Home > Πρώτο Θέμα > Αρχίζει προγραμματισμός για βανοστάσια ανά τομείς για να μην κόβεται παντού το νερό στην πόλη της Δράμας-Τουλάχιστον 50 χρόνων το πεπαλαιωμένο δίκτυο της ΔΕΥΑΔ

Αρχίζει προγραμματισμός για βανοστάσια ανά τομείς για να μην κόβεται παντού το νερό στην πόλη της Δράμας-Τουλάχιστον 50 χρόνων το πεπαλαιωμένο δίκτυο της ΔΕΥΑΔ

Τουλάχιστον 50 χρόνων το πεπαλαιωμένο δίκτυο της ΔΕΥΑΔ

Αρχίζει προγραμματισμός για βανοστάσια

ανά τομείς για να μην κόβεται παντού

το νερό στην πόλη της Δράμας

► Χατζηγιάννης: Χρειάζεται άμεση αλλαγή του δικτύου στο κέντρο της πόλης

► Σύντομα η έγκριση μέσω ΕΣΠΑ 8 εκατ. ευρώ για τη Ζώνη 2

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ με τις συχνές διακοπές νερού στο κέντρο της πόλης, δεν είναι ιδιαίτερα καινούριο και συχνά απασχολεί τη ΔΕΥΑΔ του Δήμου Δράμας, ενώ ταλαιπωρούνται και οι συμπολίτες μας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, προκειμένου να διορθωθεί μια βλάβη στην περιοχή της οδού Μ. Αλεξάνδρου στη συμβολή με την οδό Αντιγόνου, χρειάστηκαν μερικές εβδομάδες, καθώς την ώρα που διορθώνονταν το ένα πρόβλημα, έσκαγε κυριολεκτικά το δεύτερο λίγο παρακάτω.

Και ακόμα, όταν οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΔ μπαίνουν σε διαδικασία να διορθώσουν μια απλή φαινομενικά βλάβη, τότε εμφανίζεται και ένα δεύτερο πρόβλημα στο ίδιο σημείο, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στη διόρθωση των βλαβών και άρα διακοπή του νερού για μερικές ώρες και φυσικά οι συμπολίτες μας να διαμαρτύρονται για όλα αυτά.

Το πρόβλημα είναι ότι, το δίκτυο στο κέντρο της πόλης είναι πεπαλαιωμένο, έχει ηλικία από 30 έως 50 χρόνια, σε πολλά σημεία είναι οι παλιοί σιδερένιοι σωλήνες, σε άλλα αμιάντου και υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στη διόρθωσή τους, καθώς πλέον δεν υπάρχουν και ανταλλακτικά.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Τάσος Χατζηγιάννης, ζητάει συγγνώμη από τους συνδημότες μας, επισημαίνοντας ότι το πεπαλαιωμένο δίκτυο που αγγίζει ακόμα και τα 50 χρόνια στο κέντρο της πόλης, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα καθημερινά.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ενός προβλήματος που απασχόλησε τη ΔΕΥΑΔ πριν από μερικές ημέρες επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου στη συμβολή της με την οδό Αντιγόνου, εξηγεί ότι ήταν μια βλάβη «στην οποία δυσκολευτήκαμε να βρούμε υλικά, γιατί έπρεπε να συνδέσουμε το παλιό δίκτυο με νέα ανταλλακτικά. Το κάναμε αυτό. Ενώ είχαμε βγάλει ανακοίνωση για διακοπή του νερού από 08.00 έως 16.00, η εντολή ήταν να ετοιμαστούν όλα τα υλικά και μετά να κοπεί το νερό. Κατά συνέπεια το νερό κόπηκε μετά τις 11.30. Στις 14.00 το μεσημέρι εκείνης της ημέρας, τελείωσε η δουλειά και δώσαμε το νερό. Και αμέσως μετά, έσκασε ο ίδιος σωλήνας ένα μέτρο πιο κάτω και άνοιξε μια τομή άλλο ένα μέτρο. Οπότε αναγκαστικά κόψαμε και πάλι το νερό και υπήρξε μεγάλη ταλαιπωρία και για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Η νέα διόρθωση είχε συνέπεια να καθυστερήσουμε να δώσουμε το νερό και τελικά πήγαμε στις 17.30 το απόγευμα. Όμως η ζημιά διορθώθηκε».

Ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρεται επίσης και σε μια δεύτερη βλάβη επί της οδού Δούκα Ζέρβα, όπου, την ώρα που πήγαν να διορθώσουν μια απλή βλάβη, άνοιξε στο ίδιο σημείο ένας δεύτερος αγωγός με αποτέλεσμα να υπάρξει μια νέα διακοπή νερού στο κέντρο της πόλης.

Ο κ. Χατζηγιάννης τονίζει ιδιαίτερα ότι η ΔΕΥΑΔ ζητάει συγγνώμη από τον κόσμο και σημειώνει: «Επειδή δεν είναι σωστό αυτό που γίνεται να μας βρίζει όλη η Δράμα, ο κόσμος πληρώνει και θέλει να πάρει νερό. Δεν έρχονται όμως στη θέση μας να δουν πώς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση αυτή. Τρέχουμε 10 άτομα, προσπαθούμε να κάνουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα».

xatzigiannhs1

Νέο έργο για τη Ζώνη 2

Χαρακτηριστικό στα όσα τονίζει προς τον «Π.Τ.», είναι ότι σύντομα θα βγει ένα νέο έργο, «για το οποίο υπάρχουν ήδη έτοιμες μελέτες». Ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρεται στο έργο της Ζώνης 2, στο κέντρο της πόλης. Η Ζώνη 1 και η Ζώνη 3 που είναι περιφερειακά της πόλης έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή κάποιες εργασίες ολοκληρώνονται ήδη, ενώ η Ζώνη 2 είναι το κέντρο της πόλης, όπου το δίκτυο χρονολογείται από 30 έως και 50 έτη.

«Μέσα σ’ αυτή τη Ζώνη 2 συμπεριλαμβάνονται και αυτοί οι αγωγοί. Περιμένουμε τώρα την έγκριση του έργου στο ΕΣΠΑ και να πάρουμε τα χρήματα για να ξεκινήσει η δημοπράτηση. Το έργο θα ξεπεράσει τα 8 εκατ. ευρώ. Αυτό που έχω να πω είναι ότι, η Τεχνική Υπηρεσία έχει έτοιμη τη μελέτη, ουσιαστικά θέλουμε να αλλάξουμε όλο το δίκτυο της πόλης, να μπουν νέοι αγωγοί πολυαιθυλενίου οι οποίοι έχουν ζωή πάνω από 100 χρόνια».

 

Βανοστάσια σε τομείς

Αυτό που παρατηρούμε συχνά, είναι ότι για να διορθωθεί μια βλάβη σε κάποια σημεία, αναγκαστικά κόβεται το νερό σε όλη την πόλη. Στη διαπίστωση αυτή, ο κ. Χατζηγιάννης τονίζει ότι έχει ξεκινήσει να γίνεται ένας προγραμματισμός, «ο οποίος έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Θα μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε βανοστάσια, βάνες δηλαδή σε σημεία τέτοια, ώστε όταν γίνεται βλάβη σε τροφοδοτικό αγωγό, να μην κόβεται το νερό σε όλη την πόλη, παρά μόνο σε τμήματα. Ήδη οι συνεργάτες μας δουλεύουν σ’ αυτή την πρόταση, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε ότι έχουμε σήμερα. Για παράδειγμα, σήμερα, αν έχουμε μια βλάβη στο Νοσοκομείο, κόβεται το νερό σε όλη η πόλη».

Όπως ιδιαίτερα τονίζει, «το δίκτυο είναι από 30 έως 50 ετών και φανταστείτε ότι σήμερα υλικά δεν υπάρχουν. Αυτό που κάνουμε είναι να συνδέουμε νέα υλικά με παλιά, όπως πολυαιθυλένιο με σιδερένιους σωλήνες, πολυαιθυλένιο με αμίαντο. Υπάρχουν πολλές αντικειμενικές δυσκολίες και προσπαθούμε να τις ξεπεράσουμε κάθε φορά.

Καταλαβαίνω τον κόσμο που έχει αγωνία όποτε έχουμε βλάβες. Τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια, θα κάνουμε ένα δίκτυο που θα έχει ζωή για τα επόμενα 100 χρόνια».