Δηλώσεις του αντιπροέδρου του Σωματείου Πρατηριούχων Καυσίμων Ν. Δράμας
Ο κόσμος γέμισε πετρέλαιο
από τον περασμένο Μάιο
που ήταν στα 0,65 λεπτά!
Γρηγοριάδης: «Όταν έρθει το φυσικό αέριο θα μειώσει σημαντικά
την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στην πόλη της Δράμας»
Του Θανάση Πολυμένη
Ο ΛΟΓΟΣ, αυτές τις μέρες, για το πετρέλαιο θέρμανσης. Όσο περνούν οι μέρες, ο καιρός ψυχραίνει σιγά – σιγά και ήδη από 15 Οκτωβρίου ως είθισται κάθε χρόνο, αρχίζει η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης.
Η συζήτηση ξεκινάει γενικά από την έναρξη της τιμής της πρώτης μέρας και ανάλογα αυτό συνήθως αυξάνεται. Παρ’ όλα αυτά, φέτος υπάρχει μια ιδιαιτερότητα, καθώς η προηγούμενη σεζόν έληξε στις 30 Μαΐου, αντί 30 Απριλίου όπως γίνεται συνήθως, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Επίσης, για άλλη μια χρονιά, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση και η επιδότηση για πετρέλαιο θέρμανσης, η οποία αυτή τη φορά αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα για την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών. Το συνολικό επίδομα που θα δοθεί μέχρι τέλος του έτους, θα αγγίξει τα 84 εκατ. ευρώ.
Σ’ αυτή την περίπτωση, όσον αφορά τη Δράμα όπως δημοσιεύσαμε και στις 7 Οκτωβρίου στον «Πρωινό Τύπο», το επίδομα των περιοχών που ανήκουν στην Α΄ Ζώνη, θα αγγίξει τα 250 ευρώ, όπως και η Δράμα.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα ίσο με 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Γεωγραφική Ζώνη Α, 180 ευρώ αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 ευρώ στη ζώνη Γ και 80 ευρώ στη ζώνη Δ. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10%, για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ. Το επίδομα, μειώνεται κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες. Έτσι, το επίδομα ξεκινάει από τα 64 ευρώ και φθάνει τα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη.
0,75-0,80 λεπτά η πρώτη τιμή!
Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε χθες με τον κ. Γιάννη Γρηγοριάδη, αντιπρόεδρο του Σωματείου Υγρών Καυσίμων Ν. Δράμας, ο οποίος επισημαίνει αρχικά ότι το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να ξεκινήσει με 0,75-0,80 λεπτά.
Στην ερώτηση για το ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στη Δράμα, ο κ. Γρηγοριάδης επισημαίνει ότι, η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών έχει ήδη γεμίσει με πετρέλαιο… λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουν βάλει ακόμα και στις γλάστρες…»
Όπως τονίζει, «λόγω του ότι η τιμή ήταν ιδιαίτερα ελκυστική στο κλείδωμα της προηγούμενης σεζόν, αλλά και επειδή δόθηκε παράταση ενός μηνός, η τιμή ήταν χαμηλή και οι περισσότεροι γέμισαν ήδη… έβαλαν ακόμα και στις γλάστρες».
Εξηγώντας ο ίδιος, λέει ότι «η περσινή σεζόν αντί να κλείσει στις 30 Απριλίου, έκλεισε στις 30 Μαΐου, με πρόσχημα την πανδημία του κορωνοϊού, ότι κάποιοι που έχουν εξοχικά δεν μπόρεσαν να μετακινηθούν για να βάλουν πετρέλαιο. Αυτό βέβαια ήταν ένα πρόσχημα, γιατί το κράτος ήθελε έσοδα και έτσι έδωσαν την παράταση αυτή».
Ο κ. Γρηγοριάδης, τονίζει ότι «σ’ αυτή την περίοδο έγινε μια φοβερή κατανάλωση και γι’ αυτό, θεωρητικά πάντα, αυτό πηγαίνει πίσω την αρχή της νέας σεζόν. Μπορεί εμείς να ξεκινάμε επίσης από 15 Οκτωβρίου, αλλά επί της ουσίας, ο ανεφοδιασμός θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο. Όλα αυτά βέβαια σε θεωρητικό επίπεδο, γιατί όπως ξέρουμε όλα αλλάζουν.
Η τιμή που είχε κλείσει ήταν κάπου στα 0,65 λεπτά. Είχαμε να δούμε τέτοια τιμή επί εποχής Σημίτη, και μετά με την επιδότηση κατέβαινε σ’ αυτή την τιμή επί Σαμαρά. Ήταν τιμές που ο κόσμος μόλις τις έβλεπε έβαζε πετρέλαιο».
Φυσικό αέριο
Επισημαίνει ακόμα ο ίδιος, ότι «υπάρχει και μια σοβαρή συζήτηση ώστε να μπει και το φυσικό αέριο στην περιοχή μας, τουλάχιστον στους μεγάλους καταναλωτές. Αν αυτό γίνει, θα μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης, τουλάχιστον στο κέντρο της πόλης της Δράμας. Τα χωριά βέβαια θα συνεχίσουν να καταναλώνουν πετρέλαιο και καυσόξυλα φυσικά. Αν χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία μας από τις άλλες πόλεις, μέσα στο 2021 θα γίνουν οι συμβάσεις με το φυσικό αέριο, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν ένα χρονοδιάγραμμα μέσα στο 2022 να ξεκινήσει και ο ανεφοδιασμός».
«Ο κόσμος προσαρμόζεται»
Σε ερώτηση σχετικά με το ποια είναι η κατάσταση σήμερα με τα προηγούμενα χρόνια, αν η κατανάλωση έχει αυξηθεί ή μειωθεί ο κ. Γρηγοριάδης επισημαίνει:
«Θα απαντήσω λίγο διαφορετικά στο ερώτημά σας. Ο κόσμος προσαρμόζεται. Θεωρώ ότι η αγοραστική δύναμη της κάθε οικογένειας, έχει μειωθεί σημαντικά. Φροντιστήρια, μετακινήσεις, ακόμα και οι μάσκες που πλέον χρησιμοποιούν τα παιδιά στο σχολείο και οι ενήλικες, έχουν κι αυτές ένα κόστος που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον προϋπολογισμό της κάθε οικογένειας.
Οπότε, προσπαθούμε και προγραμματίζουμε καλύτερα τη ζωή μας χωρίς σπατάλες και αυτό έχει αντίκτυπο και στη θέρμανση. Μόνο στα τρόφιμα δεν έχει. Μόνο στο σούπερ μάρκετ, ο κόσμος, φροντίζει να μην κάνει οικονομία, αλλά και εκεί δεν κάνει σπατάλη.
Σε όλα τα άλλα, ένδυση, υπόδηση, θέρμανση, μετακινήσεις, θα κάνουμε όλοι τον προγραμματισμό μας πολύ αυστηρά. Το ζείτε και εσείς και εμείς, όλοι μας.
Έχουμε φτάσει σε σημείο, μέσα από τη δουλειά μας, να αντιμετωπίζουμε οικογένειες πολύ προγραμματισμένες, και βλέπουμε ότι κάποιοι έκαναν έναν προγραμματισμό και επειδή χρόνια είχαν να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο, έβαλαν και είχαν να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα όπως διαρροές, σκασίματα και άλλα, κι εξαιτίας της χαμηλής τιμής που είχε κλείσει τον περασμένο Μάιο».