Συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ε.Α.Π. κ. Οδυσσέα Ζώρα
Χωρίς χρονοδιάγραμμα η ίδρυση
Σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα
Ευχές και αισιοδοξία να «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες
Ζώρας: «Η συγκυρία είναι πολύ καλή αυτή τη στιγμή, στο Υπουργείο υπάρχουν ευήκοα ώτα»
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ γύρω από τη δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα, υπόσχονταν όλο το προηγούμενο διάστημα η δημοτική αρχή Δράμας. Παρ’ όλα αυτά όμως, οι ανακοινώσεις που έγιναν τόσο από το δήμαρχο Δράμας, όσο και από τον ευγενή και προσηνή πρόεδρο του Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) κ. Οδυσσέα Ζώρα, δεν δικαίωσαν σε καμιά περίπτωση, όσα υποθετικά μας επεφύλασσαν τόσο καιρό και μας έλεγαν ότι θα ακούγαμε κατά τη διάρκεια του τέλους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δράμας, αλλά κυρίως κάτι πολύ συγκεκριμένο για την ίδρυση της πολυπόθητης σχολής.
Επίσης, πριν από καιρό μας έλεγαν ότι αρχικά θα δημιουργηθεί πρώτα ένα μεταπτυχιακό τμήμα με εργαστήρια στη Δράμα, ενώ αυτή τη φορά ακούσαμε μόνο για προπτυχιακό τμήμα και τίποτα για μεταπτυχιακό.
Οι προσπάθειες για Σχολή Κινηματογράφου στη Δράμα, ξεκίνησαν εδώ και πολλά – πολλά χρόνια και μάλιστα και με πρωτοβουλία του αείμνηστου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Αντώνη Παπαδόπουλου, ο οποίος δεν πρόλαβε να δει ένα από τα οράματά του να πραγματοποιείται.
Ο πρόεδρος του Ε.Α.Π. κ. Ζώρας, βρέθηκε στη Δράμα την ημέρα της τελετής λήξης του Φεστιβάλ και έδωσε συνέντευξη Τύπου για την Σχολή Κινηματογράφου, το πρωί του περασμένου Σαββάτου 26 Σεπτεμβρίου. Στην συνέντευξη τύπου παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Δράμας Γιώργος Δεμερτζής και ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Σακαρίδης.
Μαμσάκος: Απαίτηση 43 χρόνων Φεστιβάλ η Σχολή Κινηματογράφου
Τη συνέντευξη άνοιξε ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο οποίος καλωσόρισε στη Δράμα τον κ. Ζώρα και τον ευχαρίστησε γιατί «από την πρώτη στιγμή, ήταν πάρα πολύ θετικός στην ίδρυση Σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα».
Στη συνέχεια τόνισε ότι «η αναγκαιότητα της ίδρυσης αυτής της Σχολής στη Δράμα είναι απαίτηση των 43 χρόνων που λειτουργεί το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και τονίσαμε ότι το brand name αυτού του θεσμού είναι πάρα πολύ μεγάλο. Άλλωστε, από την έρευνα αγοράς που έχουμε κάνει, ενδιαφέρονται πάρα πολλοί νέοι δημιουργοί να ασχοληθούν με τη Σχολή Κινηματογράφου στη Δράμα και έχουμε αποφασίσει πλέον να ξεκινήσουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να πάρουμε την έγκριση από το Υπ. Παιδείας για το προπτυχιακό τμήμα στη Δράμα».
Ζώρας: Αισιόδοξος ότι θα τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες
Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Ε.Α.Π. κ. Ζώρας, σημείωσε αρχικά ότι η επίσκεψή του στη Δράμα είναι «μια οφειλόμενη πράξη, διότι η πρόθεσή μας είναι να υλοποιήσουμε ό,τι δέσμευση υπάρχει στο θέμα των κινηματογραφικών σπουδών». Όπως είπε, «το πρόγραμμα σπουδών θα είναι μοντέρνο και επίκαιρο. Τα αντικείμενα του κινηματογράφου επεκτείνονται όλο και περισσότερο και σε τεχνολογία και έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα, να γίνει ένα μοντέρνο προπτυχιακό τμήμα».
Ο κ. Ζώρας τόνισε ότι «πρόθεσή μας είναι, σταδιακά, να επεκταθούμε σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του κινηματογράφου και νομίζω ότι τελικά θα προχωρήσει το εγχείρημα και θα προχωρήσει καλά».
Σημείωσε ακόμα ο κ. Ζώρας, ότι «υπήρξε μια συζήτηση, με πρόθεση το τμήμα αυτό να προχωρήσει και σε σπουδές δημοσιογραφίας. Είναι ένας χώρος, ο οποίος είναι εξαιρετικά γρήγορα εξελισσόμενος, σε σύγχρονη τεχνολογία, σε δυναμικό και σε σπουδές. Έτσι θα δημιουργήσουμε ένα τμήμα εξαιρετικά μοντέρνο, που θα περιλαμβάνει κατευθύνσεις είτε υπό τη μορφή συγκοινωνούντων δοχείων, είτε υπό τη μορφή δύο ξεχωριστών κατευθύνσεων, όπου θα περιλαμβάνονται και σπουδές κινηματογράφου, με υποκριτική και σκηνοθεσία και όλη την τεχνολογία του κινηματογράφου».
Ο κ. Ζώρας εξήγησε ότι «θα τρέξουμε πάρα πολύ γρήγορα όλα τα απαιτούμενα για να δημιουργηθεί το προπτυχιακό τμήμα» και τόνισε ότι «η συγκυρία είναι πολύ αυτή τη στιγμή, στο Υπουργείο υπάρχου ευήκοα ώτα».
Σε ερώτηση του «Πρωινού Τύπου» για το πώς θα γίνονται τα μαθήματα και αν γίνονται δια ζώσης στη Δράμα, ο κ. Ζώρας απάντησε ότι «το Ε.Α.Π. είναι ένα Πανεπιστήμιο εξ ορισμού εξ αποστάσεως. Αυτό διευκολύνει. Και δεν λέω ότι διευκολύνει στη συγκεκριμένη συγκυρία, διευκολύνει γενικώς. Είναι διαφορετικό ο άλλος να σπουδάζει από το σπίτι του. Όμως επειδή αυτές είναι σχολές ειδικές, όπως η Ιατρική, έχουν ανάγκη και αντικειμένων δια ζώσης. Ότι απαιτείται δια ζώσης αυτό θα γίνεται στη Δράμα. Το υπόλοιπο κομμάτι θα γίνεται εξ αποστάσεως».
Σε άλλη ερώτηση του «Πρωινού Τύπου» επίσης, για το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος ρωτήθηκε ο κ. Ζώρας αν έχει κάποια εικόνα, για το πότε περίπου θα μπορούμε να ξέρουμε το χρόνο ίδρυσης της Σχολής. Απαντώντας ο ίδιος, εξήγησε ότι «χρονοδιάγραμμα με την έννοια των ημερομηνιών δεν είναι εύκολο να γίνει. Θα υπάρξουν ορισμένες διαδικασίες, για τις οποίες εγώ δεσμεύομαι να τρέξω πολύ γρήγορα. Αν μου πείτε για ημερομηνίες δεν είναι εύκολο να σας πω, όμως είμαι αισιόδοξος».