Ψυχοσωματική υγεία
«Αφουγκράζομαι τα μηνύματα
που μου στέλνει το σώμα μου»
Συντάκτρια-Ομιλήτρια-Συγγραφέας: Ρούμκου Τάνια
Τα τελευταία χρόνια, γίνεται όλο και περισσότερο ευρέως αποδεκτό, ότι όλα τα μπλοκαρίσματα που δημιουργούνται στο σώμα μας, είναι ψυχοσωματικά. Το σώμα μας, το πολύτιμο όχημά μας, που χάρη σε αυτό, εκφραζόμαστε, δημιουργούμε και ευημερούμε, κατέχει τη δική του σοφία. Εμείς από την πλευρά μας, χρειάζεται να αναρωτηθούμε: Πόσο σεβόμαστε και αφουγκραζόμαστε, τα μηνύματα που μας δίνει το σώμα μας; Εκείνο, έχοντας τη δική του γλώσσα, γνωρίζει πολύ καλά τι μας συμβαίνει και μας προειδοποιεί με τα συμπτώματα που εκδηλώνει.
Μόλις νοσήσει η ψυχή μας, ασθενεί και το σώμα μας. Το σώμα τότε, μας δίνει ένα σινιάλο, προειδοποιώντας μας να αλλάξουμε κάτι. Σχεδόν πάντα πρέπει να θεραπευτεί κάτι μέσα μας, για να επέλθει και πάλι η θεραπεία στο σώμα μας. Αυτό μπορεί να είναι μία πυρηνική πεποίθηση που δημιούργησε την ασθένεια, ή μία αδυναμία μας, που την προκάλεσε. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι στο συκώτι μας συσσωρεύεται ο θυμός. Εάν λοιπόν έχουμε καταπιεσμένο θυμό μέσα μας, μπορεί να προσβληθούν τα εξής όργανα του σώματός μας: συκώτι, νεφρά, χολή και μας συμβαίνουν συχνά εγκαύματα και μολύνσεις. Εάν καταφέρουμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το θυμό μας, τότε θα αποτοξινωθεί το συκώτι μας και τα παραπάνω όργανα του σώματος που τον εκδήλωσαν. Επίσης δε θα παθαίνουμε πια εγκαύματα και μολύνσεις. Με μία πιο προσεκτική και παρατηρητική ματιά στο σώμα μας, θα είμαστε σε θέση να αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα που μας δίνει. Είναι εκπληκτικό επίσης, πώς ψυχή και σώμα, είναι απόλυτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.
Εάν για παράδειγμα έχουμε προβλήματα στη στοματική μας κοιλότητα, όπως έκζεμα ή εσωτερικά έλκη, τότε είναι πολύ πιθανόν να μη μιλάμε όμορφα για τους συνανθρώπους μας ή να «τρωγόμαστε» μέσα μας για κάτι και το σώμα μας, άμεσα μας προειδοποιεί, ότι πρέπει να φέρουμε κάποια αλλαγή. Αντίστοιχα, εάν πάλι έχουμε προβλήματα με τα αυτιά μας, είναι γιατί δε μας αρέσουν αυτά που ακούμε και μπορεί εξαιτίας αυτού, να κουφαθούμε προσωρινά ή και μόνιμα. Ένα μόνιμο βουητό στα αυτιά μας, πιθανόν να είναι μία άμυνα που δημιουργεί ο εαυτός μας, για να κρατάει μακριά, εκείνα που δε θέλουμε να ακούμε. Αντίστοιχα, προβλήματα με την καρδιά μας, δηλώνουν ότι δεν παίρνουμε πια χαρά και αγάπη από τη ζωή μας, μιας και το όργανο της καρδιάς, σχετίζεται με την αλληλεπίδραση της χαράς και της αγάπης μας με τους άλλους. Όταν πια στερέψει η χαρά και η αγάπη στη ζωή μας, τότε είναι πολύ πιθανόν, να οδηγηθούμε σε μία καρδιακή προσβολή. Με τον παραπάνω στοχασμό, μπορούμε να κατανοούμε γιατί νοσεί κάθε φορά κάποιο όργανο του σώματός μας, να ακούμε προσεκτικά τα μηνύματα που μας στέλνει και να προχωράμε θαρραλέα στην εσωτερική μας αλλαγή. Εύλογα λοιπόν κατανοούμε, ότι όταν θα αρχίσουμε να παρατηρούμε περισσότερο το σώμα μας, τότε θα προλαμβάνουμε τις ασθένειες που εκδηλώνονται σε αυτό και θα γινόμαστε εμείς οι θεραπευτές της ψυχής και του σώματός μας.