Home > Πρώτο Θέμα > Στα 74 εκατ. ευρώ ανέρχεται πλέον ο προϋπολογισμός στην ΑΜΘ για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» – Δηλώσεις των προέδρων της Διοικούσας Α.Μ. και της Ν.Ε. Δράμας του ΤΕΕ

Στα 74 εκατ. ευρώ ανέρχεται πλέον ο προϋπολογισμός στην ΑΜΘ για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» – Δηλώσεις των προέδρων της Διοικούσας Α.Μ. και της Ν.Ε. Δράμας του ΤΕΕ

Δηλώσεις των προέδρων της Διοικούσας Α.Μ. και της Ν.Ε. Δράμας του ΤΕΕ

Στα 74 εκατ. ευρώ ανέρχεται πλέον

ο προϋπολογισμός στην ΑΜΘ

για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

► Την αναβολή της έναρξης του «Εξοικονομώ» ζητάει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος

► Παυλίδης: Πολλά τεχνικά επαγγέλματα περιμένουν το πρόγραμμα για να δουλέψουν

► Κ. Παράσχου: Θεωρώ πως είναι ένα δίκαιο αίτημα στην εποχή του κορωνοϊού

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ έναρξης της περιόδου υποβολής του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», ζητάει με επιστολή του από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη, η κεντρική διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), με σχετική επιστολή που του απέστειλε στις 12 Νοεμβρίου.

Η απόφαση αυτή, πάρθηκε μετά από σύσκεψη του προέδρου του ΤΕΕ κ. Στασινού, με τις περιφερειακές Διοικούσες Επιτροπές την ίδια μέρα. Και ο λόγος της αναβολής, είναι «η δυσχερής κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα από τη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19» καθώς, «οι μηχανικοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις μετακινήσεις τους, προκειμένου να διενεργήσουν τις επιθεωρήσεις στις κατοικίες ή για τη συλλογή των διάφορων δικαιολογητικών που θα αναλάβουν για λογαριασμό των δικαιούχων».

 

Παυλίδης: Στα 74 εκατ. ευρώ για την ΑΜΘ

Σχετικά με τα προβλήματα αυτά, αλλά και για τον προϋπολογισμό του προγράμματος, ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε χθες με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Παυλίδη, αλλά και με τον πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας του ΤΕΕ κ. Παράσχου.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Παυλίδης, έκανε λόγο για την αύξηση του ποσού του προγράμματος στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Όπως ήδη έχουμε δημοσιεύσει τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Μέτιος πραγματοποίησε την υπόσχεσή του από πέρσι, ώστε να ενισχύει το πρόγραμμα του «Εξοικονμώ – Αυτονομώ» για τους κατοίκους της Περιφέρειας ΑΜΘ. Έτσι, σε τηλεδιάσκεψη που είχε προχθές με τους δύο προέδρους του Τμήματος του ΤΕΕ Θράκης και του Τμήματος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ.κ. Λουρίκα και Παυλίδη, ανακοίνωσε ότι ενισχύει το πρόγραμμα με 30 εκατ. ευρώ για τον επόμενο κύκλο.

Όπως επισημαίνει στον «Π.Τ.» ο κ. Παυλίδης «αυτά τα έξτρα 30 εκατ. ευρώ, προστίθενται στα 40 εκατ. ευρώ που δίνονται από το κράτος και έτσι ο προϋπολογισμός για την Περιφέρεια ΑΜΘ αγγίζει πλέον τα 74 εκατ. ευρώ. Είναι σημαντικό ποσό και είμαστε ανάμεσα στις πρώτες σε προϋπολογισμό Περιφέρειες της χώρα. 73 εκατ. ευρώ έχει η Δυτική Μακεδονία και πολλές Περιφέρειες που είναι στα 35, 40, 50 εκατ. ευρώ».

Ερωτώμενος ο κ. Παυλίδης αν έχει υπολογιστεί το ποσοστό κάλυψης από τις αιτήσεις, τονίζει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση και συνεχίζει: «Ωστόσο όμως, με βάση την προηγούμενη περίοδο και με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός έχει αυξηθεί στα 850 εκατ. για όλη την Ελλάδα, την στιγμή που και στις δύο προηγούμενες φάσεις αθροιστικά ήταν 1 δισ., στους δύο κύκλους, τώρα μόνο στον ένα κύκλο είναι 850 εκατ. ευρώ. Θεωρητικά είμαστε σαφώς καλύτερα από πριν. Και επίσης, έχουμε και τη δέσμευση του υπουργού, ότι το πρόγραμμα αυτό θα συνεχιστεί, και θα ακολουθήσει και επόμενη φάση, γιατί έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και διάθεση για συμμετοχή από πολλούς.

Άρα, από άποψη προϋπολογισμού είμαστε πολύ καλύτερα από πριν. Θυμίζω ότι από το προηγούμενο πρόγραμμα είχαν μείνει εκτός 840 περίπου αιτήσεις, ένα ποσό της τάξης των 12 εκατ. ευρώ, για να καλυφθούν και εκείνες. Επομένως τώρα έχουν 74 εκατ. ευρώ, άρα σίγουρα καλύπτονται οι αιτήσεις που είχαν μείνει και περισσεύει και ένα σημαντικό ποσό, για όσους εκ νέου επιχειρήσουν να κάνουν νέες αιτήσεις».

Pavlidis

Δύσκολη περίοδος…

Αναφορικά με το ζήτημα της αναβολής έναρξης του προγράμματος, ο κ. Παυλίδης επισημαίνει «έχουμε μια δύσκολη περίοδο και ειδικά οι περιοχές μας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες από τον κορωνοϊό, τόσο η Δράμα όσο και η Καβάλα και αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη διενέργεια αυτοψιών στο πλαίσιο έκδοσης πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης.

Να θυμίσω ότι για να υποβάλεις την αίτηση στο πρόγραμμα, πρέπει απαραίτητα να απευθυνθείς σε έναν ενεργειακό επιθεωρητή, ο οποίος θα εκδώσει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης για να προσδιορίσει την ενεργειακή κατηγορία στην οποία βρίσκεται το κτίριο στο οποίο πρόκειται να γίνουν επεμβάσεις και θα είναι το πιστοποιητικό αφετηρίας.

Και είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να μπαίνεις σε σπίτια και  να κάνεις αυτοψίες. Είναι σχεδόν αδύνατο σ’ αυτή τη φάση. Παράλληλα χρειάζονται διάφορα έγγραφα από τα Υποθηκοφυλακεία, τα οποία πλέον δεν λειτουργούν όπως πριν, το ίδιο συμβαίνει με τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες σε περίπτωση που μια πολυκατοικία θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα και άλλα πολλά ζητήματα. Γενικώς υπάρχει μια μεγάλη δυσχέρεια.

Γι’ αυτούς τους λόγους και με δεδομένο επίσης ότι ο επίσημος οδηγός του προγράμματος ακόμα δεν έχει εκδοθεί – το Υπουργείο Περιβάλλοντος μας λέει ότι θα βγει την ερχόμενη εβδομάδα – ωστόσο έχουμε φτάσει πολύ κοντά στην ημερομηνία έναρξης.

30 Νοεμβρίου ξεκινάει το πρόγραμμα για τα Νησιά του Αιγαίου και 2 Δεκεμβρίου για την περιοχή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Είμαστε κοντά στην ημερομηνία αυτή και δεν μπορεί να γίνει σωστός προγραμματισμός, ειδικά στην περίπτωση που επέλθουν κάποιες αλλαγές».

Ο ίδιος επίσης τονίζει ότι,  «υπάρχει μια μερίδα συναδέλφων αλλά και πολιτών, η οποία δεν θέλει αναβολή στην έναρξη του προγράμματος. Είναι ένα δημοφιλές πρόγραμμα και εκτός από τους μηχανικούς, πολλά τεχνικά επαγγέλματα περιμένουν να δουλέψουν. Είναι ήδη πολύ δύσκολη η οικονομική κατάσταση και αρκετοί δεν θέλουν αναβολή. Μέχρι ώρας πάντως, το Υπουργείο φέρεται να επιμένει στη διατήρηση των ημερομηνιών».

Parasxoy 02

Παράσχου: Δίκαιο το αίτημα αναβολής

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας του κ. ΤΕΕ κ. Παράσχου, τονίζει «πολλοί συνάδελφοι έχουν ανησυχήσει με την κατάσταση γενικότερα με τον κορωνοϊό και θεωρούν επικίνδυνο το γεγονός, να αρχίσουν να επισκέπτονται τα σπίτια που δεν έχουν προχωρήσει οι φάκελοί τους, να κάνουν τις αυτοψίες. Τις τελευταίες ημέρες γίνονται συζητήσεις και στη Δράμα αλλά και στην Καβάλα, για το αν πρέπει να πάρει αναβολή το πρόγραμμα ή όχι. Προς το παρόν δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση, αλλά θεωρώ κι εγώ ότι το σωστό είναι να δοθεί κάποια αναβολή».

Όπως εξηγεί ο κ. Παράσχου, «είναι μεγάλο πρόβλημα, γιατί καταλαβαίνεται ότι, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην προετοιμασία του φακέλου, αν δεν κάνουμε επιτόπου αυτοψίες και να έρθουμε σε επαφή με τους ιδιοκτήτες. Αυτή τη στιγμή οι συνάδελφοι δουλεύουν όλοι κλεισμένοι στα γραφεία τους, δεν δέχονται κόσμο, αποφεύγουν τις επαφές όσο είναι δυνατόν, για να περιοριστεί το πρόβλημα με τη μετάδοση του ιού».

Τονίζει επίσης ο ίδιος, ότι, «μετά την επιβολή της καραντίνας, το ενδιαφέρον από τους πολίτες έχει μειωθεί σημαντικά. Υπάρχουν άνθρωποι, ηλικιωμένοι ή στον περίγυρό τους έχουν ηλικιωμένους, που έχουν αποφασίσει να μην προχωρήσουν σ’ αυτή τη φάση, επειδή δεν θέλουν να τους επισκέπτεται κανένας και φοβούνται. Έχουμε κάποιους ανθρώπους που το σταμάτησαν και το γενικότερο ενδιαφέρον έχει πέσει. Δεν είναι το ίδιο ενδιαφέρον που υπήρχε πριν ένα μήνα περίπου. Επίσης, υπάρχουν κάποιες αιτήσεις που είχαν προετοιμαστεί από καιρό πριν, αλλά νομίζω ότι, το δίκαιο και το σωστό είναι να πάρει μια αναβολή το πρόγραμμα, γιατί η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον με τα κρούσματα».

 

Ευκαιρία αναβολής…

Με την ευκαιρία της πιθανής αναβολής, ο κ. Παράσχου επισημαίνει ότι θα μπορούσε να την εκμεταλλευτεί το Υπουργείο, «και να προχωρήσει σε τροποποίηση, ώστε το πρόγραμμα να παραμείνει πλέον ανοικτό. Ο υπουργός, είχε υποσχεθεί ότι από τη νέα χρονιά το πρόγραμμα θα παραμένει ανοικτό και θα μπορούν όλοι τμηματικά να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Έτσι, δεν θα υπάρχει το άγχος και η πίεση λόγω της υγειονομικής κρίσης, ούτε ότι κάποιοι μπορούν μπουν τώρα ή όχι κτλ.

Αυτή την ώρα, αυτό που ισχύει είναι ότι, αν η πλατφόρμα ανοίξει κανονικά το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό μέχρι να εξαντληθούν οι πόροι. Αυτό ισχύει τώρα. Τα χρήματα μπορεί να είναι περισσότερα τώρα, αλλά όταν εξαντληθούν οι πόροι, το πρόγραμμα θα κλείσει. Η ανακοίνωση που είχε βγάλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λέει ότι από το 2021 θα αλλάξει αυτό. Θα είναι ανοικτή η πλατφόρμα και το Υπουργείο θα βάζει τμηματικά χρηματικά ποσά για να καλύπτει τις επιπλέον αιτήσεις».