Home > Πρώτο Θέμα > Οι Δραμινοί καλούνται να αγκαλιάσουν το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους-Ο πρόεδρος του Π.Ο.Φ.Τ.Μ.Μ. Δράμας Γ. Δεμερτζής μιλάει στον «Π.Τ.»

Οι Δραμινοί καλούνται να αγκαλιάσουν το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους-Ο πρόεδρος του Π.Ο.Φ.Τ.Μ.Μ. Δράμας Γ. Δεμερτζής μιλάει στον «Π.Τ.»

Ο πρόεδρος του Π.Ο.Φ.Τ.Μ.Μ. Δράμας Γ. Δεμερτζής μιλάει στον «Π.Τ.»

Οι Δραμινοί καλούνται να αγκαλιάσουν

το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

► Για πρώτη φορά το διαγωνιστικό τμήμα θα προβάλλεται σε 4 χώρους συν το διαδίκτυο

► Στην τελετή λήξης οι ανακοινώσεις για Σχολή Κινηματογράφου

και συνεργασίες με ΕΑΠ, ΠΑΔΑ, ΔΙΠΑΕ

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗΝ ιστοσελίδα του  Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, υπάρχει ένα ρολόι που μετράει αντίστροφα το χρόνο μέχρι την έναρξη. Την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο έδειχνε ότι ήθελε ακόμα 2 μέρες, 18 ώρες, 39 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα.

Και η αντίστροφη μέτρηση, σημαίνει ταυτόχρονα ότι φέτος, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (ΦΤΜΜ) γυρίζει σελίδα. Στη φαρέτρα του πλέον, περιλαμβάνεται ένας νέος καλλιτεχνικός διευθυντής, ο κ. Γιάννης Σακαρίδης, καθώς και ένας νέος πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας, ο κ. Γιώργος Δεμερτζής.

Το χαρακτηριστικό των δύο κύριων συντελεστών, πέρα από τη δυναμική που τους διακρίνει και το μεγάλο βιογραφικό στο χώρο του κινηματογράφου που διαθέτει ο κ. Σακαρίδης, είναι ότι και οι δύο ανέλαβαν καθήκοντα σε μια πρωτοφανή συγκυρία με τον κορωνοϊό και όλα τα προβλήματα που φέρνει μαζί της η πανδημία. Για το λόγο αυτό άλλωστε εφαρμόζονται και νέες ιδέες, όπου το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί με τη φυσικά παρουσία θεατών σε τέσσερις χώρους: στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΑ, στο Δημοτικό Ωδείο, στο θερινό κινηματογράφο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ αλλά ακόμα και σε ένα ανοιχτό χώρο drive in, για πρώτη φορά!

Επίσης, για πρώτη φορά, θα μεταδοθεί και διαδικτυακά, από όπου θα μπορεί να το παρακολουθήσει όποιος ενδιαφέρεται από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Η τελετή έναρξης θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου στη μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου και ώρα 20.00. Στην έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει η επίσημη ονοματοδοσία της αίθουσας με το όνομα του εκλιπόντος καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αντώνη Παπαδόπουλου και θα ακολουθήσει το υπόλοιπο πρόγραμμα.

Για τη φετινή διοργάνωση, για τις καινοτομίες, αλλά και για τις αγωνίες, μίλησε χθες στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής.

Ο κ. Δεμερτζής αναφέρεται στη χρηματοδότηση της διοργάνωσης για τα επόμενα 3 χρόνια από το Υπουργείο Πολιτισμού, τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί φέτος το Φεστιβάλ, τόσο με τη φυσική παρουσία ατόμων όσο και διαδικτυακά, καθώς και για το βραβείο κοινού το οποίο θεσπίζεται για πρώτη φορά.

Poster 43rd Drama.Film.Festival.Wide.4psd

Κύριε Δεμερτζή, απ’ ότι φαίνεται φέτος, το Φεστιβάλ έτυχε μιας σχετικά καλής χρηματοδότησης από το Υπουργείο Πολιτισμού. Θεωρείτε ότι είναι ικανοποιητικά αυτά τα ποσά;

«Ναι, είναι ικανοποιητικά. Με την επίσκεψη της υπ. Πολιτισμού κας Μενδώνη πέρυσι στη Δράμα, συμφωνήσαμε να κάνουμε μια νέα προγραμματική σύμβαση για τα επόμενα τρία χρόνια. Καταφέραμε πλέον και έχουμε χρηματοδότηση, έχουν υπογραφεί τα πάντα, έχει τελειώσει ο προσυμβατικός έλεγχος και η χρηματοδότηση είναι πλέον ενεργή˙ 500.000 ευρώ για κάθε χρόνο για τρία χρόνια.

Πρόκειται για μια σημαντική χρηματοδότηση, γιατί και τα οικονομικά του Δήμου Δράμας είναι πλέον στενά. Παράλληλα, έτυχε και ο κορωνοϊός και όλα τα μέτρα με τα οποία σε πολλές περιπτώσεις βοηθάει σημαντικά ο Δήμος τους πολίτες, έχει όμως ως αποτέλεσμα τα έσοδα του Δήμου να μειώνονται. Η χρηματοδότηση ήρθε την κατάλληλη στιγμή και θα δώσει αναπτυξιακό χαρακτήρα και δυναμική στο Φεστιβάλ».

 

Φέτος έχουμε μια πρωτοφανή κατάσταση με τον κορωνοϊό όπως είπατε. Πώς θα αντιμετωπίσετε όλο αυτό πρακτικά στις αίθουσες προβολών αλλά και γενικότερα με τις εκδηλώσεις;

«Κατ’ αρχήν, πιστεύοντας ότι μπορεί να έχουμε και χειρότερα μέτρα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ (ΦΤΜΜ), έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες και έχουμε ολοκληρώσει μια ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία θα μπορέσει να το μεταδώσει σε όλο τον κόσμο. Πέρα από τη φυσική του μορφή – αυτή την ώρα δεν έχουμε άλλες απαγορεύσεις – το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί σε τέσσερις χώρους: Παραδοσιακά στην αίθουσα του κινηματογράφου «Ολύμπια», στη μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου, για πρώτη φορά φέτος λειτουργήσαμε από το καλοκαίρι και θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος διαγωνιστικού προγράμματος, ο θερινός κινηματογράφος «Αλέξανδρος», ενώ επιπλέον θα δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να πάει με το αυτοκίνητο στο drive in στο γήπεδο Κραχτίδη, ώστε να παρακολουθήσει και από εκεί το ελληνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα.

Όπως αντιλαμβάνεστε, έχουμε μεριμνήσει για τέσσερις χώρους και παρά τα μέτρα, με τη δυναμική που δώσαμε, θα μπορεί πλέον περισσότερος κόσμος απ’ όσο πέρυσι, να παρακολουθήσει το Φεστιβάλ. Φυσικά, θα ακολουθηθούν όλα τα πρωτόκολλα για τη διεξαγωγή του. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει ασφάλεια καθ’ όλη τη διάρκεια του ΦΤΜΜ, να τηρηθούν αυστηρά όλοι οι κανόνες, για να διασφαλίσουμε και τους Δραμινούς αλλά και τους επισκέπτες μας».

 

Όσον αφορά το διαδίκτυο κ. Δεμερτζή. Θα μπορεί να παρακολουθεί όποιος θέλει ή θα πρέπει να είναι σκηνοθέτης, ηθοποιός κτλ. ή να γίνει μέλος;

«Η σελίδα του διαδικτύου είναι για όλο τον κόσμο. Μπορεί κάποιος να μπει στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, θα βρει εύκολα την πλατφόρμα, θα δει τις οδηγίες και από εκεί μπορεί να κάνει μια απλή εγγραφή όπως σε πολλές άλλες σελίδες, για να μπορεί να παρακολουθήσει το Φεστιβάλ από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Και φυσικά όλη η Ελλάδα. Ούτως ή άλλως φέτος από το εξωτερικό δεν θα έχουμε επισκέπτες, οπότε όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν άμεσα το Φεστιβάλ».

Festival

Οπότε θα μπορούμε έτσι να έχουμε και κάποια στατιστικά στοιχεία, για το πόσοι άνθρωποι θα ενδιαφερθούν να δουν το Φεστιβάλ πανελλαδικά, αλλά και από άλλες χώρες.

«Ακριβώς, το πόσοι θα το παρακολουθήσουν. Βλέπουμε ήδη ότι το ενδιαφέρον είναι αυξημένο. Ο κόσμος αγαπάει το Φεστιβάλ και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αυτή την ώρα έχουμε πάνω από 2.800 ταινίες μαζί με το ελληνικό τμήμα, το σπουδαστικό και από το εξωτερικό.

Παράλληλα φέτος έχουμε και μια καινοτομία, την ψήφο του κοινού, το οποίο θα μπορεί να ψηφίσει διαδικτυακά, ώστε να βγει το δικό του βραβείο, για να δούμε πώς ο κόσμος αντιλαμβάνεται τις ταινίες. Το βραβείο του κοινού θα είναι ανεξάρτητο από το τι θα επιλέξουν οι κριτικές επιτροπές».

 

Κατά καιρούς έχετε εκφράσει την αγωνία, θα έλεγε κανείς, οι Δραμινοί να αγκαλιάσουν το Φεστιβάλ. Κατά πόσο οι Δραμινοί έχουν φυσική παρουσία στο Φεστιβάλ, στις προβολές και τις διάφορες εκδηλώσεις του;

«Το θέμα αυτό χρονίζει. Δεν μπορούν πολλοί Δραμινοί – εκ των πραγμάτων – να το παρακολουθήσουν, γιατί η αίθουσα του ΟΛΥΜΠΙΑ δεν έχει μεγάλες δυνατότητες, είναι μικρότερη από τα ΑΣΤΕΡΙΑ. Οπότε οι Δραμινοί δυσκολεύονται να βρουν θέσεις, πόσο μάλλον φέτος.

Τα τελευταία χρόνια προστέθηκε και η αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου και επίσης φέτος ο θερινός κινηματογράφος ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ και με το drive in στο γήπεδο Κραχτίδη, θεωρώ ότι θα έχουν τη δυνατότητα, πολλοί περισσότεροι, να είναι κοντά στο Φεστιβάλ. Είναι μεγάλος στόχος αυτός, θέλουμε να φέρουμε κοντά τους Δραμινούς, και είναι σημαντικό ότι ήδη από το καλοκαίρι ανοίξαμε τον θερινό κινηματογράφο. Κάθε Σάββατο είχαμε δωρεάν προβολές ταινιών και συνεχίζονται καθημερινά αυτές τις μέρες μέχρι να ξεκινήσει το Φεστιβάλ».

DEMERTZHS

Να κάνω λίγο το δικηγόρο του διαβόλου  κ. Δεμερτζή. Υπήρχε μια άποψη παλαιότερα από κάποιους που έλεγαν ότι, έρχονται κάθε χρόνοι οι Αθηναίοι, παίζουν τις ταινίες τους και φεύγουν. Ισχύει σήμερα αυτό και τι έχετε να πείτε σχετικά;

«Όχι, σήμερα δεν ακούμε κάτι τέτοιο από τον κόσμο. Τα ακούσαμε αυτά τα σχόλια στο παρελθόν.  Είναι ιδιαίτερο το κοινό στο Φεστιβάλ στις ταινίες μικρού μήκους, είναι αλήθεια.  Νομίζω όμως ότι οι Δραμινοί αρχίζουν και μπαίνουν περισσότερο στο να γίνουν σινεφίλ σ’ αυτή την κατηγορία του κινηματογράφου. Παράλληλα με τις προβολές, θα υπάρχουν και άλλα εργαστήρια, θα υπάρχει συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αν και όλα αυτά καθυστερούν εξαιτίας του κορωνοϊού.

Να ξέρετε όμως ότι είναι μεγάλο στοίχημα για εμάς να φέρουμε ακόμα πιο κοντά τους Δραμινούς˙ θέλουμε η Δράμα για αγκαλιάσει και να αγαπήσει το Φεστιβάλ».

 

Θυμάμαι ότι παλαιότερα, στα πρώτα χρόνια του Φεστιβάλ κ. Δεμερτζή, υπήρχε ο φόβος ότι κάποιοι ήθελαν να το πάρουν στην Αθήνα. Υπάρχει ακόμα και σήμερα αυτή η αγωνία, ότι κάποιοι θα μπορούσαν να επιβουλεύονται και έχουν άλλα σχέδια γι’ αυτό;

«Δήλωση και θέση τόσο του γενικού γραμματέα, όσο και της υπουργού Πολιτισμού, είναι ότι θέλουν να στηρίξουν το Φεστιβάλ στην περιοχή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης και στη Δράμα. Εδώ γεννήθηκε, εδώ μεγάλωσε, εδώ καταξιώθηκε και έγινε αυτό που είναι μέχρι σήμερα. Δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση να φύγει από τη Δράμα.

Έχουμε αλλάξει πολλά πράγματα από πέρυσι. Έχουμε φέρει κοντά και την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και έχουν ξεκινήσει νέες συνεργασίες, οπότε όλοι το βλέπουν με άλλο μάτι. Και αν υπήρχαν κάποιες τέτοιες φωνές που θεωρούν ότι το Φεστιβάλ είναι περιθωριοποιημένο στην περιοχή μας, νομίζω ότι πλέον έχει πάρει μια άλλη δυναμική. Οι συνεργασίες είναι πολύ καλές με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και πάντα για το καλό του Δραμινού Φεστιβάλ και όλης της χώρας, να μπορέσουμε να συνδράμουμε στην πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας».

grafeia festibal (2) copy

Σχολή Κινηματογράφου και Φεστιβάλ. Χρόνια τώρα η Δράμα έκανε κινήσεις για να πάρει μια Σχολή Κινηματογράφου, παρ’ όλα αυτά δεν καρποφορούσαν οι προσπάθειες. Φαίνεται ότι κάτι πάει να γίνει αυτή τη φορά. Θέλετε να μας πείτε πού βρίσκεται όλη αυτή η υπόθεση;

«Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Όπως αντιλαμβάνεστε, με την αλλαγή της κυβέρνησης κάποια πράγματα σταμάτησαν, δεν βρήκαν το δρόμο οι νέοι κυβερνώντες. Όμως έχουμε να κάνουμε σημαντικές ανακοινώσεις κατά την ημέρα της τελετής λήξης της διοργάνωσης.

Εκείνη την ημέρα θα είναι ο πρύτανης του Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου, όπου θα ανακοινωθούν πολύ σημαντικά πράγματα.

Επίσης, θα πρέπει να πω ότι, με πρωτοβουλία του δημάρχου Δράμας θα έχουμε συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αλλά και με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Θα γίνουν πολλά πράγματα τα επόμενα χρόνια και είναι ήδη στα σκαριά. Αυτή την ώρα γίνονται οι κατάλληλες διεργασίες, ώστε να φτάσουμε στο σημείο να ξεκινήσουν τα πάντα».

 

Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής, νέες ιδέες, νέος πρόεδρος εσείς για πρώτη φορά και φαίνεται ότι η όλη διοργάνωση έχει πάρει ένα νέο αέρα δημιουργικότητας. Πώς το βιώνεται όλο αυτό εσείς προσωπικά;

«Από την ώρα που ανέλαβα τα καθήκοντα του προέδρου που μου ανέθεσε ο δήμαρχος Δράμας – μιας και τα τελευταία χρόνια ήμουν ήδη στο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού – είχα ήδη αγαπήσει το Φεστιβάλ και ήθελα να κάνω πράγματα.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής είναι επιλογή μου και του δημάρχου Δράμας αλλά και του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού. Μας βγαίνει πραγματικά πολύ καλά αυτή η κίνηση. Είναι ένας συνεργάσιμος άνθρωπος, συνάδουν οι ιδέες μας, έχουμε κοινούς στόχους και οράματα και νομίζω ότι μόνο θετικά θα αποβούν όλα αυτά. Από τα σπουδαιότερα που έγιναν, είναι ότι προσθέσαμε το νέο Σπουδαστικό πρόγραμμα, οπότε μπορούν να καταθέτουν ταινίες σπουδαστές από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο. Και ήδη έχουμε κάνει μεγάλα βήματα».

 

Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να συμπληρώσετε κ. Δεμερτζή στην κουβέντα μας;

«Θέλω κατ’ αρχήν να πω ότι όλη η ομάδα του Φεστιβάλ και ο Καλλιτεχνικός διευθυντής και οι άνθρωποι που το αγαπάνε, όλοι οι φορείς του κινηματογράφου, το Υπ. Πολιτισμού, η Περιφέρεια ΑΜΘ που για πρώτη φορά είναι δίπλα μας, καλούμε τον κόσμο να έρθει να παρακολουθήσει με όλη την ασφάλεια το διαγωνιστικό πρόγραμμα. Έχουμε σημαντικές ταινίες, έχει αλλάξει η φιλοσοφία του και πραγματικά θα δούμε καινούρια πράγματα».