Ήδη γιατροί από το Κέντρο Υγείας Παρανεστίου ενίσχυσαν το Νοσοκομείο
Νοσηλευτές από το Κέντρο
Υγείας Δράμας ενισχύουν
το Νοσοκομείο Δράμας
► Πρόεδρος Νοσηλευτών ΑΜΘ στον «Π.Τ.»: Παραμένει η υποστελέχωση
και η έλλειψη νοσηλευτών
► Περίπου 75 άτομα στο Νοσοκομείο Δράμας από Covid-19
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ θέση φαίνεται ότι βρίσκεται το Νοσοκομείο Δράμας, καθώς ήδη τα δύο τμήματα Covid-19 που έχει δημιουργήσει στην Παθολογική Κλινική, το προσωπικό – παρ’ όλη τη μεγάλη προσπάθεια – δεν επαρκεί για να τα φέρει εις πέρας.
Αυτό προκύπτει μετά από τη νέα πληροφορία, ότι ήδη το Κέντρο Υγείας Παρανεστίου έχει δανείσει ιατρικό προσωπικό του προς το Νοσοκομείο, ενώ ήδη από σήμερα, νοσηλευτικό προσωπικό από το Κέντρο Υγείας Δράμας θα ενισχύσει με την παρουσία του τα δύο τμήματα Covid-19 που έχουν δημιουργηθεί.
Παρ’ ότι με επιστολές του τις οποίες έχει δώσει στη δημοσιότητα, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη ειδικών παθολόγων, καθώς οι υφιστάμενοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το βάρος των νοσηλευόμενων, παρ’ ότι ήδη περιστατικά ασθενών φεύγουν προς τα Νοσοκομεία Σερρών και Καβάλας, δεν βλέπουμε να αλλάζει κάτι.
Υποστελεχωμένο το Νοσοκομείο
Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε χθες με τον κ. Ιάκωβο Σιρλαντζή, πρόεδρο του Σωματείου Νοσηλευτικού Προσωπικού Αν. Μακεδονίας – Θράκης και αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ).
Στην ερώτηση αν όντως θα ενισχυθεί το Νοσοκομείο με νοσηλευτικό προσωπικό από το Κέντρο Υγείας Δράμας, ο κ. Σιρλαντζής επισημαίνει ότι «εμείς συνεχίζουμε να έχουμε υποστελέχωση. Μπορεί να έχουν παρθεί νοσηλευτές με σύμβαση, μπορεί ακόμα να μην έχουν έρθει, γιατροί όμως έχουν έρθει από το Κέντρο Υγείας Παρανεστίου».
Ο κ. Σιρλαντζής σημειώνει επίσης ότι, «οι νοσηλευτές που θα έρθουν θα ενισχύουν τις κλινικές Covid-19. Αυτή είναι η ουσία. Και το θέμα είναι ότι, η βαρύτητα αυτή τη στιγμή πέφτει στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) που έχει μεγάλη προσέλευση από κόσμο και στις δύο κλινικές Covid-19 και εννοείται στην Παθολογία».
Ο κ. Σιρλαντζής, τονίζει ότι αναφορικά με την Παθολογία, το Νοσοκομείο έχει «τέσσερις Ειδικούς Παθολόγους, οι οποίοι προσπαθούν να διαχειριστούν την όλη κατάσταση και οι νοσηλευτές αυτή τη στιγμή δεν φτάνουν και στα 3 τμήματα, επειδή υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας».
Έλλειψη και σε τραυματιοφορείς
Στην ερώτηση για το πόσοι νοσηλευτές είναι περίπου, ο κ. Σιρλαντζής επισημαίνει ότι «το πρόβλημα είναι στο λιγοστό μόνιμο προσωπικό. Είτε επειδή βγαίνουν στη σύνταξη, είτε επειδή έχουμε προσωπικό που μπαίνει σε καραντίνα, γιατί και εμείς νοσούμε, το προσωπικό είναι μειωμένο. Επίσης, έχουμε μεγάλη έλλειψη σε τραυματιοφορείς. Είναι και μεγάλοι σε ηλικία, αλλά είναι και λίγοι. Έχουν φύγει στη σύνταξη κάποιοι, έχουν έρθει ορισμένοι με συμβάσεις ΟΑΕΔ και άλλου τύπου, παρ’ όλα αυτά και πάλι δεν αρκούν για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή».
Όπως διευκρινίζει επίσης, «γι’ αυτό κι εμείς μπορεί να έχουμε πάρει το προηγούμενο διάστημα συμβάσεις, η υποστελέχωση εξακολουθεί να υπάρχει, γιατί υπάρχει έλλειψη μόνιμου προσωπικού, το οποίο έχει και την κατάλληλη εμπειρία. Γι’ αυτό και αναγκάζονται τώρα να πάρουμε νοσηλευτές από το Κέντρο Υγείας. Εννοείται ότι η έλλειψη έχει δημιουργηθεί κυρίως από το μεγάλο φόρτο εργασίας, επειδή η προσέλευση είναι μεγάλη, είναι πολλές οι ώρες που πρέπει να είσαι με στολή, η οποία κάνει πιο δύσκολη την όλη νοσηλευτική εργασία, ενώ υπάρχει και το θέμα ότι ανά πάση στιγμή νοσούν συνάδελφοι, φεύγουν σε καραντίνα και θα πρέπει να αναπληρωθεί αυτό το κενό».
Ο κ. Σιρλαντζής, επισημαίνει επίσης ότι, «μπορεί να είναι λίγο το προσωπικό, αλλά με το φιλότιμό του και με την αυταπάρνησή του κάνει ότι κάνει και θα ήταν όλα καλύτερα, αν δεν είχαμε αυτόν τον αριθμό προσέλευσης».
75 πολίτες από Covid-19
Στην ερώτηση για το πόσα άτομα νοσηλεύονται αυτή την ώρα στο Νοσοκομείο Δράμας από Covid-19, ο κ.Σιρλαντζής απαντά ότι «περίπου είναι 75 άτομα, τα οποία είναι ύποπτα και επιβεβαιωμένα. Επίσης, γίνονται διακομιδές στα όμορα Νοσοκομεία, όπως των Σερρών, της Καβάλας ή της Ξάνθης. Και εννοείται ότι, αν χρειαστεί, θα πρέπει να πάνε σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας για Covid-19, καθώς εμείς δεν διαθέτουμε. Εμείς αυτή την στιγμή έχουμε αναπτύξει 12 κλίνες στη ΜΕΘ, όχι όμως για νοσηλεία Covid-19, αλλά για ασθενείς με άλλα προβλήματα».