Χωρίς παιδιά τα ΚΔΑΠ του Δήμου Δράμας!
Μόνο 9 voucher στο ΚΔΑΠ
Καλού Αγρού στο Δ. Δράμας
2.500 αιτήσεις για voucher κόπηκαν στο Νομό Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
Η ΦΕΤΙΝΗ χρονιά για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), τόσο ιδιωτικά όσο και δημοτικά, αναμένεται να είναι κατά πάσα πιθανότητα, αρκετά δύσκολη.
Όπως ήδη έχουμε δημοσιεύσει προ ημερών και όπως είναι γνωστό, με τη φετινή επιλογή που έγινε στο Πρόγραμμα Εναρμόνισης της Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής, από τα φετινά voucher κόπηκαν 65.000 αιτήσεις μητέρων, σε όλη τη χώρα.
Αυτό σημαίνει ότι, οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν πολλά ιδιωτικά ΚΔΑΠ σε όλη τη χώρα θα είναι πολλές, καθώς μέσω των voucher χρηματοδοτούνται επί της ουσίας τα ίδια τα ΚΔΑΠ, και έτσι η μείωση των παιδιών μέσω του προγράμματος, καθιστά δύσκολη την επιβίωσή τους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, θα μπορούσε αυτό να αποφέρει στα ΚΔΑΠ παιδιά μέσω πληρωμής από την οικογένεια, παρ’ όλα αυτά όμως, αυτό το ποσοστό δεν θα είναι ικανό να κρατήσει μεγάλες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους.
Μόνο 9 voucher στο Δήμο Δράμας
Όπως είναι γνωστό, φέτος ιδρύθηκαν και πολλά ΚΔΑΠ από τους Δήμους της Π.Ε. Δράμας, αλλά και όλης της χώρας. Ο Δήμος Δράμας, έχει δημιουργήσει συνολικά οκτώ ΚΔΑΠ στην επικράτειά του, από τα οποία περίμενε να πάρει έναν σημαντικό αριθμό voucher, προκειμένου να μπορέσει να πάρει χρηματοδότηση ώστε να προσλάβει άτομα για τη λειτουργία τους.
Φαίνεται όμως, η περικοπή των 65.000 αιτήσεων σε όλη τη χώρα, είχε σοβαρό αντίκτυπο και στα δημοτικά ΚΔΑΠ. Δυστυχώς, για το Δήμο Δράμας, τα πράγματα δεν πήγαν καλά, όπως τουλάχιστον τα περίμεναν.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Δράμας (ΝΠΔΔ) κ. Ανέστης Δερματίδης, ο Δήμος Δράμας πήρε μόνο 9 voucher και μάλιστα σε ένα μόνο ΚΔΑΠ, αυτό του Καλού Αγρού. Πράγμα που σημαίνει ότι με δυσκολία μπορεί να λειτουργήσει αυτό και μόνο, ενώ τα άλλα επτά ΚΔΑΠ δεν έχουν λάβει κανένα voucher. Είτε επειδή οι ενδιαφερόμενοι ήταν λίγοι και δεν πήραν voucher, είτε γιατί ο αριθμός τους ήταν μηδενικός.
Προς το παρόν πάντως, όπως λέει ο κ. Δερματίδης, αναμένεται να κλείσει και αυτή η εβδομάδα και περιμένουν μήπως υπάρξει ενδιαφέρον από γονείς να δηλώσουν συμμετοχή σε ΚΔΑΠ με πληρωμή. Κάτι που προφανώς είναι αρκετά δύσκολο, γιατί προφανώς και ο ανταγωνισμός με τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ είναι πλέον μεγάλος.
Στήριξη από Υπ. Εσωτερικών
Βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε χθες την έναρξη ενός ειδικού προγράμματος ύψους 10 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση των δημοτικών ΚΔΑΠ, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος.
«Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι να μην κλείσει ούτε ένα δημοτικό ΚΔΑΠ και να μην απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος που έχει σύμβαση με αυτού του είδους τους παιδαγωγικούς χώρους δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, σε οποιοδήποτε Δήμο της χώρας» δήλωσε ο υπ. Εσωτερικών.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε για το Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής & Οικογενειακής Ζωής», ύψους 279 εκατ. ευρώ, όπου πέραν του Υπουργείου Εσωτερικών, συναρμόδια είναι τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας: «Αυτό που μπορεί να κάνει, εκτάκτως, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ότι κανένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) σε Δήμους δεν θα κλείσει και κανένας εργαζόμενος που είχε σύμβαση με το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, σε οποιοδήποτε Δήμο, δεν πρόκειται να απολυθεί».
Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε πως το θέμα αφορά περισσότερους από 700 εργαζόμενους στους Δήμους και πρόσθεσε: «Το συζητήσαμε σε σύσκεψη που είχαμε, χθες, με τον υφυπουργό Εσωτερικών, τον κύριο Λιβάνιο, και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), τον κύριο Παπαστεργίου, που μας μετέφερε την εικόνα για το τι γίνεται με τα ΚΔΑΠ σε ολόκληρη τη χώρα. Το καλό νέο είναι ότι ούτε ένας εργαζόμενος δεν φεύγει από τη θέση του, διότι το Υπουργείο Εσωτερικών αποφασίζει να προβεί σε ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των δημοτικών ΚΔΑΠ, με 10 εκατ. ευρώ. Δίνουμε 10 εκατ. ευρώ στα δημοτικά Κέντρα Απασχόλησης των Παιδιών, προκειμένου να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος».
Πρακτικά αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος, ότι «όσες οικογένειες δεν πήραν voucher για τα παιδιά τους και το δικαιούνται -διότι υπήρξαν πολλές οικογένειες που δεν συμπλήρωναν τα χαρακτηριστικά που χρειάζονταν- μπορούν, πλέον, να απευθυνθούν, αν θέλουν, στα δημοτικά Κέντρα Απασχόλησης Παιδιών, τα οποία είναι σε θέση να υποδεχτούν πολλές χιλιάδες παιδιών».