Συμμετοχή στο 12ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών «Πάμε Σινεμά;»
Το 1ο βραβείο για ταινία
μικρού μήκους μοιράστηκε
το 5ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας
«Ξυπνήσατε;» – μια ταινία για τις σχέσεις αγοριών
και κοριτσιών στα στάδιο της προεφηβείας
Στράτος Κυριαζίδης: «Η ταινία γυρίστηκε
με ένα κινητό τηλέφωνο μέτριας κατηγορίας»
Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν συνολικά 27 ταινίες από όλη την Ελλάδα
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΕΛΙΚΑ, τα Δημοτικά Σχολεία της Δράμας, αποδεικνύουν ότι δεν επαναπαύονται απλά και μόνο στη μαθησιακή τους εκπαίδευση, αλλά συνεχίζουν και πέρα απ’ αυτήν. Και δεν είναι λίγες οι φορές, που μέσα από τις σελίδες του «Πρωινού Τύπου», έχουμε δημοσιεύσει πολλές επιτυχίες και πρωτιές, από διάφορα φεστιβάλ και διαγωνισμούς.
Αυτή τη φορά, σειρά έχει το 5ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, μαθητές του οποίου δημιούργησαν μια δεκάλεπτη ταινία μικρού μήκους, την οποία έστειλε στο 12ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών «Πάμε Σινεμά;» και κατάφεραν να μοιραστούν το 1ο Γενικό Βραβείο του Φεστιβάλ. Τα άλλα σχολεία που μοιράστηκαν το βραβείο, είναι το 6ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας και του 8ο Δημοτικού Σχολείου Αγ. Δημητρίου, τα οποία είχαν δημιουργήσει από κοινού την ταινία «Να ΔιεκδιKISS».
Οι πρωταγωνιστές της ταινίας «Ξυπνήσατε;» του 5ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας. Τη φωτογραφία ευγενώς μας παραχώρησε ο δάσκαλος του σχολείου κ. Στράτος Κυριαζίδης και είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του σχολείου.
Αρχικά να σημειώσουμε ότι τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν γνωστοί επαγγελματίες άνθρωποι του κινηματογράφου όπως:
Κώστας Φέρρης, Σκηνοθέτης, Σεναριογράφος, Συγγραφέας.
Τάνια Κίτσου, Σκηνοθέτης και Συγγραφέας.
Δημήτρης Σοφιανόπουλος, Σκηνοθέτης και Σεναριογράφος.
Νίκος Μεγγρέλης, Σκηνοθέτης και Δημοσιογράφος.
Χάρης Μιχαλογιαννάκης, Σκηνοθέτης και Σεναριογράφος.
Πώς γυρίστηκε η ταινία
Ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε με τον υπεύθυνο δάσκαλο του 5ου Δημοτικού Σχολείου κ. Στράτο Κυριαζίδη, που επιμελήθηκε όλης της εργασίας, μαζί με τους μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης. Η ταινία δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 και τη σχολική χρονιά 2019-2020. Οι μαθητές αυτές σήμερα πηγαίνουν στην Α΄ τάξη Γυμνασίου.
Όπως μας λέει ο κ. Κυριαζίδης, το θέμα ήταν ελεύθερο και δόθηκαν συνολικά 3 γενικά βραβεία ανεξαρτήτου εκπαιδευτικής βαθμίδας, καθώς και ξεχωριστά βραβεία για το Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «η ταινία γυρίστηκε τον περασμένο Γενάρη, μέσα στο σχολείο, με δουλειά των παιδιών. Στην ταινία, εμείς «πιάσαμε» τις σχέσεις αγοριών και κοριτσιών, καθώς περνάνε από την προεφηβεία στην εφηβεία. Είναι λίγο επικίνδυνο το θέμα, αλλά το δουλέψαμε καλά. Έτσι, δημιουργήσαμε ένα ψευδοντοκιμαντέρ με διάρκεια 10 λεπτών της ώρας και την γυρίσαμε όλη με ένα κινητό τηλέφωνο μέτριας κατηγορίας. Όπως και το μοντάζ έγινε σε έναν απλό υπολογιστή».
Τη μουσική έγραψε ο ίδιος ο κ. Κυριαζίδης, ενώ όλη η υπόλοιπη δουλειά έγινε από τα ίδια τα παιδιά.
Απαντώντας για το πώς βίωσαν τα παιδιά τη δημιουργία της ταινίας, ο κ. Κυριακίδης τονίζει ότι «τους άρεσε όλη η διαδικασία, ήταν ένα παιχνίδι γι’ αυτά και έμαθαν τα πάντα από την κλακέτα μέχρι τον φωτισμό, τον ήχο, πώς κάνουμε τα πλάνα, τα οποία σχεδίασαν οι ίδιοι. Για το πώς δηλαδή θα στηθεί η κάμερα, το πώς έπρεπε να γίνει το πλάνο και άλλα. Έγινε γενικά μια προχωρημένη δουλειά».
Την ταινία έγραψαν, σχεδίασαν, έπαιξαν και σκηνοθέτησαν οι: Γιαννούση Ελευθερία-Ανθούλα, Γκούμας Ανδρέας, Ευθυμιάδου Ευφροσύνη, Θραμπουλίδου Δανάη, Ιωάννου Ίωνας-Επαμεινώνδας, Κεχαγιάς Αντώνιος, Κοκοβίδου Ευαγγελία, Κονταξή Αφροδίτη, Κώτσης Χρήστος, Τσιούπρου Λάουρα.