Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα
Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών
Άρθρο της Προέδρου
της Ένωσης Κυριών Δράμας – Σ.Α.Φ. Αλίκης Τσιαμούρα
«Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Όσο συνεχίζεται δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη.»
Η βία κατά των γυναικών είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο δεν κάνει διαχωρισμό στην καταγωγή, στην κοινωνική τάξη και στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (http://womensos.gr/ti-einai-via-kata-ton-gunaikon/) μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή θα κακοποιηθεί από τον σύντροφό της, μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας, οι γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από την ενδοοικογενειακή βία παρά από καρκίνο, 130 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων, 2 εκατομμύρια κορίτσια κινδυνεύουν από ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων και το 55%-95% ΔΕΝ καταγγέλλουν το πρόβλημα.
Η 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών καθιερώθηκε το 1981, όταν οι γυναικείες οργανώσεις, θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη των τριών αδερφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, που βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου, μετά από εντολή του δικτάτορα Τρουχίλο, στις 25 Νοεμβρίου 1960. Ο ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 1991 ανακήρυξε και επίσημα την ημέρα αυτή, ως Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ οι γυναίκες πρέπει να καταπολεμήσουν ενωμένες το φαινόμενο της βίας και να δώσουν ένα τέλος σε όλο αυτό. Μία από τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας του Covid 19 ήταν η αύξηση της έμφυλης βίας. Δεν είναι όλες οι γυναίκες ασφαλείς στο σπίτι τους, καθώς για κάποιες το σπίτι είναι η φυλακή τους. Στην Ισπανία στις δύο πρώτες βδομάδες της καραντίνας τα τηλεφωνήματα στη γραμμή βοήθειας αυξήθηκαν κατά 270% ενώ σημειώθηκαν 11 δολοφονίες. Στην Αργεντινή μέσα στις δέκα πρώτες μέρες του εγκλεισμού καταγράφηκαν 12 θάνατοι γυναικών και 8 απόπειρες. Στην Αγγλία μέσα σε ένα σαββατοκύριακο οι κλήσεις προς την εθνική γραμμή βοήθειας αυξήθηκαν κατά 65%, και στην Ελλάδα καταγράφηκαν τρεις δολοφονίες στην πρώτη περίοδος της καραντίνας.
Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους, η κακοποίηση των γυναικών είναι μία μάστιγα που αρρωσταίνει και σκοτώνει χιλιάδες γυναίκες στον κόσμο. Όλοι μαζί, ενωμένοι, πρέπει να βάλουμε ένα STOP σε αυτό το φαινόμενο, για να έχουμε μία υγιή και αξιοπρεπή κοινωνία. Καταγγέλλουμε κάθε μορφή έμφυλης βίας.
-Μη φοβάσαι
-Μη σιωπάς
-Μίλα
-Δεν είσαι μόνη, δεν είσαι η μόνη
-Είμαστε εδώ για σένα που το βιώνεις, για σένα που το βλέπεις, που το ακούς.
-Μην προσπερνάς τη βία, γιατί αύριο, σε αυτή τη θέση μπορεί να βρίσκεται η κόρη σου.