει το κράτος για να πηγαίνουν σε άλλες πόλεις. Κάποτε πρέπει να σηκώσουμε το κεφάλι. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή, η Δράμα είναι στην ευτυχή συγκυρία, που και ο διοικητής και το Διοικητικό Συμβούλιο να είναι Δραμινοί».
Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, «ζητάμε από το Υπουργείο Υγείας να μας δώσει απαντήσεις για το ποιος φταίει για όλη αυτή την κατάσταση».
Αντίδραση για τις μάσκες
Ο πρόεδρος του Ι.Σ. Δράμας κ. Γεωργιάδης, εξέφρασε επίσης την έντονη αντίθεσή του για τις διαμαρτυρίες των ατόμων κατά τη χρήση της μάσκας, στέλνοντας ένα «απλό μήνυμα», όπως είπε: «Δεν είναι δικαίωμά τους, αλλά είναι δικαίωμα όλων των συνανθρώπων μας (σ.σ. η μάσκα). Αυτό που κάνουνε, δεν είναι δικαίωμα και ελευθερία. Έχουν το δικαίωμα της ελευθερίας, ταυτόχρονα όμως έχουν και την υποχρέωση, αλλά και το καθήκον να υπερασπιστούν τη δημόσια υγεία. Ξέρω ότι τα παιδιά υπακούν. Αλλά για να υπακούσει ένα παιδί, πρέπει πρώτα να υπακούσει ο γονιός, ο ενήλικας».
Σε μια αποστροφή του λόγου του μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης, σημείωσε ότι «αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ορισμένες αρρώστιες, πρέπει να είμαστε ενωμένοι σαν την αρχαία σπαρτιατική φάλαγγα».
Μοριακός έλεγχος για Covid-19
H γενική γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Βασιλείου, αναφέρθηκε στον μοριακό έλεγχο για τον Covid-19, λέγοντας ότι από1 Σεπτεμβρίου δόθηκε εντολή να μην γίνεται αυτός «για τον λόγο ότι έγινε αλόγιστη χρήση εξετάσεων με αποτέλεσμα να ξεπεραστεί το όριο προμήθειας αντιδραστηρίων από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας».
Ο Ι.Σ. Δράμας, ζητάει τέσσερα πράγματα: «1. Να υπάρξει συνεργασία των φορέων όπως η Δ/νσης Υγείας, Ιατρικού Συλλόγου, του ΕΟΔΥ και του Νοσοκομείου, όσον αφορά τη διαχείριση των περιστατικών με Covid-19. 2. Να επιστρέψουν τα ΚΟΜΥ (σ.σ. Κινητές Μονάδες) τα οποία αυτή την στιγμή βρίσκονται στον Προμαχώνα, ένα τουλάχιστον να επιστρέψει στη Δράμα ώστε να εξυπηρετήσει τις δημόσιες δομές υγείας. 3. Εμείς, σαν Ιατρικός Σύλλογος έχουμε την εξής πρωτοτυπία: έχουμε την δυνατότητα σύμβασης ιδιωτικού συμφωνητικού με τα πέντε μικροβιολογικά εργαστήρια της περιοχής μας, με δημόσιους φορείς όπως το Ίδρυμα Χρονίων Παθήσεων. 4. Ζητήσαμε και μας είπαν ότι δεν γίνεται, το ΤΟΜΥ (Τοπική Ομάδα Υγείας) που βρίσκεται στην περιοχή μας, να γίνει ειδικού σκοπού για Covid-19, δηλαδή να γίνει αποκλειστικά και μόνο για τη διαχείριση των ατόμων που είναι εμπύρετα και ύποπτα, ώστε να αποσυμφορηθεί το Νοσοκομείο Δράμας, ακόμα και να έρθει σε συνεργασία με ιδιωτικά εργαστήρια όπου θα γίνονται εκεί δειγματοληψίες και θα ενημερώνεται ο ασθενής ή όχι. Απ’ ότι μας είπαν από την 4η ΥΠΕ, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει το καθεστώς των ΤΟΜΥ. Αυτό, για να βοηθηθεί το Νοσοκομείο Δράμας, ώστε σε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, οξεία περιστατικά όπως εμφράγματα και άλλα, δεν έμπαιναν στο Νοσοκομείο, γιατί υπήρχε ο φόβος να μην έρθουν σε επαφή με κάποιον ασθενή που νοσεί με Covid-19».