Home > Νέα > Ένας Γάλλος φιλέλληνας ερευνητής στη Δράμα αναζητά στοιχεία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής

Ένας Γάλλος φιλέλληνας ερευνητής στη Δράμα αναζητά στοιχεία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής

Γάλλος πανεπιστημιακός στη Θρακική Εστία Δράμας

Ένας Γάλλος φιλέλληνας ερευνητής

στη Δράμα αναζητά στοιχεία για

τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής

 

 

ΣΤΑ ΔΡΑΜΑ βρέθηκε τη Δευτέρα 22 Μαΐου, ο Γάλλος κ. Μισέλ Μπρουνό, ο οποίος ερευνά στην Ελλάδα στοιχεία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Θρακικής Εστίας Δράμας, ο κ. Μπρουνό, συναντήθηκε με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Θρακικής Εστίας Δράμας, αναζητώντας στοιχεία για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού.

Ο κ. Μισέλ Μπρουνό, είναι γεωγράφος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπορντό της Γαλλίας, και κάνει τις έρευνές του μαζί με τη σύζυγό του κα. Νικό Ολλιέ, καθηγήτρια της Αμερικανικής Λογοτεχνίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Και οι δύο αποτελούν ισχυρές προσωπικότητες, με μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα και με πάθος για την ιστορία της. Μιλούν άλλωστε άψογα την ελληνική γλώσσα. Κατά την τελευταία εικοσαετία, ο Μισέλ Μπρουνό, άλλοτε μόνος του κι άλλοτε με τη σύζυγό του, επισκέπτεται την Ελλάδα δυο με τρεις φορές το χρόνο και ερευνά θέματα Γενοκτονίας και διασποράς των Ελλήνων προσφύγων. Στην αρχή, ασχολήθηκε με τις προσφυγικές ομάδες των Ποντίων και των Μικρασιατών. Επισκέφτηκε πολλές περιοχές της Ελλάδας, φωτογράφησε χωριά και μνημεία, μίλησε με πολλούς, ειδικούς και μη, και γύρισε τρεις φορές τον Πόντο, από τα παράλια μέχρι τη Σάντα και το Καρς.

Το 2003 εξέδωσε μαζί με τον ιστορικό και γλωσσολόγο Κυριάκο Παπουλίδη το βιβλίο «Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ: ΤΑ ΑΝΕΓΕΡΘΕΝΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (1936-2004)», από τις εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη Α.Ε. Σήμερα ερευνά τους λόγους και τα αίτια της ελλιπούς προβολής της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης από τους ίδιους τους Θρακιώτες, της μη αναγνώρισης αυτής της γενοκτονίας από την ελληνική βουλή και, τέλος, της ύπαρξης ελάχιστων μνημείων προς τιμήν των Θρακιωτών προσφύγων, ερευνώντας πηγές, συναντώντας ιστορικούς και εκπροσώπους συλλόγων, ακούγοντας απόψεις.
Στα πλαίσια αυτής της έρευνας, βρέθηκε πάλι αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα με τη σύζυγό του και επισκέφθηκαν τη Θρακική Εστία Δράμας όπου είχαν μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με την ανάδειξη και διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού, ενώ προσκεκλημένοι και παρόντες στη συνάντηση αυτή ήταν και οι εκπρόσωποι του Ποντιακού Συλλόγου «Ακρίτες» Νέας Κρώμνης Δράμας. Επίσης, με πρωτοβουλία της Θρακικής Εστίας, επισκέφθηκαν και το Σύλλογο «Μέριμνα Ποντίων Κυριών» Δράμας και την επόμενη ημέρα συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη με τον Θρακιώτη συγγραφέα κ. Γεώργιο Μάνο. Ο δε κύριος Michel Bruneau θα επανέλθει σύντομα στην Ελλάδα για να λάβει μέρος στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη, 22-25 Ιουνίου 2017, όπου θα κάνει ανακοινώσεις για τα μέχρι τώρα συμπεράσματά του.

Αν και η ιστοριογραφία και η πολιτεία έχουν αδικήσει τα θέματα της Θράκης, είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο και σημαντικό που ξένοι ερευνητές σε συνεργασία με συλλόγους, πρόσωπα και φορείς στην Ελλάδα προσπαθούν να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορική μνήμη της ενιαίας Θράκης (Βόρειας, Ανατολικής και Δυτικής).