Μιλούν στον «Π.Τ.» ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Δράμας
και ο πρόεδρος Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας
Σε περίοδο ύφεσης ο καταρροϊκός
πυρετός των προβάτων λόγω καιρού!
► Προβλήματα με την αποζημίωση των κτηνοτρόφων από το 2014 μέχρι και σήμερα!
► Επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ
προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη και βουλευτές
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΜΙΑ περίοδο ύφεσης φαίνεται πως μπαίνει ο καταρροϊκός πυρετός των προβάτων, κυρίως λόγω της σταδιακής αλλαγής του καιρού. Όσο ο καιρός ψυχραίνει, τόσο περισσότερο η κατάσταση θα γίνεται ολοένα και καλύτερη, καθώς η σκνίπα που μεταδίδει την ασθένεια αρχίζει και χάνεται.
Όπως φαίνεται πάντως, σύμφωνα και με όσα δηλώνουν στον «Πρωινό Τύπο» άνθρωποι που γνωρίζουν, όλα μοιάζουν ότι τα χειρότερα έχουν αποφευχθεί και οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο δεν είναι μεγάλες, όπως είχε συμβεί τη «μαύρη χρονιά» του 2014, όπου είχαμε φτάσει στη θανάτωση χιλιάδων ζώων.
Αναφορικά λοιπόν με την πορεία της ασθένειας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ της Π.Ε. Δράμας κ. Παπαδούδης, μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο» σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ανάπαυλα. Η εικόνα δεν χειροτερεύει, είναι λίγο –πολύ σταθερή, κάποια κοπάδια σχετικά βελτιώθηκαν και κυρίως λόγω καιρού».
Όπως εξήγησε ο ίδιος, «όσοι θέλουν να κάνουν αγοραπωλησίες ή για να προστατεύσουν τα κοπάδια τους, προχωρούν σε εμβολιασμό, με δικά τους έξοδα πάντως».
Σε γενικό επίπεδο πάντως, «ο καταρροϊκός έχει απλωθεί σε όλη τη χώρα, ενώ σε άλλους νομούς έχει εμφανιστεί πιο καθυστερημένα. Εμείς στην Περιφέρεια πάντως, ήμασταν από τους πρώτους που νόσησαν τα κοπάδια. Η εικόνα έχει σταθεροποιηθεί και με το που θα κρυώνει ο καιρός αυτό σιγά – σιγά θα σβήνει, επειδή η μετάδοση του ιού γίνεται με τις σκνίπες. Και όπως είναι γνωστό, η κυκλοφορία της σκνίπας τον χειμώνα σταματάει».
Κιτσουκάκης: Με έξοδα των κτηνοτρόφων ο εμβολιασμός
Σε δηλώσεις του στο «Πρωινό Τύπο» χθες, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δράμας κ. Κιτσουκάκης, αναφερόμενος στο ζήτημα των αποζημιώσεων, τονίζει ότι «στις 7 Αυγούστου 2020, εκδόθηκε ένα ΦΕΚ – κατόπιν πιέσεων άλλων περιοχών που είχαν μεγαλύτερα προβλήματα από εμάς εδώ – βάσει του οποίου αποζημιώνονται όλες οι χρήσεις εντομοκτόνων. Συγκεκριμένων δηλαδή σκευασμάτων που είναι εντομοαπωθητικά για να την σκνίπα, καθώς επίσης ότι, οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να προχωρούν στην καύση των νεκρών ζώων και μόνο αυτά θα προσμετρούνται, αν βέβαια είναι πιστοποιημένα ότι είναι νεκρά από καταρροϊκό πυρετό».
Ο κ. Κιτσουκάκης, σημειώνει ότι «επί της ουσίας, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες δεν έχουν κάποιες ιδιαίτερες οδηγίες για το συγκεκριμένο θέμα. Το μόνο που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας, είναι να γίνονται συχνές εντομοκτονίες στους στάβλους, ενώ υπάρχουν και κάποια αντιπυρετικά σκευάσματα, που βοηθούν το ζώο να περάσει την κρίση του καταρροϊκού».
Σε ερώτηση σχετικά με τον εμβολιασμό, ο κ. Κιτσουκάκης τονίζει ιδιαίτερα ότι, «υπάρχει εμβόλιο, το οποίο όμως δεν χορηγείται από το δημόσιο. Σκεύασμα εμβολιασμού για τον καταρροϊκό πυρετό υπάρχει, αλλά θα πρέπει να το πληρώσει ο ίδιος ο παραγωγός».
Όσον αφορά το ζήτημα των αποζημιώσεων, ο κ. Κιτσουκάκης λέει ότι «δεν υπάρχει τίποτα καινούριο πέραν του ΦΕΚ του Αυγούστου, έχουμε απευθυνθεί στο Υπουργείο, έχουμε μιλήσει για το πρόβλημα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν ομάδες διαβούλευσης για το πώς θα διαχειριστούν, για το πώς και αν αποζημιώσουν τις τυχόν ζημιές από τον καταρροϊκό, αλλά δεν έχουμε τίποτα επίσημο στα χέρια μας».
Επιστολή Κτηνοτρόφων προς το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
Στο μεταξύ, Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι από την Αν. Μακεδονία και Θράκη, απέστειλαν επιστολή σχετικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων από τον καταρροϊκό πυρετό, την οποία κοινοποιούν και προς τους βουλευτές της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Όπως τονίζεται στην επιστολή αυτή, «σαν να μην πέρασε μια μέρα» από το 2014 μέχρι και το 2020 σήμερα, όπου «άλλα αποδείχθηκε ότι έλεγαν και άλλα εννοούσαν». Οι κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜΘ πάντως, απευθύνουν μια έντονη και σκληρή επιστολή, στην οποία γίνεται γνωστό ότι η κτηνιατρική υπηρεσία δεν έχει προχωρήσει σε εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου και άρα δεν γίνεται τίποτα.
Αναφορικά με το σήμερα, οι κτηνοτρόφοι επισημαίνουν ότι «ο σημερινός υπουργός κ. Μ. Βορίδης, προς τιμή του, δεν παρέπεμψε στις προηγούμενες κυβερνήσεις για αποζημίωση και προχώρησε σε νομοθετική διευθέτηση του αιτήματος των κτηνοτρόφων, πάνω όμως στην ίδια λογική με τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ, δηλαδή της έμμεσης αποζημίωσης.
Με δηλώσεις του υπουργού στο εθνικό κοινοβούλιο αλλά και με ανακοινώσεις, ότι μέσω του ερανιστικού νομοσχεδίου, αποζημιώνει τον καταρροϊκό πυρετό, μετά από έξι χρόνια, σε κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, έγινε προσπάθεια να πειστούν πάλι οι κτηνοτρόφοι, ότι αποζημιώνονται για τον καταρροϊκό.
Άλλα αναφέρει η υπουργική απόφαση και ψηφίζονται στο κοινοβούλιο κι άλλα ανακοινώνονται από την πολιτική ηγεσία».
Και όπως εξηγούν, «η συγκεκριμένη ΚΥΑ αποζημιώνει με 30 ευρώ και με καθυστέρηση πολλών ετών, κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας που το 2014 είχαν τα ζώα τους στη διάθεση της κτηνιατρικής υπηρεσίας, για να ληφθεί από τον εγκέφαλό τους δείγμα για έλεγχο εγκεφαλοπάθειας και που χωρίς δική τους ευθύνη, αυτή η δειγματοληψία δεν πραγματοποιήθηκε. Τα κεφάλια αυτών των ζώων διατηρήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ψυγεία, ως αποδεικτικά στοιχεία και κάποια στιγμή, μετά από την καταγραφή της κτηνιατρικής υπηρεσίας, με εντολή της καταστράφηκαν. Μάλιστα η συγκεκριμένη ΚΥΑ δεν αναφέρεται μόνο σε πρόβατα αλλά και σε αίγες, που αποζημιώνονται με το ίδιο ποσό και σε βοοειδή που αποζημιώνονται με 120 ευρώ.
Φυσικά οι κτηνοτρόφοι συντήρησαν τα κεφάλια των ζώων, με σκοπό να αποζημιωθούν για τον καταρροϊκό πυρετό, από τον οποίο νόσησαν και ψόφησαν και με το ποσό που προέβλεπε η ΚΥΑ του 2014».
Αναφερόμενοι στο ζήτημα του 2014, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι ΑΜΘ, τονίζουν: «Γιατί δεν προχώρησαν σε εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου παρά μόνο στην πρώτη μονάδα που διαπιστώθηκε η νόσος στον Έβρο και άφησαν τα ζώα να ψοφούν ανεξέλεγκτα στα μονάδες, χωρίς να δίνουν τη δυνατότητα αποζημίωσης, στους κτηνοτρόφους της χώρας μας; (…) Έχουν υπολογίσει την οικονομική ζημιά των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και κατ’ επέκταση της εθνικής μας οικονομίας από τον καταρροϊκό πυρετό; Γιατί οι κτηνιατρικές υπηρεσίες παραμένουν αποδεκατισμένες από κτηνιάτρους και πολλές από αυτές υπολειτουργούν;»
Σε άλλο σημείο της επιστολής τους αναφέρονται επίσης σε κάτι που έχει ιδιαίτερη αξία: «Αντιλαμβανόμενοι τον εμπαιγμό, οργανώσαμε το 2017 την προσφυγή στη δικαιοσύνη 58 κτηνοτρόφων, που είχαν τη δύναμη, το κουράγιο και την υπομονή, να ζητήσουν δικαίωση για την οικονομική ζημιά που υπέστησαν, με αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου. Η εκδίκαση είχε οριστεί για τον Απρίλιο του 2020, όμως λόγω της πανδημίας ορίστηκε για τον ερχόμενο Νοέμβρη.
Είμαστε μεγάλα παιδιά και πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των αποφάσεων και των λεγομένων μας.
Είναι προτιμότερο ο κύριος υπουργός να ανακοινώνει ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να αποζημιώσει τον καταρροϊκό πυρετό μετά από 6 χρόνια κι ότι το μόνο που μπορεί να πράξει είναι η μικρή ενίσχυση των 30€ για τη δειγματοληψία. Άλλωστε η ευθύνη βαραίνει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ του 2014.
Είναι χρήσιμο να μην ξεχνάμε τα λάθη του παρελθόντος και νηφάλιοι να τα θυμόμαστε και να τα διορθώνουμε, ώστε αυτά να μην επαναλαμβάνονται στο μέλλον.
Ο καταρροϊκός πυρετός είναι πάλι εδώ. Έκανε τον κύκλο του και επανήλθε, όπως μπορεί να επανέλθει οποιαδήποτε νόσος. Είμαστε έτοιμοι όμως να τον αντιμετωπίσουμε;»